Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
Convenant ondertekend
Het bodemconvenant is op vrijdag 10 juli 2009 ondertekend.
Een overzicht van SKB producten gerelateerd aan nazorg:
- AltVAR: Allocatie van lange termijn verantwoordelijk, Aansprakelijkheid en Restrisico
- Cahier nazorg
- Van Robuust Saneringsvarianten Afwegen naar Robuust SaneringsAfspraken (ROSA II)
Doelstellingen
- Een verdere ontwikkeling naar een duurzaam en efficiënt beheer en gebruik van de bodem en ondergrond. De kansen die er zijn om een bijdrage te leveren aan het realiseren van maatschappelijke doelen als energievoorziening, drinkwatervoorziening, grondwaterreserves, landbouw, cultuurhistorie, natuur en klimaatmitigatie en – adaptatie, moeten zo optimaal mogelijk worden benut.
Aanpak spoedlocaties: Eind 2010 zijn de locaties bekend waarvan door de bevoegde overheden Wet Bodembescherming is vastgesteld dat er risico’s voor de volksgezondheid aanwezig (kunnen) zijn. Het gaat hier om de zogenaamde humane risicolocaties.
Op deze pagina staat voorbeeldmateriaal voor overheden om hun communicatie in te richten als binnen hun grondgebied een (of meerdere) risicolocatie is vastgesteld. Deze communicatie is maatwerk, omdat het zich op lokaal niveau afspeelt en de rollen van provincies en gemeenten verschillen. Om deze reden zijn er geen voorbeelden van communicatiemiddelen als brieven, persberichten e.d. opgenomen.
De belangrijkste aanbeveling voor het UP uit dit onderzoek is ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk nationale, regionale en lokale ruimte ontstaat om te zoeken naar de rol van bodem in regionale ontwikkelingen die gericht zijn op verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving door ontwikkeling en/of beheer.
TCB advies over bodemverdichting waarin zij stelt dat bodemverdichting in de landbouw kan leiden tot ongewenste gevolgen zowel binnen als buiten de landbouw. Bodemverdichting is vooral van belang in de diepere landbouwbodem (20 tot 60 centimeter diepte) omdat deze moeilijk herstelt. Het beleid zou primair gericht moeten zijn op de preventie van deze ondergrondverdichting.
Advies toetsingskader herinrichten diepe plassen.
Advies kennisstructuur ondergrond.
Meer zicht op aanbesteding van een collectieve energievoorziening. Over welke partij mag aanleggen, beheren, leveren en welke belangen er spelen er. Relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie. Hoe aanbesteden en/of gunnen.
Het rapport vormt de afronding van een onderzoek naar duurzame herontwikkeling van verontreinigde bedrijventerreinen. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de bureaus TTE/BMC gevraagd hierover te adviseren.
Deze handreiking richt zich op gebieden waar grondwaterbeheer een complexe bestuurlijke opgave vormt. De commissie doet onder ander de aanbeveling om gebruik te maken van bestuurlijke arrangementen zoals dat ook binnen andere beleidsterreinen gebeurt.
De excursie werd georganiseerd in het kader van het Lente-akkoord, waarin de overheid en bouwend Nederland overeengekomen zijn in 2020 energieneutraal te bouwen. Om de duurzame ambities te ondersteunen, ontvangt Venlo GreenPark / Villa Flora subsidie van Agentschap NL, vanuit de programma’s Excellente Gebieden en NESK. De kennis die in Venlo wordt opgedaan, wordt ingebracht in het kennis- en leertraject van deze programma’s.
Op 25 september 2009 zijn de Gedragslijnen over bodemverontreiniging in Staatseigendommen vastgesteld in de Ministerraad. Er heeft een technisch juridische aanpassing plaatsgevonden, om de laatste versie uit 2002 aan te passen aan de huidige Wet bodembescherming en daaronder vigerende regelgeving.
Toelichting
Het project Gebiedsgericht grondwaterbeheer organiseerde in april/mei 2011 regiodagen om deelnemers kennis te laten maken met de potentie van een integrale en systeemgerichte benadering voor de aanpak van verontreinigd grondwater. Vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, waterschappen en adviesbureaus namen deel.
Laatste monitoringsverslag in een serie van 3. De monitoringsverslagen over 2008 en 2009 vormen samen met dit monitoringsverslag de input voor de evaluatie van het Besluit bodemkwaliteit.