Verzamelbrief Water juni 2024
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 17 juni 2024 met de Verzamelbrief actualiteiten water de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken en ontwikkelingen op het waterdomein, die vanuit de inhoud ook sterke relatie hebben met het bodemdomein. Daarnaast wordt met deze brief invulling gegeven aan een aantal moties en toezeggingen.
Water en bodem sturend
De brief laat de voortgang zien van de Landelijke Strategie en Interbestuurlijke Uitvoeringsagenda 2023-2024 Water en Bodem Sturend (WBS). Een gezamenlijk opgestelde agenda van betrokken ministeries en koepels, provincies, gemeenten en waterschappen. De Kamer wordt geïnformeerd over 2 resultaten die voortkomen uit deze agenda en als bijlagen bij de brief zijn bijgevoegd.
- De borgingskalender, waarin wordt aangegeven hoe als samenwerkende overheden de 33 richtinggevende keuzes actief worden opgepakt en welke aanpak daarbij het meest passend is.
- De eerste WBS-rapportage met daarin de bereikte resultaten over het jaar 2023 en voorbeelden van toepassing en dilemma’s water en bodem sturend in de praktijk.
Verder is in de afgelopen periode onverminderd ingezet op het sturend maken van water en bodem in de ruimtelijke ordening. Dit door middel van nationaal beleid en bestuurlijke samenwerking op weg naar de Nota Ruimte en als basis in de ruimtelijke voorstellen van de 12 provincies en in de 16 NOVEX-gebieden.
De brief schetst verder een beeld over de samenwerking in aanpak in de regio en ondersteunende instrumenten, zoals het gepubliceerde Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving, de stapsgewijze aanpassing van de beleidslijn grote rivieren met betrekking tot bouwen in het rivierbed en afspraken gericht op het creëren van noodzakelijke ruimte voor water en waterveiligheid.
Grondwater
Er is een wens om meer grip te krijgen op grondwateronttrekkingen. Naar aanleiding van de motie van de leden Van Ginneken en Tjeerd de Groot is een onderzoek gestart naar de uitvoerbaarheid van een uniforme vergunning- of meldplicht. Na het in beeld krijgen van de bestaande regelgeving van waterschappen voor kleinere onttrekkingen is een vervolgonderzoek gestart, waarbij is gekeken naar diverse bouwstenen (vergunningplicht, meldplicht, informatieplicht) en de uitvoerbaarheid hiervan.
Op basis van de resultaten van het rapport en bespreking met de waterbeheerders, zal in het najaar een keuze voor het vervolg gemaakt worden en de Kamer eind dit jaar geïnformeerd en volgt een formele Uitvoerbaarheidstoets Decentrale Overheden.
Ter uitvoering van het advies van de Studiegroep grondwater is in opdracht van het Ministerie van IenW in beeld gebracht welke mogelijkheden er zijn om met een early warning meetnet verontreiniging van grondwater eerder te kunnen vaststellen. Naast monitoring in het bovenste grondwater zijn ook andere mogelijkheden in beeld gebracht, zoals specifieke registratie van emissies naar grondwater.
Het eindrapport en een daaraan verbonden advies over het instellen ‘Signaleringsprogramma grondwaterkwaliteit’ zijn inmiddels besproken met en positief beoordeeld door vertegenwoordigers van het Interprovinciaal Overleg (IPO), UvW en de Vewin. Afgesproken is het advies in onderling overleg uit te werken voor besluitvorming over start van het programma en de Kamer hierover eind dit jaar te informeren.
Overige onderwerpen
Andere onderwerpen waar de brief uitgebreid op in gaat zijn:
- Waterveiligheid en Integraal Riviermanagement
- Waterkwaliteit en Drinkwater
- Klimaatadaptatie
- Noordzee en Grote Wateren
- Caribische delen van het Koninkrijk en Internationaal
- Duurzame Energie van Waterschappen
Meer informatie
Lees de volledige Verzamelbrief actualiteiten water op Rijksoverheid.nl.