Milieubelastende activiteit handelingen met bedrijfsafval of gevaarlijk afval voorafgaand aan inzameling of afgifte (paragraaf 3.2.13 Bal)
Voor handelingen met bedrijfsafval of gevaarlijk afval voor inzameling of afgifte gelden algemene rijksregels van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Hoofdstuk 3 van het Bal bevat de aanwijzing van wat er onder de milieubelastende activiteit valt en wat vergunningplichtig is. Ook staat hier welke inhoudelijke regels gelden.
Dit valt onder handelingen met bedrijfsafval of gevaarlijk afval voorafgaand aan inzameling of afgifte
De milieubelastende activiteit handelingen met bedrijfsafval of gevaarlijk afval voorafgaand aan inzameling of afgifte staat in paragraaf 3.2.13 van het Bal. Deze activiteit kan schadelijk zijn voor het milieu.
De milieubelastende activiteit is een bedrijfstakoverstijgende activiteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Het gaat om de volgende handelingen met gevaarlijk afval of bedrijfsafval:
- Opslaan van meer dan 50 ton gevaarlijk afval op een andere locatie dan de locatie van productie. Ook het scheiden van dat gevaarlijk afval valt onder de aanwijzing.
- Opslaan van meer dan 45 m3 bedrijfsafval op een andere locatie dan de locatie van productie. Ook het scheiden van dat bedrijfsafval valt onder de aanwijzing.
- Verdichten van gevaarlijke afvalstoffen
- Mengen van het afval met niet-afval
- Mengen van gevaarlijke afvalstoffen met ander afval op de locatie van productie.
- Mengen van bedrijfsafvalstoffen met ander afval op de locatie van productie. Terwijl het gescheiden houden van het afval redelijk is om te eisen.
- Mengen van het afval met ander afval op een andere locatie dan de locatie van productie
- Mengen van procesafhankelijk industrieel afval van productieprocessen
- Mengen van te storten afvalstoffen
Op de pagina Toelichting handelingen staan de toelichtingen over deze handelingen beschreven.
Dit valt niet onder de milieubelastende activiteit
De regels uit paragraaf 3.2.13 van het Bal gelden niet voor:
- huishoudelijke afvalstoffen die nog niet zijn ingezameld of afgegeven
- mengen of scheiden van bouwafval of sloopafval. Maar alleen als het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) dat al regelt. Bijvoorbeeld het mengen of scheiden van bouwafval of sloopafval tijdens het bouwen of slopen van een bouwwerk.
- handelingen met de afvalstoffen die onder paragraaf 3.5.11 vallen. Die paragraaf gaat over het verwerken van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen. Bijvoorbeeld een bedrijf dat zijn eigen bedrijfsafval op een andere locatie dan de locatie van productie opslaat. Maar vervolgens ook demonteert voordat het bedrijf de afvalstoffen afgeeft aan een ander. Het opslaan op zichzelf valt onder de aanwijzing hierboven (bij meer dan 45 m3). Maar het demonteren is een handeling van paragraaf 3.5.11. Daarom vallen beide activiteiten (opslaan en demonteren) onder paragraaf 3.5.11.
- permanent opslaan van CO2 zoals bedoeld in artikel 1, onder u, van de Mijnbouwwet.
Deze milieuregels uit het Bal gelden voor handelingen met bedrijfsafval of gevaarlijk afval voorafgaand aan inzameling of afgifte
Bij de milieubelastende activiteit staat welke inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 en hoofdstuk 5 van toepassing zijn. Voor handelingen met bedrijfsafval of gevaarlijk afval voorafgaand aan inzameling of afgifte geldt alleen paragraaf 4.32 Opslaan van afvalstoffen. Deze paragraaf geldt alleen als de activiteit niet vergunningplichtig is.
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist voor handelingen met bedrijfsafval of gevaarlijk afval voorafgaand aan inzameling of afgifte
Voor de hierboven genoemde milieubelastende activiteit is een omgevingsvergunning nodig. De reden voor de vergunningplicht is een doelmatig beheer van afvalstoffen.
De volgende handelingen zijn uitgezonderd van de vergunningplicht:
- Opslaan en samenvoegen van grond van kwaliteitsklasse landbouw/natuur, wonen of industrie
- Opslaan en samenvoegen van baggerspecie van kwaliteitsklasse niet verontreinigd, licht verontreinigd of matig verontreinigd
- Opslaan van maximaal 600 m3 groenafval dat een bedrijfsafvalstof is
- Opslaan van maximaal 45 m3 per stroom gescheiden gehouden bedrijfsafvalstoffen
- Scheiden van afvalstoffen als voor het opslaan van die afvalstoffen geen omgevingsvergunning is vereist
Op de pagina Uitzonderingen vergunningplicht staan de uitgezondere handelingen beschreven.
Informeren van het bevoegd gezag
In hoofdstuk 2 van het Bal staat aangegeven of het bedrijf informatie moet aanleveren bij het bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
De indieningseisen voor een vergunningaanvraag staan in de Omgevingsregeling.
Welke regels en voorschriften nog meer gelden voor handelingen met bedrijfsafval of gevaarlijk afval voorafgaand aan inzameling of afgifte
Niet alle regels voor het opslaan, mengen, scheiden en verdichten van bedrijfsafval of gevaarlijk afval voorafgaand aan inzameling of afgifte staan in het Bal. Er kunnen ook regels staan in:
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen
- een eventuele omgevingsvergunning
- lokale regelgeving. Met lokale regelgeving bedoelen we bijvoorbeeld het omgevingsplan van de gemeente, de omgevingsverordening van de provincie en de waterschapsverordening van het waterschap. Welke lokale regels gelden voor een bepaalde locatie kunt u het beste checken met het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Meer informatie
Bedrijfstakoverstijgende activiteit
Een bedrijfstakoverstijgende activiteit is een milieubelastende activiteit waarvoor het Rijk regels stelt in afdeling 3.2 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De activiteit is meestal geen zelfstandige bedrijf, maar wordt uitgevoerd als onderdeel van een bedrijf en soms ook binnen een huishouden. Voor de bedrijfstakoverstijgende activiteiten zijn landelijk eisen uitgewerkt die nadelige gevolgen voor de fysieke leefomgeving beperken. Veelal gaat het om eisen over de technische uitvoering van de installaties. (nota van toelichting Bal, paragraaf 4.2.3, Stb. 2018, 293)
Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.