Vaststellen van de waterschapsverordening
In de Omgevingswet staan geen specifieke onderwerpen die u als waterschap verplicht in de waterschapsverordening moet zetten. Wel staat er in hoofdstuk 6 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) een instructieregel. Volgens die regel moet u bepaalde beoordelingsregels overnemen in de waterschapsverordening.
Afstemming
Als u de waterschapsverordening aan het aanpassen bent, moet u rekening houden met de taken en bevoegdheden van andere bestuursorganen. Dit moet vanwege de samenhang van de instrumenten. Dit volgt uit artikel 2.2 van de Omgevingswet.
De omgevingsvisie en het regionaal waterprogramma van de provincie kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op de waterschapsverordening. Daarnaast kunnen provincies en het Rijk nog instructieregels en instructies geven die invloed hebben op de waterschapsverordening.
Lees meer over: Invloed van andere instrumenten en overheden op de waterschapsverordening
Participatie
In de wet staan geen regels over participatie voor de waterschapsverordening. Als waterschap mag u zelf bepalen wat u met participatie wilt doen. Zo kunt u ervoor zorgen dat het participatieproces goed aansluit op de waterschapsverordening. Meer informatie over vormen van participatie en praktijkvoorbeelden vindt u in de Inspiratiegids Participatie Omgevingswet.
Procedure
Totstandkoming
Het algemeen bestuur van het waterschap stelt één waterschapsverordening vast. Daarin staan regels over de fysieke leefomgeving (artikel 2.5 Omgevingswet). Het algemeen bestuur kan deze bevoegdheid delegeren aan het dagelijks bestuur van het waterschap (artikel 2.8 Omgevingswet).
Voor de procedure van totstandkoming van een omgevingsverordening (artikel 16.32 Omgevingswet) geldt procedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing. U doet mededeling van het ontwerp van de waterschapsverordening in het waterschapsblad (artikel 10.3a Omgevingsbesluit).
Aanwijzen adviseurs procedure omgevingsvergunning
Wijst u in de waterschapsverordening activiteiten aan waarvoor een vergunning nodig is? Dan kunt u ook adviseurs aanwijzen (artikel 16.15, lid 2 Omgevingswet). Dit zijn bestuursorganen of andere instanties die advies geven over vergunningaanvragen voor die wateractiviteit.
Juridische regels vertalen naar toepasbare regels
De juridische regels moeten ook worden vertaald naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Bijvoorbeeld voor de Vergunningcheck of voor de indieningsformulieren voor vergunningaanvragen, meldingen en het aanleveren van informatie.
Geen beroep tegen waterschapsverordening
Er kan geen beroep worden ingediend tegen een waterschapsverordening. De waterschapsverordening is namelijk een besluit met algemeen verbindende voorschriften. Volgens de Awb (artikel 8:3, lid 1, aanhef en onder a) kan tegen dat soort besluiten geen beroep worden ingediend.
Uitzondering beroepsmogelijkheid bij beperkingengebied
Het kan gebeuren dat er in een waterschapsverordening een aanwijzing van een beperkingengebied staat. Dat betekent dat daarvoor regels tot beperking van het gebruik worden gesteld. De aanwijzing van een beperkingengebied is mogelijk wel een Awb-besluit met beroepsmogelijkheid. Mocht dat het geval zijn, dan staat volgens de hoofdregel van de Awb in 2 instanties beroep open. De jurisprudentie hierover is niet duidelijk.
Publiceren waterschapsverordening
Aanpassingen moet het dagelijks bestuur van het waterschap vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet ook via een nieuw publicatieplatform publiceren. Daarbij moet het dagelijks bestuur van het waterschap ook gebruik gaan maken van de nieuwe standaard van de waterschapsverordening.
Lees meer over:
- de Standaard officiële publicaties met Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (STOP/TPOD)
- de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
- de waterschapsverordening in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
- Waterschapsverordening: dit verandert er
Waterbeheerprogramma
Naast de waterschapsverordening heeft u als waterschap ook een waterbeheerprogramma.
Begrip: Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.
Lees meer op de pagina Inhoud Besluit kwaliteit leefomgeving.
Begrip: Beperkingengebied
Een beperkingengebied is een gebied rondom een werk of object waarin, vanwege de aanwezigheid van dat werk of object, regels gelden. Het gaat om gebieden rond luchthavens, wegen, spoorwegen of waterstaatswerken.
Een beperkingengebiedactiviteit is een activiteit op of binnen een beperkingengebied.