Nieuws Bodem
Staatssecretaris Tuinman (ministerie van Defensie) en Jansen (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) hebben antwoorden gegeven op 14 Kamervragen over het bericht 'Vliegbasis Gilze Rijen en 11 andere Defensieterreinen ernstig verontreinigd met giftig PFAS'.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werkt aan de herijking van de bodemregelgeving. In dat kader heeft het RIVM op verzoek van het ministerie twee onderzoeksrapporten opgesteld.
Het programma Basisregistratie Ondergrond (BRO) houdt in oktober met alle gebruikers en BRO-coördinatoren in 5 regio’s bijeenkomsten over milieukwaliteit. Vanaf 1 juli 2025 is milieukwaliteit een nieuw en verplicht onderdeel in de BRO. U kunt zich nu aanmelden voor deze bijeenkomsten.
Rijkswaterstaat gaat in september 2024 aan het werk op het strand van Renesse. Voor het onderhoud van de kust brengen baggerschepen hier 310.000 m3 zand uit de Noordzee aan.
Op 21 augustus 2024 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2024.
Om de kans op overstromingen en wateroverlast zo klein mogelijk te houden, moeten Rijkswaterstaat en partners voortdurend onderhoud in de uiterwaarden uitvoeren.
Strandbezoekers kunnen weer hun hart ophalen op het Waalstrandje bij Nijmegen. Het is Rijkswaterstaat ondanks het vele hoge water gelukt om de vervuilde grond vlakbij de brug Ooypoort te verwijderen.
Vanaf 28 juni 2024 is de Bodem Toets en Validatieservice (BoToVa) aangepast aan de Omgevingswet.
Minister Harbers heeft op 20 juni 2024 met een verzamelbrief bodem de Tweede Kamer geïnformeerd over diverse onderwerpen.
De Milieuraad van de Europese Commissie heeft op 17 juni groen licht gegeven voor de EU Bodemmonitoringrichtlijn. Een belangrijke stap naar gezonde bodems in 2050.
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 17 juni 2024 met de Verzamelbrief actualiteiten water de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken en ontwikkelingen op het waterdomein, die vanuit de inhoud ook sterke relatie hebben met het bodemdomein. Daarnaast wordt met deze brief invulling gegeven aan een aantal moties en toezeggingen.
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft antwoorden gegeven op 6 Kamervragen over de classificatie van granuliet en granietzand. Tweede Kamerlid Gabriëls (GroenLinks-PvdA) had de vragen gesteld.
Eind februari 2024 is aannemer Boskalis gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de verbreding van de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide. Inmiddels is op diverse locaties de begroeiing weggehaald en zijn er verschillende bodemonderzoeken gestart.
Voordat de verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide plaats kan vinden moet eerst grondig onderzoek worden gedaan naar niet ontplofte explosieven uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog.
De webservice BoToVa is weer bereikbaar voor het uitvoeren van toetsingen. De applicaties die gebruik maken van deze service zijn op de hoogte gesteld.
Sinds dinsdag 28 mei zijn er enkele problemen op de webservice BoToVa. Een oplossing hiervoor blijkt op korte termijn niet mogelijk. We zijn genoodzaakt de webservice tijdelijk buiten werking te stellen. Hierdoor kunt u via BoToVa geen toetsingen meer uitvoeren.
Met die vraag gingen de RWS collega’s Corinne Heins, Tristan Bergsma en Jan Frank Mars op pad in het kader van de GeoWeek, naar groep 8 van de Rehobothschool in Opheusden.
De eerste zandlaag van de dijkversterking bij Marken is voltooid. Om ervoor te zorgen dat de waterspanning uit de ondergrond zo goed en snel mogelijk verdwijnt, plaatsen we in totaal 36 duizend zogeheten drains. Wat zijn deze drains en hoe werkt het precies?
Eén van de grootste bodemsaneringen van Nederland is dit voorjaar van start gegaan. Het gaat om het zwaar vervuilde voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel, waar een koolteer-fabriek en een chemisch afvalverwerker hebben gestaan. In de grond zitten naast oude kelders, funderingen en andere obstakels, sterke verontreinigingen zoals teer en olie.
Er is een nieuwe, aangepaste handreiking gepubliceerd voor de registratie van beperkingenbesluiten voor bodem onder de Omgevingswet. Deze handreiking vervangt de versie die eind 2023 is gepubliceerd.