Meer zand voor het strand van Renesse en Burgh-Haamstede
Rijkswaterstaat gaat in september 2024 aan het werk op het strand van Renesse. Voor het onderhoud van de kust brengen baggerschepen hier 310.000 m3 zand uit de Noordzee aan.
Daarna varen ze door naar de Kop van Schouwen, waar het strand bij Burgh-Haamstede van 1 miljoen m3 zand wordt voorzien. Dit zand is nodig om de kust van Schouwen-Duiveland op zijn plaats te houden. Zo blijft het achterland goed beschermd tegen de zee.
Behalve in Renesse en op de Kop van Schouwen werkt men in het najaar van 2024 en in 2025 op meerdere stranden in Zeeland aan het onderhoud van de kust. In het voorjaar van 2025 krijgt het strand van Domburg (Walcheren) een onderhoudsbeurt, daar wordt het strand aangevuld met 520.000 m3 Noordzeezand.
In Zeeuws-Vlaanderen wordt er in 2025 gewerkt op de stranden van Cadzand en Nieuwesluis. De definitieve data is van een aantal factoren afhankelijk zoals de weersomstandigheden op zee.
Door weer en wind
Bij een strandsuppletie zuigen speciale baggerschepen, sleephopperzuigers, zand op van de bodem van de Noordzee, uit speciaal geselecteerde zandwinvakken op meer dan 10 kilometer van de kust. Daarna varen de schepen terug tot vlak voor het strand, waar ze het natte zand via een persleiding op het strand spuiten.
Daar wordt het verder uitgespreid met bulldozers en shovels. In de maanden daarna zorgen weer en wind ervoor dat het zand de duinen in stuift. Zo wordt de kust versterkt met hulp van de natuurlijke elementen.
Waarom is extra zand nodig?
De kust van Schouwen-Duiveland erodeert voortdurend. Vlak voor de kust liggen diepe geulen waardoor er een sterke stroming staat. Rijkswaterstaat komt daarom regelmatig terug voor het onderhoud van de Zeeuwse kust.
In 2019 is het strand van Renesse voorzien van 500.000 m3 zand. Op de Westkop van Schouwen kreeg het strand er in 2021 800.000 m3 zand bij.
Natuur
Bij het kustonderhoud houdt men rekening met de natuur. Zo wordt zoveel mogelijk hetzelfde zand gebruikt als er al op het strand ligt, zodat de natuur zich weer snel kan herstellen.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u de pagina Kustonderhoud bekijken. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op.
Bron: Rijkswaterstaat