Voortgangsbrief bodem en ondergrond december 2023
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 29 december 2023 met een verzamelbrief de Tweede Kamer geïnformeerd. De brief laat de voortgang zien van een aantal programma’s en onderwerpen waar het ministerie aan werkt op het thema bodem en ondergrond. Gelijktijdig met deze brief is ook het Handelingskader PFAS aangepast aan de Omgevingswet.
Handelingskader PFAS en algemene methodiek niet-genormeerde stoffen
Het Handelingskader PFAS is aangepast aan de Omgevingswet die per 1 januari 2024 in werking treedt. Daarbij zijn geen inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd. Het gaat alleen om verwijzingen naar de nieuwe regelgeving en de aanpassing van terminologie. In de brief is verder uitgelegd dat het voorlopig niet mogelijk is om het Handelingskader PFAS op te nemen in de regelgeving. Net zoals de afgelopen jaren kan het Handelingskader PFAS gebruikt worden als invulling van de zorgplicht.
Ondertussen werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een algemene methodiek voor niet-genormeerde stoffen. De komende twee jaar doet het RIVM onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke niet-genormeerde stoffen in de bodem. Daarnaast is een wegwijzer in ontwikkeling die duidelijkheid moet geven voor initiatiefnemers en bevoegde overheden wat er moet gebeuren als een niet-genormeerde stof is aangetroffen en welke mogelijkheden er zijn voor het toepassen van grond of baggerspecie.
Ontwikkeling programma Bodem, Ondergrond en Grondwater
Het programma Bodem, Ondergrond en Grondwater is erop gericht om de maatschappelijke functies van de bodem te behouden en waar nodig en mogelijk te versterken. Het programma komt voort uit afspraken uit de Nationale Omgevingsvisie, maar gaat ook verder met acties uit de Structuurvisie Ondergrond en de kamerbrief Water en Bodem Sturend. Ook neemt het programma ontwikkelingen in het Europese beleid mee. Het ministerie van IenW gaat dit programma samen met andere overheden en ministeries uitvoeren.
Bestuurlijke afspraken bodem en ondergrond 2023-2030
De brief beschrijft de voortgang van acties die voortkomen uit de in december 2022 gemaakte bestuurlijke afspraken tussen het ministerie van IenW en de decentrale overheden. De samenwerkingsagenda, financiering van de aanpak van bodemverontreiniging en kennisinfrastructuur komen aan bod.
Voortgang versterking Kwalibo-stelsel
Binnen het programma Versterking Kwalibo-stelsel zijn verbeteringen in de totstandkoming en aanwijzing van normdocumenten reeds doorgevoerd. Per 1 november is het loket interpretatievragen normdocumenten gestart. Verder is een analyse naar de risico’s in een aantal voorbeeldketens in het Kwalibo-stelsel uitgevoerd. Gelijktijdig met de inwerkingtreding van de Omgevingswet, treedt ook de nieuwe Regeling bodemkwaliteit 2022 in werking. In de regeling zijn de voorschriften voor het afgeven van milieuverklaringen bodemkwaliteit nader uitgewerkt. Die moeten het vertrouwen in de markt vergroten voor het afnemen en toepassen van bouwstoffen, grond en baggerspecie.
Herijking bodemregelgeving
Het ministerie van IenW werkt de komende jaren aan een herijking van de bodemregelgeving. Het doel hiervan is de regelgeving toekomstbestendig te maken. De bescherming van de bodem moet in balans zijn met het benutten van de bodem voor de diverse maatschappelijke opgaven. De eerste fase van de herijking richt zich op enkele knelpunten bij de toepassing en hergebruik van secundaire grond- en bouwstoffen en het onderzoeken van oplossingen. Daarna vindt bespreking van de onderzoeksresultaten met de sector plaats. Vanaf eind 2025 is stapsgewijze aanpassing van de regelgeving voorzien.
Overige onderwerpen
Daarnaast komt in de brief nog een aantal andere onderwerpen aan bod:
• Aanvullende specifieke uitkeringen bodem
• Monitoring microplastics
• Staalslakken
• Resultaten bodemonderzoek dijk bij Reevediep
• Evaluatie bedrijvenregeling
• Scenariostudie zand en grind
• Polyacrylamide en granuliet
Meer informatie
• Handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie