Nieuws Bodem
Op 7 maart is een kamerbrief verstuurd over PFAS. Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen, beiden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, informeren daarmee de Tweede Kamer over toezeggingen die gedaan zijn tijdens het Commissiedebat PFAS op 2 februari 2023.
De Europese Commissie (EC) ziet dat oorzaken en gevolgen van bodemaantasting geen grenzen kennen. En dat door niet-duurzaam bodembeheer en een veranderend klimaat deze ontwikkeling versnelt. Daarom komt de EC op 7 juni 2023 met een bodemgezondheidsrichtlijn.
Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeerde op 19 januari 2023 de Tweede Kamer over diverse onderwerpen op het gebied van bodem en ondergrond. De verzamelbrief bodem en ondergrond gaat onder andere over het toepassen en hergebruik van bouwstoffen en grond, zoals schuimglas, AEC-bodemas en thermisch gereinigde grond. Ook het versterken van het kwalibo-stelsel en microplastics komen aan bod.
Als hulpmiddel bij toezicht en handhaving van controleverplichtingen bij IBC-werken is een kennisdocument beschikbaar gekomen. In het rapport staat het beleid en regelgeving voor de instandhouding en de controle van de isolatie van IBC-werken met AEC-bodemas beschreven.
De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is op 19 januari 2023 in de Staatscourant geplaatst. De huidige Regeling bodemkwaliteit (Rbk) is aangepast aan de nieuwe regelgeving onder de Omgevingswet. Bij inwerkingtreding van die wet zal de Rbk 2022 gaan gelden. Tegelijkertijd wordt de huidige Rbk dan ingetrokken.
De afvalstoffenbelasting gaat per 1 januari 2023 omhoog naar €35,70 per ton. De heffing geldt voor het storten én verbranden van afval, dus ook voor het storten van verontreinigde grond. Afval en grond die worden gerecycled, worden niet belast.