Kwaliteit van het milieueffectrapport
Het doel van milieueffectrapportage (mer, soms ook m.e.r.) is het milieubelang een volwaardige plaats geven in de besluitvorming. Daarvoor moet er een goed milieueffectrapport (MER) zijn. Op deze pagina leest u informatie over de basiskwaliteitseisen voor een milieueffectrapport. En we gaan in op de kwaliteit in uw organisatie en de inzet van de Commissie m.e.r.
Basiskwaliteitseisen voor het milieueffectrapport
De basiseis voor het MER is dat de informatie juist en volledig is. Met juist bedoelen we dat de gepresenteerde milieu-informatie klopt en actueel is. Het is belangrijk om jurisprudentie, nieuwe wetgeving of andere veranderende omstandigheden in de gaten te houden, zodat u kunt beoordelen of u het MER moet aanpassen. Het MER moet een objectief verhaal vertellen, dus niet naar een conclusie toewerken. Met volledig bedoelen we dat er voldoende milieu-informatie is om het milieubelang volwaardig te kunnen meewegen in de besluitvorming.
De milieuonderzoeken en het opstellen van het MER kosten tijd en geld. Maar ze zijn nodig voor het kunnen nemen van een goed besluit. Als u geen onderzoek doet om kosten te besparen, maar later blijkt dat onderzoek toch nodig is, dan kan dit bovendien leiden tot forse meerkosten en vertraging. En hoewel er een relatie bestaat tussen geld en kwaliteit, is het niet zo dat een hoger onderzoeksbudget betere kwaliteit garandeert.
Zorg ook voor participatie voor u een MER opstelt.
De samenvatting van het milieueffectrapport
Een kwalitatief goede en goed toegankelijke samenvatting van het MER helpt bestuurders, bewoners en geïnteresseerden om een beeld te krijgen van de informatie die erin staat. De meeste geïnteresseerden zullen alleen de samenvatting lezen. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede samenvatting. Een samenvatting is ook verplicht. Dit is voor plan-mer geregeld in artikel 11.3, eerste lid, onder j, van het Omgevingsbesluit. En voor project-mer in artikel 11.16, eerste lid, onder i, van het Omgevingsbesluit.
Kwaliteit milieueffectrapportage in uw eigen organisatie
Als bestuursorgaan én initiatiefnemer moet u een MER met voldoende kwaliteit opstellen. Als bevoegd gezag moet u beoordelen of het MER inderdaad voldoende kwaliteit heeft.
Weten de mensen in uw eigen organisatie onvoldoende van de mer of milieuthema's? Dan kan het verstandig zijn externe adviseurs in te huren. Bijvoorbeeld adviesbureaus of zelfstandige specialisten. Stelt uw eigen organisatie een MER op? Dan kan bij de buitenwereld het beeld ontstaan van 'naar de gewenste uitkomst toeschrijven'. Dit beeld ontstaat minder snel als het onderzoek door externe adviseurs is gedaan.
Inhuren van externe adviseurs in de milieueffectrapportage
Het is niet verplicht om externe adviseurs in te schakelen, wél gebeurt het vaak. U kunt externe adviseurs inschakelen om hun specifieke kennis voor het bepalen van de reikwijdte en het detailniveau. En voor het opstellen van het MER. Vaak is vroeg in het proces inhuren verstandig. U kunt dan vanaf het begin gebruikmaken van hun ervaring met vergelijkbare plannen of projecten.
Commissie m.e.r. inschakelen
In de plan-mer moet de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.) elk MER toetsen. Bij een project-mer is een toetsingsadvies niet verplicht, maar wel mogelijk. U kunt er daarnaast voor kiezen om de Commissie m.e.r. in het voortraject van project- en plan-mer om een advies te vragen over reikwijdte en detailniveau. Ook kunt u de Commissie m.e.r. tussentijds om een advies vragen, bijvoorbeeld over een concept van het MER.
Nut van een vrijwillig advies van de Commissie m.e.r.
Het vrijwillig inschakelen van de Commissie m.e.r. is vooral interessant wanneer:
- een plan of project omstreden of complex is
- een plan of project gaat over nieuwe ontwikkelingen waarmee nog weinig ervaring is (inhoudelijk of procesmatig)
- binnen de eigen organisatie onvoldoende deskundigheid en ervaring is om de benodigde milieu-informatie goed te beoordelen.
De Commissie m.e.r. heeft al meer dan 30 jaar ervaring met milieueffectrapportages. Zij kan bij elk plan of project een beroep doen op een groot aantal materiedeskundigen. Daarnaast is de Commissie m.e.r. onafhankelijk. Gebruikmaken van deze expertise en onafhankelijkheid in het voortraject, draagt bij aan een betere inhoudelijke kwaliteit en een groter draagvlak in de omgeving.
De Commissie m.e.r. geeft in haar advies ook aan of er ander onderzoek nodig is. Voor een advies over de reikwijdte en het detailniveau heeft de Commissie m.e.r. 6 tot 10 weken tijd nodig. Aan een advies zijn kosten verbonden. Een overzicht van de tarieven vindt u op de website van de Commissie m.e.r.
Overzicht van adviezen Commissie m.e.r.
Op de website van de Commissie m.e.r. staan alle eerder gegeven adviezen. Om een indruk te krijgen van de belangrijke punten bij een project, kunt u daar zoeken naar adviezen over soortgelijke projecten.
De rol van het milieueffectrapport in beroepszaken
In beroepsprocedures gaat het soms ook over de inhoud van het MER. Fouten in de mer, of onvoldoende kwaliteit of onvolledigheid van het MER, kunnen leiden tot vernietiging van een besluit over een plan of project. In beroepsprocedures is het toetsingsadvies van de Commissie m.e.r. over het MER belangrijk. Op de website van de Commissie m.e.r. vindt u de relevante jurisprudentie voor uw mer.
Praktijksituaties
Op de praktijksituatiepagina vindt u informatie over een aantal specifieke onderwerpen, zoals veehouderijen of windturbines. Waar relevant komt de mer aan de orde.
Meer informatie
Meer lezen over