Dit valt onder saneren van de bodem
De milieubelastende activiteit saneren van de bodem is in paragraaf 3.2.23 van het Bal aangewezen. Deze activiteit kan milieubelastend zijn door:
- blootstelling aan de verontreiniging
- het ongewenst verplaatsen of verspreiden van verontreinigde grond of grondwater
- het onvolledig saneren van de bodem
- het ondoelmatig beheer van afvalstoffen
De milieubelastende activiteit saneren van de bodem is een bedrijfstakoverstijgende activiteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Alleen het saneren van landbodem valt onder de activiteit. Het saneren van de waterbodem, zoals de bodem van een sloot, rivier of een meer, valt er niet onder.
Het saneren van de bodem is: het beperken of ongedaan maken van de blootstelling aan de verontreiniging in de bodem. Dit kan door de bodemverontreiniging weg te nemen door de grond te ontgraven en af te voeren. Of door het wegnemen van de contactmogelijkheden door het aanbrengen van een afdeklaag op de verontreinigde bodemlaag.
Voor de milieubelastende activiteit saneren van de bodem staan in het Bal regels over hoe saneren moet plaatsvinden. De regels geven niet aan of (wanneer) saneren plaats moet vinden. Het omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) kan een sanering voorschrijven, bijvoorbeeld bij de realisatie van een gebouw op een bodemgevoelige locatie of bij het realiseren van een kinderspeelplaats.
Het volgen van de regels uit de activiteit saneren van de bodem is verplicht als dit is voorgeschreven in decentrale regels. De gemeente geeft in het omgevingsplan aan bij welke (bouw)activiteiten of (ruimtelijke) ontwikkelingen (sanerende) maatregelen moeten worden genomen. Voor die maatregelen kan de gemeente verwijzen naar de standaardaanpakken voor de activiteit saneren van de bodem uit paragraaf 4.121 van het Bal. Als de gemeente dat heeft gedaan, moet de initiatiefnemer een bodemsanering volgens de regels uit deze paragraaf uitvoeren. Met de standaardaanpakken kan de initiatiefnemer de bodem geschikt maken voor het toekomstig gebruik (functiegericht saneren).
Een initiatiefnemer mag ook een bodemsanering vrijwillig uitvoeren. Bijvoorbeeld om de locatie geschikt te maken voor het toekomstig gebruik, het gericht wegnemen van een bodemverontreiniging of in het kader van aankoop of verkoop van een terrein. Ook dan gelden de regels uit de milieubelastende activiteit saneren.
Dit valt niet onder de milieubelastende activiteit
De regels uit paragraaf 3.2.23 van het Bal gelden niet voor:
- een grondwatersanering Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Dat is het beheren, beperken of ongedaan maken van verontreiniging van het grondwater. De provincie, gemeente en het waterschap kunnen regels stellen voor een grondwatersanering en het lozen van het afvalwater. Een grondwatersanering kan wel gecombineerd plaatsvinden met de activiteit saneren van de bodem.
- het saneren van de waterbodem.
- locaties waarvoor volgens de Aanvullingswet bodem overgangsrecht geldt. Voor die locaties blijft de Wet bodembescherming van toepassing.
- herstelwerkzaamheden na een eindonderzoek bodem, of maatregelen na een ongewoon voorval. Dit soort maatregelen richten zich namelijk op het volledig herstellen van de bodemkwaliteit en daarbij passen de standaard aanpakken uit de activiteit saneren van de bodem niet. Die richten zich namelijk op het functiegericht saneren van de bodem en niet altijd op het volledig verwijderen van de verontreiniging.
Bij het saneren van de bodem kan ontgraving van de grond plaatsvinden. Naast de regels voor saneren van de bodem zijn dan ook de regels in de paragraaf over het graven in de bodem boven interventiewaarde bodemkwaliteit van toepassing. Afhankelijk van de gekozen saneringsaanpak kunnen ook nog andere milieubelastende activiteiten aan de orde zijn. Bijvoorbeeld het toepassen van bouwstoffen in geval van het aanbrengen van een afdeklaag die bestaat uit bouwstoffen. Of het toepassen van grond of baggerspecie in geval van het aanvullen van de ontgravingsput of het aanbrengen van een leeflaag.
Deze milieuregels uit het Bal gelden voor saneren van de bodem
Bij de milieubelastende activiteit staat welke inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 en 5 van toepassing zijn. Zie de tabel hieronder voor een overzicht van de regels voor de activiteit saneren van de bodem.
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist voor saneren van de bodem
Voor de activiteit saneren van de bodem geldt geen vergunningplicht.
Informeren van het bevoegd gezag
In hoofdstuk 2, 4 en 5 van het Bal staat per activiteit aangegeven of de initiatiefnemer een melding moet verrichten of gegevens en bescheiden moet aanleveren (informatieplicht) aan het bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Voor de activiteit saneren van de bodem geldt zowel een meldplicht als een verplichting om gegevens en bescheiden te overleggen.
Welke regels en voorschriften nog meer gelden voor saneren van de bodem
Naast de regels voor de milieubelastende activiteit 'saneren van de bodem' en 'graven in bodem boven de interventiewaarde bodemkwaliteit' in het Bal kunnen er ook regels staan in:
- het omgevingsplan van de gemeente, bijvoorbeeld over wanneer een sanering verplicht is en over de wijze van saneren (maatwerk)
- de omgevingsverordening van de provincie, bijvoorbeeld regels over een grondwatersanering
- de waterschapsverordening van het waterschap, bijvoorbeeld voor het onttrekken van grondwater en het lozen van afvalwater op oppervlaktewater
- een eventuele omgevingsvergunning
Meer informatie