Scholieren ontdekken ondergrond onder hun school tijdens GeoWeek
Hoe ziet de ondergrond onder mijn school eruit? Met die vraag gingen leerlingen in het kader van de GeoWeek 2023 de bodem onder hun school bekijken. De GeoWeek is bedoeld om leerlingen van 10 tot 15 jaar enthousiast te maken voor het vak aardrijkskunde door ze kennis te laten maken met het geo-werkveld. Ze gaan daarom tijdens deze week op veldwerk, bedrijfsbezoek of krijgen een gastles van een geo-professional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector.
Op 10 mei 2023 kregen de leerlingen van De Kraatsschool in Bennekom een gastles over de ondergrond. De Geologische Dienst van TNO gaf de les.
Tijdens de gastles in Bennekom leerden de leerlingen waarom en voor welke toepassingen er boringen in de grond worden gezet en welke bodemtypen er in Nederland en vooral rond hun school voorkomen. Ook mochten ze zelf buiten een grondboring zetten. Ze bekeken en vergeleken de verschillende grondlagen die ze daarbij tegen kwamen. Nadat het boorgat weer zorgvuldig door hen was dichtgemaakt, bekeken de leerlingen in de klas monsters van voorkomende grondsoorten van dichtbij. TNO bracht hiervoor een ‘schatkist’ mee. Aan de bureaus namen de leerlingen de grondsoorten letterlijk onder de loep voor nader onderzoek.
Rijkswaterstaat mocht, als sponsor en partner van de GeoWeek, bij deze gastles aanwezig zijn. Zichtbaar was dat door de combinatie van theorie en praktijk het enthousiasme van de basisschoolleerlingen werd gewekt! Hopelijk zet dit aan tot interesse voor het vak aardrijkskunde op de middelbare school.
Expedities 2024
Wilt u volgend jaar een leuke expeditie, gastles of veldwerk aanbieden voor leerlingen van 10-15 jaar? Door op expeditie te gaan bij uw bedrijf, veldwerk te doen of door een professional in de klas te ontvangen maken leerlingen kennis met de leuke en praktische kanten van het vak aardrijkskunde.
In 2024 vindt de GeoWeek plaats van 13 tot en met 17 mei. Houd de website van GeoWeek in de gaten en meld u volgend jaar aan!