Nieuws Bodem
De Milieuraad van de Europese Commissie heeft op 17 juni groen licht gegeven voor de EU Bodemmonitoringrichtlijn. Een belangrijke stap naar gezonde bodems in 2050.
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 17 juni 2024 met de Verzamelbrief actualiteiten water de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken en ontwikkelingen op het waterdomein, die vanuit de inhoud ook sterke relatie hebben met het bodemdomein. Daarnaast wordt met deze brief invulling gegeven aan een aantal moties en toezeggingen.
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft antwoorden gegeven op 6 Kamervragen over de classificatie van granuliet en granietzand. Tweede Kamerlid Gabriëls (GroenLinks-PvdA) had de vragen gesteld.
Eind februari 2024 is aannemer Boskalis gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de verbreding van de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide. Inmiddels is op diverse locaties de begroeiing weggehaald en zijn er verschillende bodemonderzoeken gestart.
Voordat de verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide plaats kan vinden moet eerst grondig onderzoek worden gedaan naar niet ontplofte explosieven uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog.
De webservice BoToVa is weer bereikbaar voor het uitvoeren van toetsingen. De applicaties die gebruik maken van deze service zijn op de hoogte gesteld.
Sinds dinsdag 28 mei zijn er enkele problemen op de webservice BoToVa. Een oplossing hiervoor blijkt op korte termijn niet mogelijk. We zijn genoodzaakt de webservice tijdelijk buiten werking te stellen. Hierdoor kunt u via BoToVa geen toetsingen meer uitvoeren.
Met die vraag gingen de RWS collega’s Corinne Heins, Tristan Bergsma en Jan Frank Mars op pad in het kader van de GeoWeek, naar groep 8 van de Rehobothschool in Opheusden.
De eerste zandlaag van de dijkversterking bij Marken is voltooid. Om ervoor te zorgen dat de waterspanning uit de ondergrond zo goed en snel mogelijk verdwijnt, plaatsen we in totaal 36 duizend zogeheten drains. Wat zijn deze drains en hoe werkt het precies?
Eén van de grootste bodemsaneringen van Nederland is dit voorjaar van start gegaan. Het gaat om het zwaar vervuilde voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel, waar een koolteer-fabriek en een chemisch afvalverwerker hebben gestaan. In de grond zitten naast oude kelders, funderingen en andere obstakels, sterke verontreinigingen zoals teer en olie.
Er is een nieuwe, aangepaste handreiking gepubliceerd voor de registratie van beperkingenbesluiten voor bodem onder de Omgevingswet. Deze handreiking vervangt de versie die eind 2023 is gepubliceerd.
De internetconsultatie van de wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is gestart op maandag 13 mei 2024. U kunt reageren tot en met 21 juni 2024. De wijziging gaat om het aanwijzen en schrappen van verwijzingen naar normdocumenten. En daarnaast om het herstellen van verkeerde verwijzingen in de artikelen van de regeling.
Staatssecretaris Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft recentelijk besloten dat er een landelijke informatieplicht komt voor de toepassing van staalslakken. Iedere organisatie die staalslakken gebruikt, moet hierover vroegtijdig contact opnemen met het bevoegd gezag.
In het jaaroverzicht van Rijkswaterstaat afdeling Bodem en Ondergrond over 2023 vindt u de resultaten van onze bijdrage aan duurzaam beheer en gebruik van het bodem- en grondwatersysteem. Ook leest u hoe we onze taken het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met andere partijen hebben uitgevoerd.
Scenariostudie grondstoffenwinning
Een prognose voor de vraag naar oppervlaktedelfstoffen voor de bouw in
Nederland in 2030 en 2050, uitgevoerd door Wittenveen en Bos
De Omgevingswet is nu ruim 100 dagen in werking. Wat zijn de eerste ervaringen met de regels voor bodem onder de nieuwe wet? Over welke onderwerpen zijn de meeste vragen gesteld en wat valt op?
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde de Tweede Kamer op 9 april 2024 het definitief ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving. Het afwegingskader is een ondersteunend instrument voor provincies, gemeenten en waterschappen bij de locatiekeuze voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Jaarlijks wordt de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s gemonitord. Het directeurenoverleg bodem heeft op 14 maart 2024 de rapportage over 2023 vastgesteld.
TerraEnVision vindt van 8-11 juli plaats in Valencia. Het is een platform om kennis, beleid en praktijkervaringen te delen over natuur-gebaseerde oplossingen om te leven binnen de grenzen van de planeet. Tot 1 juni kunt u een voorstel indienen voor een workshop, presentatie of poster.
Bij de vakgroep bodem van het Informatiepunt Leefomgeving komen veel vragen binnen over de meld- en informatieplicht bij het opslaan en toepassen van partijen grond en baggerspecie. Om initiatiefnemers van deze milieubelastende activiteiten op weg te helpen, zijn er handige hulpmiddelen ontwikkeld.