Nieuws Bodem
Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeerde op 19 januari 2023 de Tweede Kamer over diverse onderwerpen op het gebied van bodem en ondergrond. De verzamelbrief bodem en ondergrond gaat onder andere over het toepassen en hergebruik van bouwstoffen en grond, zoals schuimglas, AEC-bodemas en thermisch gereinigde grond. Ook het versterken van het kwalibo-stelsel en microplastics komen aan bod.
Als hulpmiddel bij toezicht en handhaving van controleverplichtingen bij IBC-werken is een kennisdocument beschikbaar gekomen. In het rapport staat het beleid en regelgeving voor de instandhouding en de controle van de isolatie van IBC-werken met AEC-bodemas beschreven.
De Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022) is op 19 januari 2023 in de Staatscourant geplaatst. De huidige Regeling bodemkwaliteit (Rbk) is aangepast aan de nieuwe regelgeving onder de Omgevingswet. Bij inwerkingtreding van die wet zal de Rbk 2022 gaan gelden. Tegelijkertijd wordt de huidige Rbk dan ingetrokken.
De afvalstoffenbelasting gaat per 1 januari 2023 omhoog naar €35,70 per ton. De heffing geldt voor het storten én verbranden van afval, dus ook voor het storten van verontreinigde grond. Afval en grond die worden gerecycled, worden niet belast.
De Studiegroep Grondwater heeft op 19 december 2022 haar advies met de titel 'Grondwater: onzichtbaar en onmisbaar' aangeboden aan het Bestuurlijk Overleg (BO) Water.
Het RIVM beschrijft in onderzoek hoe kritische emissiewaarden tot stand zijn gekomen. Ook verkent het RIVM hoe nieuwe toepassingen en eigenschappen van bouwmateriaal deze waarden beïnvloeden.
Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen beantwoordden op 19 en 28 oktober 2022 diverse sets aan kamervragen over PFAS. De vragen gaan over preventie van en toezicht op lozingen van PFAS maar ook GenX in o.a. de Westerschelde, over nieuwe risicogrenzen voor PFAS in oppervlaktewater en over de verwerking van PFAS-houdende afvalstoffen.
De Europese Commissie bereidt een Wet Bodemgezondheid voor. De Nederlandse reactie op de publieke consultatie voor de uitwerking van deze wet is op 27 oktober gepubliceerd.
Het kabinet verruimt de vergoeding van opruimkosten na dumpingen van drugsafval voor particulieren en overheden.
Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) heeft de ontwerpen gepubliceerd voor twee herziene NEN normen voor waterbodemonderzoek. Het gaat om NEN 5717 (vooronderzoek) en NEN 5720 (verkennend onderzoek). Het niet gaat om een algehele herziening, maar vooral om wijzigingen in de documenten, om ze te laten aansluiten op de komende Omgevingswet.
Op 26 september 2022 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit in de Staatscourant geplaatst. Met deze wijziging is een wijzigingsblad bij de BRL 5078 voor grout aangewezen.
Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) heeft de normen voor bodemonderzoek op de landbodem aangepast aan de Omgevingswet.
In het eerste kwartaal van 2022 heeft het Rijk een nieuwe planning gemaakt voor nog te ontwikkelen Vergunningchecks voor de bodemactiviteiten.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet 2022 is op 5 mei 2022 gepubliceerd in het Staatsblad. Dit eerste Verzamelbesluit bevat onder andere juridisch-technische reparaties van kleine onvolkomenheden en gaat tegelijk met de Omgevingswet in werking.
Jaarlijks wordt de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico's gemonitord. Het Directeurenoverleg Bodem stelde op 11 april 2022 de rapportage over 2021 vast.
Binnen de bouwsteen Aanvullingsspoor van het programma Bodembeheer van de Toekomst zijn drie nieuwe informatiebladen ontwikkeld.
De Europese Commissie vraagt lidstaten om hulp bij de uitwerking van haar bodembeleid. De oproep richt zich onder andere op bedrijven, koepelorganisaties en NGO’s.
Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeerde op 7 maart 2022 de Tweede Kamer over het resultaat van een onderzoek naar de ecologische kwaliteit van diepe plassen. Zij verwacht dat zij haar beleidsreactie voor de zomer van 2022 kan geven.
De ‘Factsheet verspreidingsbeleid’ legt het beleid voor het verspreiden van baggerspecie op de landbodem na inwerkingtreding van de Omgevingswet uit.
Op 15 februari 2022 lanceerde de Europese Commissie (EC) een zogenaamde call for evidence, een verzoek om input voor de effectbeoordeling van de Bodemgezondheidswet. De EC nodigt iedereen uit om hier input voor te leveren.