Afvalvoorschriften ontvangen van afvalstoffen (paragraaf 4.50 Bal)
Voor de milieubelastende activiteit Ontvangen van afvalstoffen gelden afvalvoorschriften uit paragraaf 4.50 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Het gaat om voorschriften over een werkinstructie over de acceptatie- en controleprocedure.
Wanneer de regels gelden
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels gelden. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.50 valt en
- uw activiteit valt onder:
- paragraaf 3.2.15 Verbranden van afvalstoffen anders dan in een IPPC-installatie
- paragraaf 3.2.24 Opslaan van grond of baggerspecie
- paragraaf 3.5.7 Zuiveringtechnisch werk
- paragraaf 3.5.8 Grondbank of grondreinigingsbedrijf of
- paragraaf 3.5.11 Verwerken van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen
Werkinstructie over procedure van acceptatie en controle
Er moet een werkinstructie zijn over de procedures van acceptatie en controle van de ontvangen afvalstoffen. Deze procedures maken onderdeel uit van de melding.
De precieze invulling van de werkinstructie en procedures is aan de ontvanger van de afvalstoffen. Wel geldt een aantal algemene eisen. De procedures moeten een onderscheid maken tussen groepen van afvalstoffen als daar verschillende procedures voor zijn. De beschrijving van de procedures moet verder voor iedere groep van afvalstoffen ingaan op:
- type ontdoener
- manier van aanbieden en controleren en
- afwijkende afvalstoffen
Type ontdoener
De beschrijving moet aangeven van welk type ontdoener de afvalstoffen mogen komen. Dit betekent dat de ontvanger moet aangeven van welke soort instanties of personen hij afvalstoffen accepteert. Voor een milieustraat zijn dat bijvoorbeeld: 'particulieren voor zover die wonen binnen de gemeentegrens'. Dit hoeft hij alleen te specificeren als dit verschil maakt voor de acceptatie en controle. Het gaat dus vooral om de typen ontdoeners waarvoor de ontvanger verschillende voorwaarden hanteert.
Manier van aanbieden
De beschrijving moet aangeven op welke manier het aanbieden van afvalstoffen plaats moet vinden. Bijvoorbeeld de manier waarop afvalstoffen verpakt moeten zijn. Zo moet een ontdoener asbest in niet-luchtdoorlatend verpakkingsmateriaal aanleveren. Bij elektrische en elektronische apparatuur kan de ontvanger bijvoorbeeld aangeven dat er in het apparaat geen ander materiaal aanwezig mag zijn, zoals vet in de frituurpan of de stofzak in de stofzuiger. Het is ook mogelijk dat de ontvanger aangeeft dat hij geen eisen stelt aan de wijze waarop een ontdoener bepaalde afvalstoffen aanlevert.
Manier van controleren
De beschrijving moet aangeven op welke manier de ontvanger de afvalstoffen controleert bij ontvangst. Dat zal vaak een visuele controle zijn. De visuele controle kan bijvoorbeeld inhouden dat de ontvanger bij ontvangst kijkt of er geen andere materialen tussen de aangeboden afvalstoffen zitten. Als de ontvanger de afvalstoffen door de ontdoener zelf laat sorteren, geeft de ontvanger aan hoe hij daarop toeziet. De ontvanger blijft zelf verantwoordelijk voor de controle.
Afwijkende afvalstoffen
De beschrijving moet aangeven hoe de ontvanger omgaat met afvalstoffen die afwijken. Bijvoorbeeld als de ontvanger alleen 'schoon' metaalafval wil ontvangen. Dan moet hij beschrijven hoe hij omgaat met aangeboden metaalafval dat bijvoorbeeld verontreinigd is met olie.
Verantwoordelijkheid ontvanger
De ontvanger is verantwoordelijk voor het naleven van de procedures van acceptatie en controle. Dit betekent dat de procedures in ieder geval bekend moeten zijn bij de medewerkers. Ook moeten ze bekend zijn bij bijvoorbeeld particulieren die hun afvalstoffen afgeven bij de milieustraat of de jachthaven.
De ontvanger mag alleen afvalstoffen innemen bij het naleven van de procedures.
Maatwerk
Het bevoegd gezag kan met maatwerk invulling geven aan de procedures van acceptatie en controle van de ontvangen afvalstoffen. Hierbij blijft voorop staan dat het opstellen en naleven van de procedures primair de verantwoordelijkheid is van de ontvanger.
