Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
Uitleg regeling bodemkwaliteit voor erkende producenten
Het Landelijk protocol omgaan met Aziatische duizendknopen bevat methoden om bij de verwerking van met Aziatische duizendknopen besmette grond verspreiding te voorkomen. Rijkswaterstaat accepteert, in aanvulling op de methoden in het landelijk protocol, nog andere methoden. Dit document bevat een limitatieve lijst van door Rijkswaterstaat geaccepteerde aanvullende methoden.
Zie ook: Protocol – Bestrijding duizendknoop (verwijst naar een andere website)
In een brief geeft het ministerie van IenW aan hoe het overgangsrecht voor lopende bodemsaneringen gelezen moet worden. In de brief wordt voornamelijk ingegaan op artikel 3.1 van de Aanvullingswet bodem. Deze brief is op 5 oktober 2023 verstuurd naar alle provincies en gemeenten.
Het Ministerie neemt de taken over van de TloKB, waaronder het toetsen van normdocumenten.
Rbk 2022 renvooiversie
Inspraaktabel Rbk 2022
Handreiking bodemkwaliteitskaarten
Het BBT-document 'Bodembescherming: combinaties van voorzieningen en maatregelen (BB-CVM)' bevat alleen de BBT-maatregelen uit de NRB.
Downloadpagina: de geconsolideerde versie van het Besluit bodemkwaliteit (Bbk), geldend na inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Het beleid voor verspreiden van baggerspecie op de landbodem verandert onder de Omgevingswet.
Werkzaamheden in de bodem waarbij accreditatie of certificatie vereist is en/of waarbij interne of externe functiescheiding verplicht is
Het project ‘Digitalisering Stadsatlas Culemborg’ is een ‘spin-off project’ van het project ‘Samen de diepte in’ (Sddi). In het project Sddi zijn diverse regionale overheden zich aan het voorbereiden op de komst van de Omgevingswet: hoe om te gaan met het domein Bodem & Ondergrond. Het Sddi project wordt begeleid door een consortium bestaande uit RHDHV, Tauw en Witteveen+Bos. Voor achtergronden en voortgang van het Sddi project wordt verwezen naar de website: www.samendedieptein.nl.
In november 2021 is het project “WKO+: duurzame energie in combinatie met saneren” tot een einde gekomen. Vijf jaar lang, na goedkeuring van het project door Kennis en innovatieprogramma Bodem en Ondergrond medio 2016, zijn succesvolle pilots uitgevoerd en kansen voor grootschalige toepassing verkend. Relevante inhoudelijke kennis is ontwikkeld. Maar met name door de – veelal intensieve – gesprekken binnen het consortium en met de ketenpartijen die nodig zijn om WKO+ te implementeren, is inzicht verkregen en de “do’s en don’ts”. Op basis daarvan hebben we onze lessons learned samengevat in deze beknopte brochure.
Memo van de ILT over eisen voor inhuur bij het ontwerpen, installeren en beheren van bovengrondse systemen voor bodemenergie.
COCOON heeft een enquête uitgezet bij gemeenten, provincies en omgevingsdiensten om de omgang van voormalige stortplaatsen in relatie tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet te onderzoeken.