Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Zoeken in de index
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 17 juni 2024 met de Verzamelbrief actualiteiten water de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken en ontwikkelingen op het waterdomein, die vanuit de inhoud ook sterke relatie hebben met het bodemdomein. Daarnaast wordt met deze brief invulling gegeven aan een aantal moties en toezeggingen.
In de land- en tuinbouwsector is steeds meer aandacht voor de aanleg van wasplaatsen voor spuitmachines of andere land- en tuinbouwvoertuigen en -werktuigen. Er is een handreiking voor aanleg van wasplaatsen opgesteld.
Wanneer u een TAM (Tijdelijke Alternatieve Maatregelen)-omgevingsplan maakt, dan moet u keuzes maken. Wie wil weten wat de (on)mogelijkheden zijn van het TAM-omgevingsplan, kan deelnemen aan een Veldlab van Geonovum en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Het deel van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) over Omgevingswetregels geldt momenteel alleen voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1. En dus niet voor te verbouwen bouwwerken. Ook op 1 januari 2025 zal dat deel van de Wkb niet gelden voor verbouw. Wanneer dat wel zal gaan gelden voor verbouw is momenteel niet bekend.
Het rapport 'Staat van ons water 2023' is naar de Tweede Kamer gezonden. Hierin wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het waterbeleid van 2023.
Batterijen zijn onmisbaar voor de energietransitie. Het aantal grote batterijen in Nederland neemt dan ook in rap tempo toe, bijvoorbeeld in elektrische auto's, zonneparken of als energieopslag in huishoudens. Maar hoe veilig zijn al die batterijen? Kunt u rustig gaan slapen als u de accu van uw elektrische fiets oplaadt via de thuisbatterij?
Bent u bezig met grote energie-infrastructuurprojecten uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie & Klimaat (MIEK) en/of het Programma Energiehoofdstructuur (PEH)? Dan kunt u kosteloos gebruik maken van deskundigen uit een expertpool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Speciaal voor hulp bij de inpassing van deze projecten in uw ruimtelijke plannen.
Bent u bezig met de Omgevingswet en de leefomgeving? En maakt u gebruik van de website iplo.nl? Dan nodigen we u graag uit voor een gebruikersonderzoek.
Welke voorschriften kan het bevoegd gezag verbinden aan een omgevingsvergunning milieu? Al deze voorschriften zijn verzameld op een handige overzichtspagina. Onlangs is deze pagina volledig vernieuwd en verbeterd.
In de wetgeving voorafgaand aan de Omgevingswet golden veel Omgevingsvergunningen Beperkte Milieutoets (OBM's) uitsluitend voor de oprichting of verandering van een activiteit. Dus niet voor het in werking zijn. Onder de Omgevingswet is dat veranderd. Wat betekent dat voor de oude OBM's?
Het overzicht van rijksactiviteiten in het Omgevingsloket met bron in regelgeving is beschikbaar.
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is een 'gesloten ruimte' de hoofdlijn voor op- en overslag van stuifgevoelige stoffen en activiteiten en het bewerken van metaal, steen, hout, rubber en kunststof. Voor vervallen uitzonderingen en voorwaarden geldt een overgangsrecht van 2 jaar. Dit geeft het bevoegd gezag de tijd om voor lokale situaties te beoordelen of maatwerk nodig is.
De keuringsplicht van kleine en middelgrote stookinstallatie is in het nieuwe stelsel anders geregeld. Lees hier hoe dat precies zit.
Het Europees Parlement en vertegenwoordigers van lidstaten in de Raad zijn akkoord met de herziening van de Richtlijn industriële emissies (Rie). De nieuwe richtlijn is op 15 juli 2024 gepubliceerd in het Europese publicatieblad en is 20 dagen later inwerking getreden. Lidstaten krijgen tot 1 juli 2026 de tijd om de Rie 2024/1785 in nationale wetgeving te implementeren.
De nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) stelt andere eisen aan nieuwe (ver)bouwprojecten. Waar moet u als opdrachtgever rekening mee houden? Een nieuwe, korte animatiefilm legt het uit.
De Omgevingswet is nu ruim 100 dagen in werking. Wat zijn de eerste ervaringen met de regels voor bodem onder de nieuwe wet? Over welke onderwerpen zijn de meeste vragen gesteld en wat valt op?
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde de Tweede Kamer op 9 april 2024 het definitief ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving. Het afwegingskader is een ondersteunend instrument voor provincies, gemeenten en waterschappen bij de locatiekeuze voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op uw werk? In de serie 'IPLO in de praktijk' belichten we enkele inspirerende praktijkvoorbeelden, die we verder hebben uitgewerkt op iplo.nl. Deze keer: evenementen.
Het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden houdt op dinsdag 14 mei de eerste kennisnetwerkbijeenkomst in de Jaarbeurs Meetup in Utrecht.
Het netwerk Ruimte, met experts van Rijkswaterstaat en IPLO, houdt op dinsdag 9 april in Utrecht een bijeenkomst over de Omgevingswet. Er staan diverse onderwerpen op het programma die spelen nu de Omgevingswet 100 dagen in werking is.