Stap 3 in het participatieproces: met wie wilt u om tafel?
Wie voelen zich betrokken bij ons plan? Wie moeten we zeker niet vergeten? In deze stap denkt u goed na over wie u aan tafel uitnodigt.
Met wie gaat u het gesprek aan? Stel uzelf de volgende vragen om daarachter te komen:
• Van wie weet u al dat hij/zij zich betrokken voelt?
• Wie is belanghebbende?
• Wie kan u helpen het idee, het plan, de uitvoering of de monitoring te verbeteren?
• Wie moeten we om een andere reden niet vergeten?
• Hoe kunt u met deze mensen in contact komen?
• Wie kan er meer vertellen over het traject?
• Wie leidt het traject?
Iedereen mag meedoen
Bij participatie is het belangrijk dat iedereen kan meedoen. In de praktijk blijkt het lastig te zijn om alle bewoners te bereiken. Jongeren, ouderen, inwoners met een migratieachtergrond en inwoners met een lage sociaaleconomische status brengen nog te weinig hun visie en belangen in. Voor het betrekken van een brede groep mensen bij de participatie vindt u op de pagina Andere mensen aan tafel een paar handvatten.
Verbreding
Maak eens een krachtenveldanalyse om de kijken hoe rollen, sentimenten en verantwoordelijkheden liggen. Besef dat zo’n analyse altijd leidt tot een momentopname. Controleer daarom regelmatig of u nog met de juiste mensen om tafel zit.
Verdieping
In een participatieproces kijken we vaak alleen naar de functionele rol van de verschillende belanghebbenden (wethouder, vergunningverlener of bewoner). Houd daarnaast ook de andere rollen in het oog. Wie is bijvoorbeeld de inspirator? Wie de toetser? En wie de regisseur? Besef tot slot dat rollen in succesvolle groepen en organisaties regelmatig vloeibaar en in beweging zijn. Ze zweven als het ware als magneetjes door de groep (vrij naar: Deep Democracy).
Meer informatie
- In Veghel namen Turkse vrouwen een actieve rol bij het besluit over het al dan niet slopen van hun woningen. Door hen te vragen zelf hun wensen onder woorden te brengen.
- De kring van betrokkenen rond Dommelbimd werd keer op keer groter. De initiatiefnemers startten bij de voorzitter van de buurtvereniging. En breidden vervolgens hun kring uit via de buurtbarbecue, naar de natuurwerkgroep, heemkundekring en Rotary. Daarna volgden lagere scholen, mbo- en hbo-opleidingen en uiteindelijk werden landelijk mensen opgeroepen in dagblad Trouw en bij Vroege Vogels op de radio. Iedereen mocht mee investeren in de natuur.
- In Vleuten-De Meern gingen medewerkers van de gemeente letter de straat op om mensen te vragen naar concrete ideeën voor de omgevingsvisie. Ook nodigden zij zichzelf uit bij de derde helft van de voetbalvereniging, spraken zij met pubers op het schoolplein en gingen ze langs bij moeders langs de kant van het zwembad.
- Bij het omgevingscontract Nigtevecht besloot het waterschap knotwilgen op de dijk te gedogen, als de groep dijkbewoners een vereniging opzetten die zorgen voor het onderhoud van de bomen.