Goede procedures van acceptatie en controle zijn immers een zaak van gezond verstand. Hiervoor bestaat het meeste draagvlak bij de ontvanger als het een 'eigen' procedure is. Het is niet de bedoeling dat het bevoegd gezag de maatwerkmogelijkheid gebruikt om structureel bij alle bedrijven de procedures van acceptatie en controle in te vullen.
Vult een ontvanger de procedures slecht in? Dan ligt het meer voor de hand op te treden via handhaving op artikel 4.620 van het Bal, dan maatwerk te stellen. Het bevoegd gezag kan de maatwerkmogelijkheid wel inzetten om bijvoorbeeld een met de ontvanger afgesproken extra controle handhaafbaar te maken.
Voorbeelden van procedures van acceptatie en controle
Hieronder staan 2 voorbeelden van procedures van acceptatie en controle.
Voorbeeld 1: inzameling draagbare batterijen op inzamellocatie zoals winkel
Type ontdoener
Bij de inzameling van draagbare batterijen ligt de nadruk niet op het type ontdoener, maar op de soort batterijen. Op de batterijbak staat daarom voor welke soort batterijen de batterijbak bedoeld is.
Manier van aanbieden
Voor de inzameling van draagbare batterijen stelt de inzamelaar batterijbakken ter beschikking. De ontdoener kan de draagbare batterijen los in de batterijbak doen. De inzamellocatie, meestal een winkel, krijgt aanvullende instructie over de plek van de batterijbak om mengen met andere (afval)stoffen te voorkomen.
Manier van controleren en afwijkende afvalstoffen
De inzamellocatie moet aangeven hoe controle plaatsvindt bij ontvangst en hoe ze omgaat met afwijkende afvalstoffen. Bij de inzameling met de batterijbak kan de inzamellocatie deze verantwoordelijkheid overdragen aan de inzamelaar. Zo wordt het voor de inzamellocatie zo makkelijk mogelijk om batterijen in te nemen. Dit moet de inzamellocatie wel vastleggen in de procedure van acceptatie en controle.
Voorbeeld 2: recyclingbedrijf
Type ontdoener
Bij veel recyclingbedrijven kunnen bedrijven en particulieren hun afval aanbieden. Als de acceptatie en procedure afwijkt voor de ontvangst van de verschillende ontdoeners, dan moet het bedrijf dit vermelden. Bij bijvoorbeeld een papierrecyclingbedrijf kan de procedure voor papier van particulieren anders zijn dan voor papier van een archiefvernietigingsbedrijf.
Manier van aanbieden
Een recyclingbedrijf zamelt vaak verschillende typen afvalstoffen in. Het kan belangrijk zijn dat het bedrijf verschillend omgaat met het afval dat het ontvangt. Het is verstandig als het bedrijf de manier van aanbieden laat aansluiten bij de verwerkingsroutes.
Zo kan een bedrijf ervoor kiezen A- en B-hout gescheiden aan te laten bieden, maar het is ook een optie dat dit samen mag. Houd hierbij rekening met de categorie-indelingen voor afvalstoffen in bijlage II van het Besluit activiteiten leefomgeving.
Categorieën die het recyclingbedrijf volgens die bijlage gescheiden moet houden, moet de aanbieder ook zoveel mogelijk gescheiden aanbieden. Zo moet men C-hout (bijvoorbeeld spoorbielzen) altijd gescheiden aanbieden van ander afvalhout.
Manier van controleren en afwijkende afvalstoffen
Voor een recyclingbedrijf kan het bij ontvangst van een afvalstof belangrijk zijn om te controleren of er bepaalde verontreinigingen in zitten. Zo mag een bedrijf dat hout of kunststof recyclet geen gevaarlijke afvalstoffen accepteren zonder omgevingsvergunning. Denk bij hout bijvoorbeeld aan geïmpregneerd hout (C-hout).
In de procedure van acceptatie en controle moet dan ook staan dat het recyclingbedrijf gevaarlijke afvalstoffen niet accepteert. Ook moet hierin staan hoe het bedrijf omgaat met afwijkende afvalstoffen, bijvoorbeeld als er wel gevaarlijke afvalstoffen in het aangeboden afval zitten.
Soms is het beter aangeboden stoffen wel te accepteren en op een milieuverantwoorde wijze te verwerken. Ook is het goed om vast te leggen wie verantwoordelijk is voor de afvoer van deze stoffen en de bijbehorende kosten voor zijn rekening neemt.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.