Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)

Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.

Wbdbo

Wbdbo is de afkorting voor weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag.

Meer informatie op de pagina's Brandcompartiment in het Bbl en Wbdbo van een brandcompartiment.

Opvangcompartiment

Brandcompartiment voor het in veiligheid kunnen brengen van personen in cellen of van bedgebonden patiënten bij brand in het naastgelegen brandcompartiment van de cellen of het bedgebied.

Besloten ruimte

Een besloten ruimte is een ruimte omgeven door wanden, een vloer en een dak. Er kunnen openingen in de wanden en/of het dak zijn. Maar als de warmte en de rook die ontstaan bij een brand niet genoeg weg kunnen, zodanig dat de temperatuur te hoog wordt of de rook te dicht wordt, wordt de ruimte toch gezien als een besloten ruimte.

Toezichtarrangement brandveiligheid

Toezichtarrangement is een algemene verplichting bij het toepassen van normen van bijvoorbeeld brandveiligheid. De frequentie van het toezichtarrangement moet worden afgestemd met het bevoegd gezag. Het toezichtarrangement moet gebeuren door een onafhankelijke en deskundige instelling. Het is aanvullend op en komt niet in de plaats van toezicht en handhaving door het bevoegd gezag.

Met de afgestemde frequentie voert de instelling een controle uit van de gebruiksbeperkingen en de voorzieningen die volgen uit toepassing van één van de geldende normen.

Bouwwerkperceel

Perceel dat als uitgangspunt dient bij het toetsen van een bouwwerk aan de regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Deze begripsbepaling staat in bijlage I, Bbl.

Een bouwwerkperceel kan overeenkomen met de eigendomsgrenzen die in het Kadaster zijn vastgelegd (kadastraal perceel). Maar dat hoeft niet per se. Het is in de eerste plaats aan de eigenaar van een bestaand bouwwerk of de aanvrager van een omgevingsvergunning voor de technische bouwactiviteit om de grens van het bouwwerkperceel aan te geven. Het is de verantwoordelijkheid van die indiener of eigenaar om daarbij de belangen van de eigenaren van het bouwwerkperceel en buurpercelen in acht te nemen.

Gerelateerd begrip

Binnen het begrip van 'bouwwerkperceel' is de begripsbepaling 'bouwwerk' uit de bijlage bij de Omgevingswet van toepassing: constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren, met inbegrip van de daarvan deel uitmakende bouwwerkgebonden installaties anders dan een schip dat wordt gebruikt voor verblijf van personen en dat is bestemd en wordt gebruikt voor de vaart.

Nevengebruiksfunctie

De definitie van nevengebruiksfunctie volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is: een gebruiksfunctie die ten dienste staat van een andere gebruiksfunctie. Een voorbeeld van een nevengebruiksfunctie bij een schoolgebouw (onderwijsfunctie) is een gymnastieklokaal (sportfunctie) of een kantine (bijeenkomstfunctie).

Ga voor meer informatie naar de pagina Nevengebruiksfuncties.

Bedgebied

Verblijfsgebied met 1 of meer bedruimten. Deze begripsbepaling staat in bijlage I bij het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Gerelateerde begrippen

Binnen het begrip van 'bedgebied' zijn de volgende begripsbepalingen uit bijlage I, Bbl van toepassing:

  • verblijfsgebied: gebruiksgebied of een gedeelte daarvan voor het verblijven van personen
  • gebruiksgebied: vrij indeelbaar gedeelte van een gebruiksfunctie waar voor de gebruiksfunctie kenmerkende activiteiten plaatsvinden, dat bestaat uit 1 of meer op dezelfde bouwlaag gelegen ruimten gelegen in een brandcompartiment die niet door een dragende scheidingsconstructie van elkaar zijn gescheiden en die geen toiletruimte, badruimte, technische ruimte of verkeersruimte zijn, tenzij die ruimte zelf een functieruimte is
  • gebruiksfunctie: gedeelten van 1 of meer bouwwerken die dezelfde gebruiksbestemming hebben en die samen een gebruikseenheid vormen
  • brandcompartiment: gedeelte van 1 of meer bouwwerken bestemd als maximaal uitbreidingsgebied van brand
  • bedruimte: verblijfsruimte voor 1 of meer bedden bestemd voor slapen of voor het verblijf van bedgebonden patiënten in die ruimte
  • verblijfsruimte: in een verblijfsgebied gelegen ruimte voor het verblijven van personen