Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
Uitdampingsrisico's bij VOCL verontreiniging (Memo gemeente Enschede)
Dit rapport bevat de eerste evaluatie van de doeltreffendheid van het Besluit bodemkwaliteit en de effecten in de praktijk, gericht op de tussenstand nadat het Besluit 3 jaar in werking is.
TCB advies over een voorgenomen vrijstelling van de verplichting tot emissiearme aanwending van drijfmest. Het gaat om een vrijstelling voor erosiegevoelige percelen in de voormalige veenkoloniën in Groningen en Drenthe.
Handreiking Gebiedsgericht grondwaterbeheer Tilburg, gebaseerd op de ervaringen in Tilburg.
Locatiespecifieke voorbeelden die meer inzicht geven in wat er komt kijken bij projecten in of met de ondergrond, bijvoorbeeld de financiële consequenties of het voorzien van verschillende gemeentelijke afdelingen van bruikbare informatie over de ondergrond. Bij de voorbeelden vindt u bovendien tips van de betrokkenen bij de voorbeeldprojecten voor verbetering van toekomstige projecten in de ondergrond.
In oktober 2010 publiceerde het Uitvoeringsprogramma Convenant bodemontwikkelingsbeleid en aanpak spoedlocaties de handreiking Gebiedsgericht Grondwaterbeheer. Deze handreiking is nu ook formeel akkoord verklaard door de convenantspartijen.
Al jarenlang ontbreekt het voor een groot aantal stoffen aan betrouwbare data over de achtergrondgehalten van de Nederlandse bodem. Deze blinde vlek vormt de directe aanleiding voor het project. Doel was te komen tot betrouwbare achtergrondgehalten en op basis hiervan inzicht te verkrijgen in de vraag of de huidige streefwaarden voldoen.
Het wijzigingsbesluit heeft tot doel een afwegingskader te scheppen voor de ordening van bodemenergiesystemen in de ondergrond met de daarbij behorende bevoegdheden. Bodemenergiesystemen kunnen elkaar namelijk negatief beïnvloeden (interferentie) wanneer de thermische invloedsgebieden van verschillende bodemenergiesystemen overlappen.
TCB advies over het gebruik van papiercellulose als bestrijder van winderosie. Papiercellulose komt vrij bij de productie van papier en karton. De bestaande ontheffing voor het gebruik van papiercellulose als erosiebestrijder komt te vervallen. Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het voornemen om ‘einde afval criteria’ op basis van de Wet Milieubeheer voor deze toepassing van papiercellulose te formuleren, om het gebruik ook in de toekomst mogelijk te maken.
De rijksoverheid wil elementen voor duurzaam gebruik van de ondergrond vertalen in handvatten waarmee de decentrale overheden hun beleid kunnen vormgeven, in lijn met het rijksbeleid. De TCB bespreekt in dit advies de handvatten die de rijksoverheid in de beleidsvisie ‘Duurzaam gebruik van de ondergrond’ heeft geformuleerd.
Uitvoeringsprogramma bodemconvenant. Bij een aantal overheden is onderzoek gedaan naar de kosten van bodemsanering bij spoedlocaties. In dit rapport zijn de belangrijkste conclusies te vinden.
TCB advies verlenging van twee weken op uitrijden dierlijke mest op zand- en lössgrond De TCB vindt dat het belang van de bodem zich verzet tegen ontheffingen van het uitrijverbod, om drie redenen. Laat toedienen van dierlijke mest wordt gemotiveerd vanuit de stikstofbehoefte van late gewassen. Met dierlijke mest wordt echter ook fosfaat toegediend, die niet nodig is gezien de ruim voldoende fosfaattoestand van de meeste Nederlandse landbouwbodems. Daarom past het laat toedienen van dierlijke mest niet in een goede landbouwpraktijk. Ten tweede is de aanleiding om dierlijke mest in september te willen uitrijden veeleer gelegen in de beperkte capaciteit van de mestopslag.
Op 15 december 2010 is een speciale bijeenkomst georganiseerd waarin de werkwijze van Bodemcentrum en Bosatex uiteen is gezet en waarbij ook de visie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (nu: Infrastructuur en Waterstaat) op deze aanpakken is gepresenteerd.
Op 10 november 2010 organiseerde het Samenwerkingsprogramma WKO bij Agentschap NL de Workshop Financiële randvoorwaarden voor Warmte- en koudeopslag. Aan de workshop is deelgenomen door ruim 50 personen uit bedrijfsleven en overheid.
In dit magazine leest u over thema’s die spelen bij de ontwikkeling van nieuwe uitleggebieden / gebiedsontwikkeling, die geïnspireerd zijn door de Cradle to Cradle filosofie. De stukken zijn geschreven door deelnemers aan de community of practice (CoP) Oneindig Laagland.