Overgangsrecht Crisis- en herstelwet
Voor de Crisis- en herstelwet (Chw) geldt overgangsrecht voor de instrumenten: bestemmingsplan, inpassingsplan, projectuitvoeringsbesluit, gedoogplicht en experiment.
Bestemmingsplan en inpassingsplan
Een bestemmingsplan (artikel 2.3 en 2.4, Chw) of inpassingsplan (artikel 2.3a, Chw) dat in werking is (van kracht is) geldt als onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan. Dit staat in artikel 4.6, lid 1, van de Invoeringswet Omgevingswet.
Lopende procedure bestemmingsplan en inpassingsplan
Is er vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerpbestemmingsplan of ontwerp-inpassingsplan ter inzage gelegd? Dan blijft het oude recht van toepassing tot het bestemmingsplan of inpassingsplan van kracht is. Dit staat in artikel 4.6, lid 2, van de Invoeringswet Omgevingswet.
Zodra het plan van kracht is, wordt het onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan. Dit volgt uit artikel 4.6, lid 1, van de Invoeringswet Omgevingswet.
Beroep tegen een bestemmingsplan of inpassingsplan
Als vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerpbestemmingsplan of ontwerp-inpassingsplan ter inzage is gelegd, dan blijft voor beroep het oude recht van toepassing tot het bestemmingsplan of inpassingsplan onherroepelijk is. Dit staat in artikel 4.6, lid 3, van de Invoeringswet Omgevingswet.
Ontwikkelingsgebied
Als het bestemmingsplan of inpassingsplan een ontwikkelingsgebied betreft, dan moeten de werken binnen 10 jaar na het van kracht worden van het bestemmingsplan voldoen aan de wettelijke bepalingen van de Omgevingswet, de Elektriciteitswet 1998 of de Wet milieubeheer. Dit staat in de artikelen 4.28 en 4.29 van de Invoeringswet Omgevingswet.
Experiment bestemmingsplan Chw
Een experiment bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (artikel 2.4, Chw) berust bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet op artikel 23.3, Omgevingswet, als de tijdsduur van het experiment op die datum nog niet is verstreken. Dit staat in artikel 4.30 van de Invoeringswet Omgevingswet.
Projectuitvoeringsbesluit
Een onherroepelijk projectuitvoeringsbesluit (artikel 2.10 of 2.10a, Chw) geldt als een omgevingsvergunning voor een activiteit (artikel 5.1, Omgevingswet) die behoort tot het project (artikel 4.31, Invoeringswet Omgevingswet).
Lopende procedure projectuitvoeringsbesluit
Als de procedure voor het nemen van een projectuitvoeringsbesluit nog niet is afgrond, dan blijft het oude recht van toepassing tot het projectuitvoeringsbesluit onherroepelijk is. Dit staat in de artikelen 4.3 en 4.4 van de Invoeringswet Omgevingswet.
Gedoogplicht
De Crisis- en herstelwet merkt 'werken in een bestemmingsplan voor een ontwikkelingsgebied' aan als 'openbare werken van algemeen nut' uit de Belemmeringenwet Privaatrecht (artikel 2.3, lid 11, Chw). Voor aanleg of instandhouding van deze werken geldt de gedoogplicht uit artikel 1 van de Belemmeringenwet Privaatrecht. Het overgangsrecht voor de gedoogplicht volgt uit artikel 4.2 van de Invoeringswet Omgevingswet.
Gelijkstelling
Een opgelegde gedoogplicht voor aanleg of instandhouding van openbare werken (artikel 1, Belemmeringenwet Privaatrecht) geldt als gedoogplicht voor het tot stand brengen of opruimen van een werk van algemeen belang als bedoeld in artikel 10.21 van de Omgevingswet. Dit volgt uit artikel 4.16, lid 1, van de Invoeringswet Omgevingswet.
Lopende procedure gedoogplicht
Als de procedure voor het opleggen van de gedoogplicht nog niet is afgerond, dan blijft het oude recht daarop van toepassing tot:
- het besluit onherroepelijk is, als tegen het besluit beroep openstaat
- het besluit van kracht is, als tegen het besluit geen beroep openstaat
Dit staat in artikel 4.3, 4.4 of 4.5, Invoeringswet Omgevingswet.
Vordering schadevergoeding gedoogplicht
Als door een gedoogplicht schade is ontstaan vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet, dan blijft het oude recht van toepassing op:
- een vordering tot schadevergoeding die is ingesteld binnen 5 jaar na de inwerkingtreding van de Omgevingswet
- toewijzing van die vordering, totdat de toegewezen schadevergoeding volledig is betaald
Dit staat in artikel 4.16, lid 3, van de Invoeringswet Omgevingswet.
Experiment Chw
Een experiment (artikel 2.4, zonder onderdeel k, Chw) berust bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet op artikel 23.3, Omgevingswet, als de tijdsduur van het experiment op die datum nog niet is verstreken (artikel 4.30, Invoeringswet Omgevingswet).
De volgende informatie over het experiment uit artikel 23.3, lid 3, Omgevingswet komt uit de oorspronkelijke aanwijzing van dat experiment (artikel 8.2.16, Invoeringsbesluit Omgevingswet):
- het doel
- de beoogde gevolgen voor de fysieke leefomgeving
- het bestuursorgaan dat verantwoordelijk is voor de uitvoering
- welke afwijkingen van regelgeving zijn toegestaan
- welke afwijkingen na afloop toegestaan blijven