Nieuws Bodem
Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 6 november 2024 antwoord op 38 Kamervragen over het beschermen van burgers, dieren en milieu tegen staalslakken.
Staatssecretaris Jansen, Openbaar Vervoer en Milieu, heeft op 12 november de 'Verzamelbrief bodem en ondergrond november 2024' verstuurd aan de Tweede Kamer. Hij bespreekt hierin onder meer de herijking van de bodemwetgeving en -regelgeving.
Rijkswaterstaat zorgt voor een groot deel van de snelwegen, tunnels, rivieren en bruggen in Nederland. Dat ze gaten in de weg repareren of verouderde viaducten een opknapbeurt geven, weet bijna iedereen. Maar dat Rijkswaterstaat een van de grootste natuurbeheerders van Nederland is, is minder bekend.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem en water 2025 is op 7 november 2024 gepubliceerd in het Staatsblad. De wijzigingen treden in werking per 1 januari 2025.
De ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stuurden op 22 oktober samen een brief naar de Tweede Kamer over de visie van dit kabinet op water en bodem voor ruimtelijke plannen.
Zoals het ontwerp ons nu laat zien, hebben we straks 3 miljoen m3 zand en slib nodig voor de suppletie. Waar gaan we al dat materiaal vandaan halen?
De Galgeplaat en Slikken van den Dortsman in de Oosterschelde zijn een belangrijke plek voor vogels en zeehonden. Maar de platen en slikken zijn sinds de aanleg van de Oosterscheldekering en andere waterkeringen steeds kleiner geworden.
De naam van de activiteit grond en baggerspecie opslaan in het onderdeel Aanvragen in het Omgevingsloket is per 1 oktober 2024 veranderd. Dat is gebeurd vanwege signalen dat de naam niet herkenbaar en duidelijk was.
Op maandag 30 september 2024 is de internetconsultatie voor de wijziging Regeling bodemkwaliteit (wijziging normstelling zwelklei en schuimglas) van start gegaan. Reageren kan t/m 4 november 2024.
Ook dit jaar gaan weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren. De Bodemdierendagen zijn dit jaar van 20 september tot en met 7 oktober.
Voor de toetsen T103a ‘Beoordeling kwaliteitsklassen van baggerspecie bij toepassen in een oppervlaktewaterlichaam’ en T104 ‘Beoordeling kwaliteitsklassen van grond bij toepassen in een oppervlaktewaterlichaam’ is per abuis een andere term gebruikt dan die in de regelgeving is opgenomen.
Staatssecretaris Tuinman (ministerie van Defensie) en Jansen (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) hebben antwoorden gegeven op 14 Kamervragen over het bericht 'Vliegbasis Gilze Rijen en 11 andere Defensieterreinen ernstig verontreinigd met giftig PFAS'.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werkt aan de herijking van de bodemregelgeving. In dat kader heeft het RIVM op verzoek van het ministerie twee onderzoeksrapporten opgesteld.
Het programma Basisregistratie Ondergrond (BRO) houdt in oktober met alle gebruikers en BRO-coördinatoren in 5 regio’s bijeenkomsten over milieukwaliteit. Vanaf 1 juli 2025 is milieukwaliteit een nieuw en verplicht onderdeel in de BRO. U kunt zich nu aanmelden voor deze bijeenkomsten.
Rijkswaterstaat gaat in september 2024 aan het werk op het strand van Renesse. Voor het onderhoud van de kust brengen baggerschepen hier 310.000 m3 zand uit de Noordzee aan.
Op 21 augustus 2024 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2024.
Om de kans op overstromingen en wateroverlast zo klein mogelijk te houden, moeten Rijkswaterstaat en partners voortdurend onderhoud in de uiterwaarden uitvoeren.
Strandbezoekers kunnen weer hun hart ophalen op het Waalstrandje bij Nijmegen. Het is Rijkswaterstaat ondanks het vele hoge water gelukt om de vervuilde grond vlakbij de brug Ooypoort te verwijderen.
Vanaf 28 juni 2024 is de Bodem Toets en Validatieservice (BoToVa) aangepast aan de Omgevingswet.
Minister Harbers heeft op 20 juni 2024 met een verzamelbrief bodem de Tweede Kamer geïnformeerd over diverse onderwerpen.