Graven bij spoedreparaties van vitale ondergrondse infrastructuur
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) staan een aantal uitzonderingen voor het graven in verband met spoedreparaties aan vitale ondergrondse infrastructuur. Zo kan de initiatiefnemer volstaan met een informatieplicht na afloop van de activiteit, in plaats van een meld- en/of informatieplicht voorafgaand aan de activiteit. Ook is de initiatiefnemer vrijgesteld van de plicht om voorafgaand bodemonderzoek uit te voeren.
Betekenis spoedreparatie van vitale ondergrondse infrastructuur
Een spoedreparatie van vitale ondergrondse infrastructuur is het herstellen van ondergrondse infrastructuur die van belang is voor (drink)water, energie en telecommunicatie, waarbij snelle reparatie noodzakelijk is vanuit algemeen belang.
Voorbeelden
Het Bal bevat geen definitie van 'een spoedreparatie van vitale ondergrondse infrastructuur'. Maar er staat wel een uitgebreide uitleg in de artikelsgewijze toelichting in het Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet. Bijvoorbeeld bij het vierde lid van artikel 4.1220 en het vijfde lid van artikel 4.1225 van het Bal.
Voorbeelden van spoedreparaties aan vitale ondergrondse infrastructuur zijn reparaties van gasleidingen en (drink)waterleidingen bij lekkages. Of het herstellen van een kabelbreuk (elektriciteit, glasvezel, enzovoort). Of van een riool of een buisleiding voor transport van stoffen.
Daarbij maakt het niet uit of de infrastructuur in private eigendom of in overheidshanden is. En ook niet of die infrastructuur een algemeen doel (nutsvoorziening) dient of een commercieel doel, bijvoorbeeld een buisleiding voor de industrie. De spoedreparatie kan ook wettelijk vereist zijn. Als uit camera-inspectie blijkt dat een leiding is aangetast door corrosie en het risico op een lek groot is, is het niet gewenst om met repareren te wachten totdat het lek zich daadwerkelijk voordoet. Dan is juist een spoedreparatie nodig om dat lek te voorkomen om de bodem te beschermen.
Twijfelt u of sprake is van een spoedreparatie van vitale ondergrondse infrastructuur, neem dan contact op met het bevoegd gezag. Weet u niet wie het bevoegd gezag is, ga dan naar de pagina Bepalen bevoegd gezag omgevingsvergunning.
Uitzonderingen bij milieubelastende activiteit graven in de bodem
Bij de regels voor de milieubelastende activiteit graven in de bodem zijn uitzonderingen in het Bal opgenomen voor het vooraf voldoen aan de meld- of informatieplicht als sprake is van een spoedreparatie van vitale ondergrondse infrastructuur. Ook bent u niet verplicht om een voorafgaand bodemonderzoek uit te voeren. In die situatie geldt wel achteraf (dus na uitvoering van de activiteit) een informatieplicht om gegevens en bescheiden te overleggen aan het bevoegd gezag. U moet dan via het Omgevingsloket direct na het afronden van de activiteit de volgende gegevens en bescheiden aan het bevoegd gezag verstrekken:
- algemene gegevens (zie hiervoor de pagina Verstrekken gegevens en bescheiden)
- de begrenzing van de activiteit
- de data waarop de activiteit is verricht
- de aanleiding en het doel van de activiteit
U kiest dan in het Omgevingsloket bij stap 3 'Graven in bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit - Informatie (Rijk)' of 'Graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit - Informatie (Rijk)'. Vervolgens beantwoordt u bij stap 4 de vraag 'Gaat het om graven in verband met een spoedreparatie van vitale ondergrondse infrastructuur?' met 'ja' en vult de vragen verder in.
Meer informatie over de meld- en informatieplicht bij het graven in de bodem staat op de pagina's:
- Informatieplicht graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit (paragraaf 4.119 Bal)
- Melding en informatieplicht graven in bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit (paragraaf 4.120 Bal)
Graven bij andere spoedwerkzaamheden
In de praktijk kunnen er zich ook andere situaties voordoen waarbij een aannemer of andere initiatiefnemer met spoed in de bodem moet graven. En waarbij het voldoen aan de meld- en informatieplichttermijnen van 1 week of 4 weken niet redelijk of mogelijk is. Neemt u in dat geval contact op met het bevoegd gezag.
Als er in een gebied vaker spoedreparaties nodig zijn om andere redenen dan vitale ondergrondse infrastructuur, dan is het een overweging voor de gemeente om hier maatwerkregels voor in het omgevingsplan op te nemen.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.