Toepassingsbereik en meld- en informatieplichten opslaan van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie (paragraaf 4.122 Bal)
Voor de activiteit 'Opslaan van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie' gelden regels uit hoofdstuk 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). In het Bal staat het toepassingsbereik (wat eronder valt) en de benodigde gegevens bij een melding en bij de informatieplichten voorafgaand en na afloop van de activiteit.
Let op: deze regels gelden alleen als het gaat om een activiteit die valt onder paragraaf 3.2.24 Opslaan van grond of baggerspecie.
Toepassingsbereik: dit valt eronder
De regels uit paragraaf 4.122 gelden voor de volgende activiteiten:
- het opslaan, zeven en samenvoegen van grond van kwaliteitsklasse Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) landbouw/natuur, wonen of industrie
- het opslaan, zeven, mechanisch ontwateren en samenvoegen van baggerspecie van kwaliteitsklasse niet, licht of matig verontreinigd
De regels van paragraaf 4.122 gelden niet voor het opslaan van ten hoogste 25 m3 grond of baggerspecie door een particulier (dus iemand die dit niet bedrijfsmatig doet) om de grond later toe te passen.
Melding
Het is verboden deze activiteit te starten zonder dit ten minste 4 weken van tevoren te melden via het Omgevingsloket. Voor het opslaan van meerdere partijen op 1 locatie gedurende een langere periode is maar 1 keer een melding nodig. Het is dus niet nodig om per partij te melden dat er partijen worden opgeslagen.
Als een partij grond of bagger eenmalig wordt opgeslagen, dan geldt een termijn van een week voor het indienen van de melding in plaats van de termijn van 4 weken.
De melding bevat 2 soorten gegevens:
- algemene gegevens (zie hiervoor Meldingsplicht milieuregels Bal)
- specifieke gegevens voor deze activiteit:
- een aanduiding van de kwaliteitsklasse van de opgeslagen grond of baggerspecie
- een aanduiding of verschillende partijen grond of partijen baggerspecie worden samengevoegd
- als partijen worden samengevoegd: of dit gebeurt tot een partij die groter is dan 25 m3
- als partijen worden samengevoegd: een aanduiding van kwaliteitsklassen van de samen te voegen partijen (let op: het is alleen toegestaan om partijen van dezelfde kwaliteitsklassen samen te voegen)
- bij het lozen van afvalwater: de lozingsroutes
- bij het lozen van afvalwater op een oppervlaktewaterlichaam: de locaties van de lozingspunten en het maximale lozingsdebiet in m3/u (per lozingspunt)
Voor het verrichten van de melding kiest u bij stap 3 van de aanvraag via het Omgevingsloket de volgende activiteit(en):
- Bij opslag op de landbodem:
- 'Anders dan in een oppervlaktewaterlichaam opslaan, zeven, mechanisch ontwateren of samenvoegen van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie - Melding (Rijk)'
- 'Afvalwater, afkomstig van het opslaan of mechanisch ontwateren van grond of baggerspecie, lozen op een oppervlaktewaterlichaam - Melding (Rijk)'
- Bij opslag in oppervlaktewater (op de waterbodem):
- In een oppervlaktewaterlichaam opslaan of samenvoegen van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie - Melding (Rijk)
Vervolgens kiest u bij stap 4 de optie 'iets anders' en vult de vragen in. Bij stap 5 kunt u bijlagen toevoegen.
NB: Door een aantal omgevingsdiensten is geconstateerd dat in de verplicht aan te leveren gegevens bij de melding de startdatum van de activiteit ontbreekt. Ook is uit de melding niet op te maken of er sprake is van de opslag van slechts één partij of van meerdere partijen. Deze informatie is wel van belang voor de uitvoering van toezicht en handhaving. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is voornemens om het Bal hierop aan te passen. Naar verwachting treedt deze wijziging per 1 januari 2026 in werking.
Informatieplicht (voor start activiteit)
Gelden op basis van artikel 4.1250 van het Bal bodemvoorschriften waarbij de initiatiefnemer na afloop van de activiteit een eindonderzoek moet uitvoeren? Dan geldt ook een informatieplicht voorafgaand aan de activiteit. Dit volgt uit artikel 5.2 van het Bal. U moet dan ten minste 4 weken voor de start van de activiteit via het Omgevingsloket ook een plattegrond verstrekken waarop is aangegeven waar de opslag van de grond of baggerspecie gaat plaatsvinden. Als deze gegevens veranderen, informeert u het bevoegd gezag via het Omgevingsloket uiterlijk 4 weken na de wijziging over de gewijzigde locatie.
Voor het verrichten van de informatieplicht kiest u bij stap 3 van de aanvraag via het Omgevingsloket de activiteit 'Opslaan van grond en baggerspecie – Informatie (Rijk)'. Bij stap 4 kiest u voor de optie 'Starten van een nieuwe activiteit of activiteit verplaatsen naar een ander adres'. Vervolgens kunt u bij stap 5 als bijlage de plattegrond toevoegen.
Informatieplicht (na afloop activiteit)
Gelden op basis van artikel 4.1250 van het Bal bodemvoorschriften waarbij na afloop van de activiteit een eindonderzoek verplicht is? Dan geldt ook een informatieplicht na afloop van de activiteit. Uiterlijk 6 maanden na afloop van de activiteit moet u via het Omgevingsloket een rapport van het eindonderzoek bodem aan het bevoegd gezag verstrekken. Dat volgt uit artikel 5.5 van het Bal.
Volgt uit de resultaten van het eindonderzoek dat herstel van de bodemkwaliteit nodig is? Dan moet u volgens artikel 5.7 van het Bal ook op de volgende momenten het bevoegd gezag informeren via het Omgevingsloket:
- ten minste 5 dagen voor de start van de herstelsanering: de startdatum van de herstelsanering
- ten minste 5 dagen na beëindiging van de herstelsanering: de einddatum van de herstelsanering
Voor het verrichten van de informatieplicht kiest u bij stap 3 van de aanvraag via het Omgevingsloket de activiteit:
- Bij opslag op de landbodem:
- 'Anders dan in een oppervlaktewaterlichaam opslaan, zeven, mechanisch ontwateren of samenvoegen van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie - Informatie (Rijk)'.
- Bij opslag in oppervlaktewater (op de waterbodem):
- 'In een oppervlaktewaterlichaam opslaan of samenvoegen van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie - Informatie (Rijk)'.
Vervolgens kiest u bij stap 4 de optie 'iets anders' en vult de vragen in. Bij stap 5 kunt u bijlagen toevoegen.
Voorschriften
Naast toepassingsbereik en melding gelden er bepaalde voorschriften. Deze vindt u op de pagina Inhoudelijke regels opslaan van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Kwaliteitsklasse
Klasse waarin grond, baggerspecie, landbodem of waterbodem op grond van artikel 25d van het Besluit bodemkwaliteit ingedeeld kan worden op basis van milieuhygiënische kwaliteitseisen. De kwaliteitsklassen komen bij diverse milieubelastende activiteiten uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor, waaronder bij het toepassen van grond of baggerspecie.
De kwaliteitseisen die de bovengrens vormen voor een kwaliteitsklasse staan in bijlage B van de Regeling bodemkwaliteit 2021. Zie: Kwaliteits- en bodemfunctieklassen bij activiteiten op of in de bodem