Wettelijke tekst artikel 15.6, Bal
- Een maatwerkregel kan worden gesteld over artikel 15.5 en de afdelingen 15.2 en 15.3.
- Met een maatwerkregel kan worden afgeweken van de afdelingen 15.2 en 15.3, tenzij anders is bepaald.
- Een maatwerkregel kan worden gesteld met het oog op de belangen, bedoeld in artikel 15.2.
- Een maatwerkregel wordt gesteld in de omgevingsverordening Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Toelichting artikel 15.6, lid 1, Bal
Lid 1 bepaalt dat over de specifieke zorgplicht en over bepalingen in afdeling 15.2 en 15.3 maatwerkregels kunnen worden gesteld.
Toelichting artikel 15.6, lid 2 (nieuw) n.a.v. wijzigingsbesluit 2020-400
Artikel 4.6 van de Omgevingswet bepaalt dat met maatwerkregels alleen kan worden afgeweken van algemene regels als dat bij algemene maatregel van bestuur (AMvB) is bepaald.
Daarom is in lid 2 opgenomen dat maatwerkregels kunnen afwijken van afdeling 15.2 en 15.3, tenzij anders is bepaald. Afwijken van de specifieke zorgplicht is vanzelfsprekend niet mogelijk; door de koppeling van de specifieke zorgplicht aan de oogmerken van artikel 15.2 – die de begrenzing vormen van de belangen waarvoor algemene regels zijn gesteld – moeten maatwerkregels altijd binnen de reikwijdte en strekking van de specifieke zorgplicht blijven.
Afwijken kan zowel een aanscherping als een versoepeling van de algemene regels inhouden. Het bevoegd gezag doet er goed aan bij een versoepeling van de algemene regels door een maatwerkregel expliciet te benoemen dat een afwijking van de algemene regels is beoogd.
Bijvoorbeeld door aan te geven dat een bepaald artikel in een bepaald geval niet van toepassing is. Als dat niet gebeurt, blijven de algemene regels van kracht naast de maatwerkregel en moet de facto nog steeds aan de algemene regels worden voldaan. Andere maatwerkregels, die niet afwijken van de algemene regels maar daarop aanvullen of een nadere invulling geven, hoeven strikt genomen niet expliciet als maatwerkregel te worden aangeduid.
De constatering dat een regel in de omgevingsverordening binnen het toepassingsbereik valt van activiteiten die in dit hoofdstuk zijn geregeld en over hetzelfde onderwerp gaat als de algemene regels in dit hoofdstuk, leidt automatisch tot de conclusie dat die regel in dat geval een maatwerkregel is.
Diezelfde regel kan ook van toepassing zijn op een activiteit die buiten het toepassingsbereik van dit hoofdstuk valt; in dat geval is de regel geen maatwerkregel. Het is daarom niet aantrekkelijk om maatwerkregels en andere regels in een verordening geforceerd te scheiden. Dat zou leiden tot dubbel opschrijven van identieke regels, zonder dat daarmee een doel wordt gediend.
Toelichting artikel 15.6, lid 3 (nieuw) n.a.v. wijzigingsbesluit 2020-400
Er zijn grenzen aan de bevoegdheid tot het stellen van maatwerkregels. Deels vloeien die voort uit artikel 4.27 van de Omgevingswet. Bij het stellen van maatwerkregels moeten de belangen uit artikel 15.2 in acht worden genomen; de belangen met het oog waarop de algemene regels van hoofdstuk 15 zijn gesteld. Dit biedt extra waarborg.
Toelichting artikel 15.6, lid 4 (nieuw) n.a.v. wijzigingsbesluit 2020-400
Door artikel 4.3 in samenhang met artikel 4.6 van de Omgevingswet zijn provincies bevoegd om maatwerkregels te stellen in de omgevingsverordening over de specifieke zorgplicht en de regels in afdeling 15.2 en 15.3.
Meer informatie