Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
Arcadis heeft in februari 2023 een overzicht gemaakt van de kennis, en kennisgaten over PFAS in bodem en grondwater. Arcadis schetst in het rapport de internationale context en geeft aan dat het probleem te groot is om individueel op te lossen en dat er een kennisinfrastructuur wordt gemist waar kennisvragen in kunnen worden geadresseerd en opgelost.
Bijlage bij de brief over de actualisatie van nationale Beoordelingsrichtlijnen van het Besluit bodemkwaliteit, met meer uitleg over onder meer de aanleidingen.
Brief aan beheerders van de nationale Beoordelingsrichtlijnen (BRL'en), over actualisatie of gedeeltelijke herziening van de nationale BRL'en.
Handreiking voor de registratie van beperkingenbesluiten voor bodem onder de Omgevingswet.
Rijkswaterstaat afdeling Bodem en ondergrond (voorheen Bodem+) voert rijkstaken uit, assisteert beleidsdirecties van ministeries bij beleidsvoorbereiding, -implementatie en -monitoring, ondersteunt decentrale overheden bij bodembeleidsontwikkeling en deelt kennis.
De jaarverslagen bevatten informatie die de overheden ter beschikking hebben gesteld voor de sturing van de bodemsaneringsoperatie. Het verslag is onder leiding van het Bodeminformatiebeheer door Bodem+/het Uitvoeringsprogramma Bodem en ondergrond opgesteld in samenwerking met het IPO, de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), (VROM/)IenW en het RIVM. In het jaarverslag kunt u aan de hand van cijfers en illustratieve voorbeelden zien hoe deze ontwikkelingen de voortgang van bodemsanering/de aanpak van de spoedlocaties beïnvloeden.
Hier kunt u het volledige rapport 'Voortgang aanpak bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico's 2023' lezen.
Richtlijnen voor het opstellen van bodemkwaliteitskaarten, een kaart waarop de feitelijke kwaliteit van de bodem is weergegeven in een gebied.
Stroomschema ter bepaling van de vergunning-, meld- en informatieplicht voor het opslaan van een partij grond of baggerspecie.
Dit stroomschema dient ter bepaling van de meld- en informatieplicht voor een toe te passen partij grond of baggerspecie bij de milieubelastende activiteit toepassen van grond of baggerspecie.
Eén van de verbetermaatregelen binnen het programma versterken bodemstelsel (Kwalibo) is het uitvoeren van een gezamenlijke risicoanalyse. Het doel is om een gezamenlijk beeld te krijgen over de risico’s in het stelsel.
Redeneerlijn overgangsrecht saneringen Aanvullingswet bodem
Factsheet BoToVa wijzigingen Omgevingswet
Uitleg regeling bodemkwaliteit voor erkende producenten
Het Landelijk protocol omgaan met Aziatische duizendknopen bevat methoden om bij de verwerking van met Aziatische duizendknopen besmette grond verspreiding te voorkomen. Rijkswaterstaat accepteert, in aanvulling op de methoden in het landelijk protocol, nog andere methoden. Dit document bevat een limitatieve lijst van door Rijkswaterstaat geaccepteerde aanvullende methoden.
Zie ook: Protocol – Bestrijding duizendknoop