Overgangsrecht Bouwbesluit 2012
Voor het Bouwbesluit 2012 geldt overgangsrecht voor de instrumenten melding, ontheffing, nadere voorwaarde en gelijkwaardige oplossing.
Melding
Het overgangsrecht geldt voor de melding:
- voor het in gebruik nemen van een bouwwerk (artikel 1.18, lid 1, Bouwbesluit 2012)
- voor het slopen van een bouwwerk (artikel 1.26, lid 1, Bouwbesluit 2012)
- voor het verwijderen van asbest (artikel 1.26, lid 1, Bouwbesluit 2012)
Een melding voor een activiteit vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet geldt onder de Omgevingswet als:
- een melding, als het onder het nieuwe recht verboden is die activiteit zonder voorafgaande melding te verrichten. Dit staat in artikel 8.1.1, lid 2, van het Invoeringsbesluit Omgevingswet.
- een verstrekking van gegevens en schriftelijke stukken, als onder het nieuwe recht een andere informatieplicht dan een melding van toepassing is. Dit staat in artikel 8.1.1, lid 3, van het Invoeringsbesluit Omgevingswet.
Ontheffing
Het overgangsrecht geldt voor een ontheffing:
- voor het maximum aantal dagen van blootstelling aan geluid (artikel 8.3, lid 3, Bouwbesluit 2012)
- van de maximale trillingssterkte (artikel 8.4, lid 2, Bouwbesluit 2012)
Een aanvraag om ontheffing die voor 1 januari 2024 is aangevraagd, wordt onder het oude recht worden afgehandeld. Dus als een ontheffing van artikel 8.3 of 8.4 van het Bouwbesluit. Het overgangsrecht van artikel 8.1.1, lid 4, van het Invoeringsbesluit Omgevingswet is hierop niet van toepassing. De bedoelde ontheffingen worden in het Besluit bouwwerken leefomgeving niet als verbodsbepaling geregeld, maar als onderwerpen waarover maatwerkvoorschriften kunnen worden gesteld.
Nadere voorwaarde
Het overgangsrecht geldt voor een nadere voorwaarde:
- bij een gebruiksmelding (artikel 1.21 en 1.22, Bouwbesluit 2012)
- bij een sloopmelding (artikel 1.29 en 1.30, Bouwbesluit 2012)
- aan het gebruik van een certificaat (artikel 1.35, Bouwbesluit 2012)
Een onherroepelijk besluit tot het opleggen van een nadere voorwaarde geldt als:
- een besluit tot het stellen van een maatwerkvoorschrift als bedoeld in artikel 4.5 van de Omgevingswet, of
- een besluit tot het opnemen van een voorschrift in een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 4.5, lid 3, van de Omgevingswet
Dit overgangsrecht geldt alleen als het bevoegd gezag voor die onderwerpen maatwerkvoorschriften kan stellen. Dit staat in artikel 8.1.5, lid 5, van het Invoeringsbesluit Omgevingswet.
Is een besluit tot het stellen van een nadere voorwaarde nog niet afgerond op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt? Dan blijft het oude recht van toepassing tot het besluit onherroepelijk is, als vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet een van de volgende voorwaarden geldt:
- Een ontwerp van een besluit tot het opleggen van een nadere voorwaarde is ter inzage gelegd, en op de voorbereiding is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.
- Voor een besluit tot het opleggen van een nadere voorwaarde is artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast.
- Het besluit tot het opleggen van een nadere voorwaarde is bekendgemaakt.
Dit staat in artikel 8.1.5, leden 3 en 4, van het Invoeringsbesluit Omgevingswet.
Gelijkwaardige oplossing
Een gelijkwaardige oplossing voor bouwwerken of het gebruik daarvan (artikel 1.3, lid 1, Bouwbesluit 2012) geldt als een toestemming voor het toepassen van een gelijkwaardige maatregel als bedoeld in artikel 4.7, lid 1, van de Omgevingswet. Dit staat in artikel 8.2.18 van het Invoeringsbesluit Omgevingswet.