Aanvragen omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit
De vergunningaanvraag voor een flora- en fauna-activiteit moet aan voorwaarden voldoen. Die staan in de Omgevingsregeling.
Aanvraag via DSO, soms via RVO
De vergunningaanvraag loopt meestal via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Soms loopt de aanvraag via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het DSO geeft dat dan aan.
Aanvraagvereisten in Omgevingsregeling
De aanvraagvereisten voor een omgevingsvergunning staan in de Omgevingsregeling in paragraaf 7.2.1 en in artikel:
- 7.197k tot en met 7.197n als het gaat om vogels
- 7.197o tot en met 7.197q als het gaat om soorten van de Habitatrichtlijn en verdragen
- 7.197r als het gaat om soorten van het Besluit activiteiten leefomgeving
- 7.197s als het gaat om bijvoeren van dieren
RVO geeft aan welke aanvraagvereisten gelden als de aanvraag via RVO loopt.
Natuurwaardenonderzoek
Een van de in te dienen gegevens is het natuurwaardenonderzoek (artikel 7.197j (verwijst naar een andere website) Omgevingsregeling). Het natuurwaardenonderzoek moet inzage geven in de staat van instandhouding van de betrokken soort. De 'staat van instandhouding' is een term uit de Habitatrichtlijn. Die bepaalt dat het hier gaat om de staat van instandhouding van een soort waarvoor geldt dat:
- uit populatiedynamische gegevens blijkt dat de betrokken soort nog steeds een levensvatbare component is van de natuurlijke habitat waarin hij voorkomt, en dat vermoedelijk op lange termijn zal blijven
- het natuurlijke verspreidingsgebied van die soort niet kleiner wordt of binnen afzienbare tijd lijkt te zullen worden
- er een voldoende grote habitat bestaat en waarschijnlijk zal blijven bestaan om de populaties van die soort op lange termijn in stand te houden
Het bevoegd gezag zal beoordelen of het natuurwaardenonderzoek voldoende inzicht geeft in de staat van instandhouding van de aangevraagde soort(en).
In veel gevallen start een natuurwaardenonderzoek met een (literatuur)studie naar historische gegevens die de deskundige inzage geven in belangrijke trends die van belang kunnen zijn bij het onderzoek. Het is aan de deskundigheid van de betrokken ecoloog om te bepalen welke gegevens deze verstrekt om het gevraagde inzicht te bieden. Hierbij mogen de jongste onderzoeksgegevens niet ouder zijn dan 3 jaar.
Beoordelingsregels en andere regels omgevingsvergunning
Naast regels over de aanvraag gelden er ook nog andere regels over de omgevingsvergunning zoals beoordelingsregels of wie het bevoegd gezag is.