Nederlandse bodem 1,5 graad warmer dan 40 jaar geleden
Als het gaat over opwarming van de aarde, dan wordt daar vrijwel altijd de stijging van de luchttemperatuur mee bedoeld. Maar naar de letterlijke opwarming van de 'aarde', ofwel de bodem, is nog weinig onderzoek gedaan. Wetenschappers van Wageningen University & Research hebben in een inventariserend onderzoek de verandering van de bodemtemperatuur in Nederland bestudeerd.
De studie laat zien dat de bodemtemperatuur in het agrarisch landelijk gebied van Nederland in de afgelopen 40 jaar gemiddeld met 1,5˚C is toegenomen. De stijging van de luchttemperatuur door klimaatverandering wordt voor een gedeelte getemperd doordat de bodem die warmte opslaat. Daardoor stijgt ook de bodemtemperatuur.
Guido Bakema, bodemonderzoeker bij Wageningen Environmental Research: 'We verwachten dat de bodem sterk kan uitdrogen in gebieden met weinig vegetatie, zoals heidevelden, duinen en zandverstuivingen. Daardoor kan de bodemtemperatuur veel sterker stijgen dan de gemiddelde luchttemperatuur. Zo krijg je een natuurlijk gevormd hitte-eiland.'
Meer weten?
Bron: Wageningen University & Research (WUR). Bekijk alles over het thema bodem op de IPLO-website.