Bodemvoorschriften Grootschalig tanken van voertuigen, vliegtuigen of werktuigen met vloeibare brandstoffen (paragraaf 4.40 Bal)
Voor grootschalig tanken van voertuigen, vliegtuigen of werktuigen met vloeibare brandstoffen gelden bodemvoorschriften uit paragraaf 4.40 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Het gaat om de aanwijzing van eindonderzoek bodem en bodembeschermende voorzieningen in hoofdstuk 5, welke voorzieningen nodig zijn en het beoordelen ervan. Verder gaat het om tanken met een vulpistool of slang en de aanwezigheid van personeel. Ook geldt een specifieke zorgplicht.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- de activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.40 valt
- paragraaf 4.40 in hoofdstuk 3 van het Bal voor de bedrijfstak is aangewezen
Eindonderzoek bodem en bodembeschermende voorzieningen
Artikel 4.504 wijst de modules eindonderzoek bodem en bodembeschermende voorzieningen aan.
Artikel 5.19 bij bodembeschermende voorzieningen in paragraaf 5.4.2 van het Bal geldt niet voor deze activiteit. Voor grootschalig tanken is het verplicht de vloeistofdichte bodemvoorziening en het vloeistofdichte deel van het vuilwaterriool (bedrijfsriool) aan te laten leggen door een erkend bedrijf voor BRL SIKB 7700. Dit staat in het Bal in artikel 4.509. Dit komt omdat de vloeistofdichte bodemvoorziening bij grootschalig tanken in vergelijking met andere activiteiten zwaarder wordt belast. Bovendien wordt er niet altijd getankt door of onder toezicht van deskundig personeel.
Een erkenning bodemkwaliteit is in bijlage I van het Bal omschreven als een erkenning als bedoeld in het Besluit bodemkwaliteit. Het Besluit bodemkwaliteit omschrijft een erkenning als beschikking van de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Daarin staat dat een persoon of een instelling voor een werkzaamheid voldoet aan de voorwaarden uit het Besluit bodemkwaliteit.
Bodembeschermende voorziening
Het grootschalig tanken van vloeibare brandstoffen en ureum vindt plaats boven een vloeistofdichte bodemvoorziening. De tankzuil, de slang en het vulpistool bevinden zich ook boven de vloeistofdichte bodemvoorziening. Een bedrijfsriool dat is aangesloten op de vloeistofdichte bodemvoorziening moet vloeistofdicht zijn vanaf de aansluiting van de vloeistofdichte bodemvoorziening tot aan de slibvangput en olieafscheider.
Beoordeling vloeistofdichte bodemvoorziening
Artikel 4.509 verplicht om de vloeistofdichte bodemvoorziening en het vloeistofdichte deel van het vuilwaterriool bij grootschalig tanken aan te laten leggen door een persoon of onderneming met een erkenning bodemkwaliteit voor BRL SIKB 7700. Het vuilwaterriool is het bedrijfsriool vanaf de vloeistofdichte bodemvoorziening tot aan de slibvangput en olieafscheider.
De vloeistofdichte bodemvoorziening en het vloeistofdichte deel van het vuilwaterriool worden minimaal eens per 6 jaar beoordeeld en goedgekeurd door een inspectie-instantie met een erkenning voor AS SIKB 6700. Daarnaast vindt er jaarlijks een controle plaats op de vloeistofdichte bodemvoorziening en het vloeistofdichte deel van het vuilwaterriool uitgevoerd volgens bijlage 6 van de AS SIKB 6700. Deze controle wordt ook wel bedrijfsinterne controle (BIC) genoemd. De ondernemer mag die zelf doen.
Gebreken aan de vloeistofdichte bodemvoorziening of het vloeistofdichte deel van het vuilwaterriool moeten worden verholpen. Bij reparatie door een niet-erkend bedrijf, moet er op het gerepareerde deel een beoordeling en goedkeuring volgen door een inspectie-instelling met een erkenning voor AS SIKB 6700. Bij reparatie door een erkend bedrijf voor BRL SIKB 7700 geeft het erkend bedrijf een bewijs herstel onder certificaat (BHOC) af. Dan is goedkeuring door een inspectie-instelling met een erkenning voor AS SIKB 6700 niet nodig.
Geomembraanbaksysteem
In plaats van te tanken boven een vloeistofdichte bodemvoorziening is in bepaalde gevallen tanken mogelijk boven een geomembraanbaksysteem. Dit is het geval als:
- het tankstation binnen de bebouwde kom ligt
- de tankzuilen in een rij parallel aan de naastgelegen weg staan
- het tanken alleen aan de wegzijde of aan de openbare weg gebeurt
Een geomembraanbaksysteem is een bodembeschermende voorziening. Het is een ondergronds aangelegd kunststof foliesysteem in een bakconstructie waardoor stoffen niet in de bodem terecht kunnen komen. Dit staat in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), bijlage I onder A.
Beoordeling geomembraanbaksysteem
Een geomembraanbaksysteem wordt voor start van de activiteit en daarna ten minste eenmaal per zes jaar beoordeeld en goedgekeurd. Dat gebeurt door een inspectie-instantie met een erkenning voor AS SIKB 6700. Bij reparaties aan een geomembraanbaksysteem wordt het gerepareerde deel opnieuw beoordeeld en goedgekeurd door een inspectie-instantie met een erkenning voor AS SIKB 6700.
Tanken met vulpistool of slang
Tanken van vloeibare brandstoffen of ureum met een elektrische pomp gebeurt met een vulpistool of een slang die is aangekoppeld via een vaste aansluiting. Om overvullen van het voertuig, vliegtuig of werktuig te voorkomen, heeft een vulpistool een automatisch afslagmechanisme. Dat slaat af als de brandstoftank vol is of als het vulpistool valt. Bij tanken met een slang die is aangekoppeld via een vaste aansluiting, heeft deze slang een automatisch afslagmechanisme dat afslaat als de brandstoftank vol is.
Aanwezigheid en afwezigheid personeel
Het tanken van vloeibare brandstoffen vindt plaats door personeel of onder direct toezicht van personeel. Zo is direct ingrijpen mogelijk bij morsing of anderszins falen van de installatie.
Als tanken plaatsvindt zonder de aanwezigheid van personeel mag wel met een vulpistool worden getankt, maar niet met een slang die is aangekoppeld aan een vaste aansluiting. Daarnaast moet er een bruikbare noodstopvoorziening zijn voor de bezoekers van een tankstation. De noodstopvoorziening moet dan op minimaal 1 goed bereikbare plaats te bedienen zijn en duidelijk zichtbaar zijn. Bij elke tankzuil moet duidelijk staan waar de noodstopvoorziening zit. De bedieningsknop mag in een kast zijn geplaatst als de kast na een eenvoudige handeling te openen is.
Specifieke zorgplicht bij grootschalig tanken
De vloeistofdichte bodemvoorziening moet voldoende bestand zijn tegen de gebruikte vloeibare brandstoffen en ureum. Verder moet de lengte van de brandstofslang korter zijn dan de vloeistofdichte bodemvoorziening. Dit betekent dat de slang niet buiten de vloeistofdichte bodemvoorziening kan komen.
Deze good-housekeeping-maatregelen schrijft het Bal niet precies voor. Ze zijn een onderdeel van de specifieke zorgplicht. In het BB-CVM staat in bijlage 1 een lijst met voorbeelden van good housekeeping-maatregelen.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast bodemvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Deze vindt u op de pagina Inhoudelijke regels grootschalig tanken van voertuigen, vliegtuigen of werktuigen met vloeibare brandstoffen.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.