Activiteiten met lokale milieueffecten
De regels over activiteiten in het omgevingsplan of de omgevingsverordening gaan vooral over lokale milieueffecten. Denk aan geluids- en geuroverlast. Hierbij is vooral de locatiekeuze van belang. Daarom ligt regulering in het omgevingsplan voor de hand.
Voorbeelden
Enkele voorbeelden van activiteiten die de gemeente in het omgevingsplan regelt:
- hotels, pensions en conferentieoorden
- restaurants, cafetaria's, snackbars en cateringbedrijven
- cafés, discotheken, concertpodia, muziektheaters en evenementenhallen
- verblijfsrecreatie, dagrecreatie en sportfaciliteiten
- detailhandel en ambachten, supermarkten en bouwmarkten
- gebouwen voor permanente of tijdelijke bewoning, onderwijs- en kantoorgebouwen
- dierenpensions, dierenasiels, dierenklinieken, hondenfokkers of -trainers, hobbymatig houden van dieren en maneges
Wat kunnen de gemeente en de provincie regelen?
Voor de milieubelastende activiteiten die de gemeente in het omgevingsplan regelt, of de provincie in de omgevingsverordening, kunnen gemeente en provincie inhoudelijke voorschriften, vergunningplichten, meldingsplichten en informatieplichten opnemen.
Decentrale regels voor milieubelastende activiteiten uit het Bal
Decentrale overheden kunnen ook regels stellen over milieubelastende activiteiten die wel in het Bal staan. Het gaat dan bijvoorbeeld om regels over geluid, geur en trillingen. Gemeenten doen dit in het omgevingsplan, provincies in de omgevingsverordening. Lees meer over regels over activiteiten in het omgevingsplan.
Maatwerkregels in relatie tot het Bal
In het omgevingsplan en in de omgevingsverordening kan de decentrale overheid ook maatwerkregels in relatie tot de algemene rijksregels van het Bal opnemen.
Algemene zorgplicht en verbod
Meestal gelden er rijksregels of decentrale regels voor een milieubelastende activiteit. In verreweg de meeste gevallen geldt bijvoorbeeld de specifieke zorgplicht van het Bal of het omgevingsplan. Als er toch geen specifieke regels zijn, geldt de algemene zorgplicht en het algemene verbod uit de Omgevingswet.
Standaardteksten omgevingsvergunning
De omgevingsdiensten maken bij het opstellen van omgevingsvergunningen voor milieu gebruik van standaardteksten. Lees meer op de pagina Landelijke Redactie Standaardteksten Omgevingsvergunningen (LRSO).