Nieuws Bodem
Het Directeurenoverleg Bodem heeft de voortgangsrapportage over de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s voor 2024 vastgesteld.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt als onderdeel van de eerste fase van de herijking bodemregelgeving een wijziging voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. De wijziging gaat over het toepassen van thermisch gereinigde grond (TGG).
Rijkswaterstaat werkt van vrijdag 14 maart tot en met april 2025 op de stranden van Cadzand en Groede. Voor het onderhoud van de kust voeren sleephopperzuigers bij Cadzand 610.000 m3 zand uit de Noordzee aan.
Rijkswaterstaat voert vanaf halverwege maart 2025 onderhoud uit voor de kust van de Hondsbossche Duinen. In totaal wordt 1,2 miljoen m3 zand aangebracht op de ondiepe vooroever. Door extra zand aan te brengen houden we de kustlijn op zijn plaats en is Noord-Holland weer beschermd tegen de zee.
Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu stuurt de Tweede Kamer de Handreiking 'Zorgplicht onder artikel 13 Wet bodembescherming bij bodemverontreiniging met PFAS'. Hij gaat in op de focus en de bredere context van de handreiking.
Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) gaat voor Rijkswaterstaat onderzoek doen naar het bodemleven en de bodemsamenstelling in het ondergedoken deel van de Waddenzee. Het onderzoek bestaat uit het nemen en analyseren van bodemmonsters.
In het jaarverslag van Rijkswaterstaat afdeling Leefomgeving Bodem en Ondergrond (LOBO) over 2024 vindt u de resultaten van onze bijdrage aan duurzaam beheer en gebruik van het bodem- en grondwatersysteem.
Rijkswaterstaat afdelingen Bodem en Ondergrond, en Grondwater en Ondergrond presenteren het Jaarwerkplan RWS Bodem, Grondwater en Ondergrond 2025 in de vorm van een online magazine. Dit jaarwerkplan geeft de toekomstplannen van deze twee afdelingen weer en laat zien wat de prioriteiten zijn voor dit jaar.
Welke wijze lessen kunnen we leren van regio Groningen? Tips om aanvragen goed af te handelen en het Omgevingsloket gebruikersvriendelijker te maken.
Het nieuwe Meldpunt Bodemkwaliteit is vanaf 3 februari 2025 bereikbaar. Meldingen van nieuwe toepassingen met grond, baggerspecie en bouwstoffen worden gedaan via het Omgevingsloket.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem 2026 is op 31 januari 2025 in consultatie gegaan. In dit ontwerp Verzamelbesluit zitten wijzigingen voor het onderwerp bodem in een aantal besluiten, waaronder het Besluit activiteiten leefomgeving. U kunt tot en met 2 maart 2025 reageren op de consultatie.
Per 1 januari 2025 is de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) gewijzigd. Met deze wijziging is de normstelling voor zwelklei en schuimglas gewijzigd. Dit met het doel de toepassing op of in de bodem eenvoudiger te maken zonder dat er risico's ontstaan voor de bodem.
De website bodemrichtlijn.nl is toe aan vernieuwing. Hiervoor is de input van de gebruikers van belang. U kunt uw mening geven via een korte vragenlijst.
Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 10 januari 2025 antwoord op 11 Kamervragen over het bericht dat vervuilende staalslakken worden geïmporteerd vanuit het buitenland.
Vanaf 1 januari 2025 is Rijkswaterstaat een proef gestart om vaargeul Boontjes niet meer op -3.80m onder NAP te onderhouden. De interventiediepte voor het baggeren, is nu -3,30m NAP. Doel van het project is om te testen wat deze verminderde baggerdiepte met de natuurlijke vorm van de geul doet.
Het Meldpunt bodemkwaliteit wordt vanaf 3 februari in een nieuw jasje gestoken en kent een aantal verbeteringen voor gebruikers.
Resten van een niet-ontplofte bom, een archeologische vondst of zwaar vervuilde grond... Het zijn ontdekkingen die de renovatie van een tunnel ernstig kunnen vertragen. Daarom is het vooraf nodig om bodemonderzoek te doen.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijzigingsregeling voor van de Regeling bodemkwaliteit 2022. Hiermee worden gewijzigde of geactualiseerde normdocumenten aangewezen die gebruikt worden binnen het Kwalibo-stelsel (Kwaliteitsborging in het Bodembeheer).
Afvalstoffenbelasting is per 1 januari 2025 omhoog gegaan naar € 39,70 per ton. De heffing geldt voor het storten én verbranden van afval, dus ook voor het storten van verontreinigde grond. Afval en grond die worden gerecycled, worden niet belast.
Rijkswaterstaat zorgt voor een groot deel van de snelwegen, tunnels, rivieren en bruggen in Nederland. Dat we gaten in de weg repareren of verouderde viaducten een opknapbeurt geven, weet bijna iedereen. Maar dat we een van de grootste natuurbeheerders van Nederland zijn, is minder bekend.