Grote sanering Stormpolderdijk gestart
Eén van de grootste bodemsaneringen van Nederland is dit voorjaar van start gegaan. Het gaat om het zwaar vervuilde voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel, waar een koolteer-fabriek en een chemisch afvalverwerker hebben gestaan. In de grond zitten naast oude kelders, funderingen en andere obstakels, sterke verontreinigingen zoals teer en olie.
Een bijzonder project waar ons ministerie opdrachtgever van is en dat tot stand komt in samenwerking met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Krimpen aan den IJssel.
De vervuiling in de grond van het EMK-terrein op de Stormpolderdijk is jarenlang gecontroleerd geïsoleerd en bedekt door een laag asfalt. Maar inmiddels is de aannemer gestart met een transformatie van het terrein. Het wordt opgeruimd en opnieuw ingericht. Het gaat om een terrein naast de Hollandse IJssel van zo'n 5,5 hectare groot. Samen met de naastgelegen gemeentelijke terreinen biedt het voor de gemeente Krimpen aan den IJssel 7 hectare nieuwe ruimte voor ondernemers.
Om zo veilig mogelijk te werken, en de overlast voor de omgeving klein te houden, wordt er gewerkt in een grote hal. Dit is uniek in Nederland. Die hal kan worden verplaatst, zodat steeds een nieuw stuk grond kan worden gereinigd. De lucht in de hal is op onderdruk gezet zodat de lucht wel naar binnen kan, maar niet naar buiten. Vervuilde lucht wordt afgezogen.
De verontreinigde grond wordt afgevoerd in speciaal ontworpen luchtdichte containers. Ze zijn half zo lang en half zo hoog als de bekende grote zeecontainers. Deze containers kunnen volledig gevuld worden en daardoor zit er minder lucht in en krijgt de verontreinigde grond minder kans om “uit te dampen”. Daarnaast heeft elke container een speciale filter. Dat zorgt ervoor dat lucht uit de container niet schadelijk is voor de omgeving.Bodemsanering
Stormpolderdijk
PFAS
In de vervuilde grond is ook PFAS aanwezig. Nu wordt alle grondwater van het terrein voortdurend gefilterd met koolstoffilters om PFAS te verwijderen. Dat is een dure methode. Kennisinstituten Deltares en KWR zoeken hier nu naar nieuwe technieken om deze stoffen af te breken en vast te leggen. Het voormalig EMK-terrein is lang niet de enige plek in Nederland waar PFAS te vinden is. Maar omdat het terrein nog niet is bebouwd, is de bodem er goed toegankelijk. Deltares en KWR hopen hier een goedkopere en efficiëntere manier van PFAS-reiniging te ontwikkelen, die ook op andere plekken toe te passen is.
Lees meer
Wilt u meer weten over de innovatieve sanering en de geschiedenis van het terrein? Lees dan het e-magazine Stormpolderdijk.