Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Zoeken in de index
Ook na inwerkingtreding van de Omgevingswet krijgen gemeenten, waterschappen, provincies en omgevingsdiensten vragen van inwoners en bedrijven. Om deze vragen te beantwoorden, kunnen zij gebruikmaken van een handige wegwijzer.
De Europese Commissie publiceerde op 20 februari 2 verordeningen die de uitstoot van F-gassen en ozonlaag afbrekende stoffen verder moeten beperken.
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet, iets realiseren dat in strijd is met het omgevingsplan: een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).
Bedrijven moeten meer energie gaan besparen om de CO2-uitstoot verder terug te dringen. Het kabinet heeft de energiebesparingsplicht per 1 juli 2023 aangescherpt.
Wilt u iets weten over uw buurt en geluidhinder, vervoer, luchtkwaliteit, bodem, monumenten, fietsroutes, veiligheid, lichtvervuiling, groen in de buurt enzovoorts, enzovoorts? Bezoek dan Atlas Leefomgeving, het kaartenplatform om uw eigen leefomgeving te ontdekken.
Regionale Mobiliteitsprogramma's zijn de aanjagers van duurzame mobiliteit in provincies en gemeenten. Ze herbergen talloze initiatieven, van fietssnelwegen tot vuilniswagens op waterstof. Meer voorbeelden in dit Nieuws in Perspectief-artikel. 'De werkgeversaanpak is belangrijk en veelbelovend.'
Omgevingsdiensten en vergunningverleners controleren milieugegevens van bedrijven. Om hun werk snel en efficiënt te kunnen doen, bedacht Wim Burgers slimme hulpmiddelen.
De meeste omgevingsdiensten bestaan nu 13 jaar. Toch functioneren ze nog niet altijd zoals het zou moeten, net als het VTH-stelsel waar ze onderdeel van zijn. Waar ligt dat aan?
In Nederland leven 5000 à 6000 bevers. Experts Toine Morel en Elze Polman vertellen over een gezonde beverstand en de water- en verkeersveiligheid.
Bijna 2 jaar na het rapport van de commissie-Van Aartsen werken omgevingsdiensten aan verdere professionalisering. Een gesprek over de samenwerking tussen gemeente en omgevingsdienst, ook met het oog op de Omgevingswet.
Veel Nederlandse gemeenten hebben inmiddels een omgevingsvisie, vereist onder de nieuwe Omgevingswet. Andere gemeenten werken er aan. Een blik bij enkele gemeenten.
Luchtwassers hebben geen geweldige reputatie. Maar volgens Leo van der Werff van de Omgevingsdienst Twente kunnen luchtwassers wel degelijk goed werken en een belangrijk wapen zijn in de stikstofstrijd.
Houtstook door particulieren: aanpak van overlast is ingewikkeld. Een jurist, handhaver en beleidsmedewerker vertellen over hun kennis en ervaringen die mede geleid hebben tot de Routewijzer houtstook en overlast.
PFAS: verzamelnaam voor een reeks giftige stoffen en een serieus probleem in onze samenleving. In dit artikel, hoe de gevolgen van PFAS te verminderen.
Ons land krijgt steeds meer te maken met wateroverlast. Hoe zit dat en hoe gaan gemeenten daarmee om? Experts van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Loon op Zand en Enschede delen hun ervaringen in deel 2 over klimaatadaptatie.
Amsterdam is vanuit milieuoogpunt een belaste stad met gevolgen voor de gezondheid. Maar dat heeft er juist aan bijgedragen dat er meer aandacht voor deze problemen is. De GGD Amsterdam loopt op een aantal terreinen voorop met beleid.
Voorkomen dat er in Nederland rampen gebeuren met gevaarlijke stoffen. Om dit doel te bereiken, is er sinds begin 2022 een nieuwe inspectiemethodiek om risicovolle bedrijven te inspecteren. Inhoudsdeskundigen vertellen wat dit betekent voor hun werk en voor de veiligheid in Nederland.
Ons land krijgt steeds meer te maken met droge periodes, gevolgd door extreme wateroverlast. Veel gemeenten in Nederland stellen zich de vraag hoe daarmee om te gaan. Waar zien zij kansen en waar obstakels? Nieuws in Perspectief sprak met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Loon op Zand en Enschede over hun aanpak.
Met de Omgevingswet verandert er veel voor professionals rond vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). De was-wordt-tabellen schieten te hulp.
Het kabinet heeft forse doelstellingen voor een circulaire economie: al in 2030 de helft minder primaire grondstoffen en in 2050 een volledig circulaire economie. Nieuws in Perspectief sprak hierover met 2 kenners.