Begrippen bij milieueffectrapportage
Een milieueffectrapportage (mer) is een hulpmiddel bij het nemen van besluiten. Het bijbehorende milieueffectrapport (MER) beschrijft de effecten van een plan of project op het milieu en de effecten van alternatieven van dat plan of project op het milieu. Een plan-mer-beoordeling is verplicht als het plan 'kaderstellend' is voor projecten die niet mer-plichtig of mer-beoordelingsplichtig zijn.
Mer, MER en plan-mer
Hieronder gaan we kort in op de begrippen rond milieueffectrapportage. Lees meer op Introductie op mer en MER.
Een plan-milieueffectrapport (plan-MER) is een milieueffectrapport bij een vast te stellen plan of programma. Hieronder vallen bijvoorbeeld een omgevingsvisie of omgevingsplan. De procedure die hierbij hoort, noemen we plan-milieueffectrapportage (plan-mer).
In sommige gevallen wordt een plan-mer-beoordeling toegepast. Een plan-mer-beoordeling is verplicht als het plan ´kaderstellend´ is voor projecten die milieueffecten kunnen hebben, maar de projecten niet mer-plichtig of mer-beoordelingsplichtig zijn.
Als het plan kaderstellend is voor project-mer-beoordelingsplichtige projecten, dan is een plan-mer-beoordeling vrijwillig als sprake is van een 'kleine wijziging' van een eerder plan of programma. Voor gemeenten geldt daarnaast de mogelijkheid voor een plan-mer-beoordeling als er sprake is van een plan of programma voor een klein gebied op lokaal niveau. Als de vrijwillige plan-mer-beoordeling niet wordt toegepast, geldt er een automatische plan-mer-plicht.
Kaderstellende regels
Bij kaderstellende regels gaat het om regels die in de zin van de smb-richtlijn Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en de daaruit afgeleide bepalingen in de Omgevingswet het kader vormen voor te nemen besluiten voor projecten. De Handreiking plan-mer gaat uitgebreid in op het begrip kaderstellende regels in relatie tot decentrale regels. Ook is er meer algemene informatie over kaderstelling in de plan-milieueffectrapportage.
Niet alle milieuregels van de bruidsschat omgevingsplan en waterschapsverordening zijn kaderstellend. Voor de niet-kaderstellende regels is geen plan-mer vereist.
Aanzienlijke milieueffecten en plan-mer-beoordeling
Voor plannen en programma’s geldt het volgende. Het bevoegd gezag kan óf moet in bepaalde in wetgeving omschreven gevallen via een zogenaamde plan-mer-beoordeling toetsen of er bij het plan of programma aanzienlijke milieueffecten kunnen optreden. Er zijn 2 mogelijke resultaten:
- Aanzienlijke milieueffecten zijn niet uitgesloten: er volgt een plan-mer met bijbehorend plan-milieueffectrapport (plan-MER).
- Aanzienlijke milieueffecten zijn uitgesloten: er is geen plan-mer nodig en dus ook geen plan-MER.
Smb-richtlijn
Europese richtlijn die zorgt voor een strategische milieubeoordeling (SMB). Dat is een beoordeling vooraf aan die van de milieueffecten van plannen en programma’s.
Richtlijn 2001/42/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 27 juni 2001 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's (PbEG 2001, L 197).
- Meer informatie over de Smb-richtlijn.