Loket voor interpretatievragen in normdocumenten bodemkwaliteit
Vanaf 1 november 2023 kunt u bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ook terecht voor interpretatievragen over normdocumenten. Het gaat om normdocumenten die zijn aangewezen in bijlagen C en D van de Regeling bodemkwaliteit 2022 (Rbk 2022). De IPLO helpdesk zorgt dat u eenduidig antwoord krijgt, waar zowel de beheerder van het normdocument (schemabeheerder) als het ministerie van IenW achter staat.
Aanleiding
Binnen het publieke-private stelsel van Kwalibo hebben verschillende schemabeheerders in opdracht van het bedrijfsleven normdocumenten opgesteld. Deze normdocumenten (Beoordelingsrichtlijnen, protocollen en NEN normen) zijn met zorgvuldigheid opgesteld, zodanig dat de voorschriften eenduidig zijn voor de certificaathouder, certificerende instellingen (CI) en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
Niettemin ervaart de bodemsector dat er soms interpretatieverschillen bestaan over de inhoud van normdocumenten. Soms ook in samenhang met de regelgeving. Zulke interpretatieverschillen blijken vaak pas na gebruikmaking van het normdocument in de praktijk. Dit kunnen interpretatieverschillen zijn tussen private en publieke partijen, bijvoorbeeld tussen certificaathouder of certificerende instelling en het bevoegd gezag (ILT of decentraal bevoegd gezag). Maar ook wel tussen private partijen onderling (tussen certificaathouders onderling of tussen certificerende instelling en certificaathouder) of tussen opdrachtgever en certificaathouder.
Naar aanleiding van de beleidsevaluatie en verbetering van het Kwalibo-stelsel, zijn in het Eindrapport Taskforce Versterking Kwalibo (4 april 2022) diverse verbetermaatregelen voorgesteld. Eén van deze maatregelen is het inrichten van een loket voor interpretatieverschillen normdocumenten (maatregel 1.2.e).
Doel
Het doel van het loket is om via een centraal helpdeskpunt eenduidige antwoorden te verzorgen op interpretatievragen over voorschriften uit de normdocumenten en/of over de Kwalibo regelgeving. Ook is het doel om eventuele knelpunten of fouten te signaleren en te bespreken met de schemabeheerders. Dit kan aanleiding zijn voor (toekomstige) verduidelijking van de teksten in normdocumenten of uitleg op de websites van het IPLO of de schemabeheerder. Ook kan het leiden tot aanpassing van de normdocumenten en/of wijziging van de regelgeving.
Werkwijze vraagbeantwoording
Aan de IPLO helpdesk kunt u naast vragen over de regelgeving ook vragen stellen over de inhoud van normdocumenten die zijn aangewezen in bijlagen C en D van de Rbk 2022. Het gaat dus om normdocumenten waarvoor een erkenningsplicht geldt om een werkzaamheid uit te voeren (bijlage C). En het gaat om normdocumenten die in bijlage D zijn aangewezen, bijvoorbeeld de NEN-normen voor uitvoeren van (water)bodemonderzoek.
U kunt uw vraag stellen via het formulier interpretatievragen kwalibo van IPLO of telefonisch via 088 - 797 07 90. Na registratie van uw vraag vindt afhandeling plaats door de specialisten van de vakgroep bodem van het IPLO. De verdere werkwijze is als volgt:
- Eenvoudige vragen beantwoorden wij direct. Bijvoorbeeld als eerder al vergelijkbare antwoorden zijn gegeven of informatie staat op de website van IPLO of de schemabeheerder. Of als beantwoording mogelijk is door te verwijzen naar concrete passages in het normdocument of de regelgeving.
- In het geval van een interpretatievraag of als de vraag nog niet volledig duidelijk is, nemen wij telefonisch contact met u op om de vraag te verduidelijken. Ook zullen wij u informeren over de verdere beantwoording en verwachte beantwoordingstermijn.
- Daarna leggen we de vraag voor aan de schemabeheerder. Die zal zo mogelijk een concept-antwoord aan ons geven. Als de schemabeheerder een interpretatievraag dermate specifiek vindt, kan deze het vraagstuk voorleggen aan deskundigen uit de uitvoeringspraktijk. Een vraagstuk wordt dan bijvoorbeeld behandeld in een sectie-overleg of college van deskundigen. Dan is een antwoord op korte termijn niet mogelijk. Wij informeren u daar dan over.
- Als een schemabeheerder direct antwoord kan geven, toetsen wij of het concept-antwoord overeenkomt met de regelgeving. En gaan wij na of afstemming nodig is met het ministerie van IenW (bijvoorbeeld bij strijdigheid met de regelgeving of politiek gevoelige onderwerpen) of met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Afstemming met de ILT vindt plaats om te controleren of de ILT eenzelfde interpretatie van het normdocument heeft. De ILT heeft immers de taak om toezicht te houden op het werken volgens normdocumenten waarvoor een erkenningsplicht geldt.
- Na de afstemming met de schemabeheerder en eventueel ook het ministerie van IenW en de ILT, geven wij antwoord op de vraag. Daarbij geven we ook aan of de beantwoording heeft plaatsgevonden in samenspraak met de schemabeheerder(s), ministerie en/of de ILT.
- Tussentijds informeren wij u over de termijn waarop u een antwoord mag verwachten. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een ontvangstbevestiging. Vragen proberen wij zoveel mogelijk binnen 5 werkdagen te beantwoorden, maar bij afstemming met schemabeheerder, ministerie en/of ILT kan dit langer duren. Wij zullen u dan informeren over de langere beantwoordingstermijn.
Anoniem voorleggen van de vragen
Wij leggen uw vragen anoniem voor aan de schemabeheerders. Bij een interpretatievraag over de inhoud van een normdocument waarbij het standpunt van de ILT een rol speelt, leggen wij de vraag en het concept-antwoord voor aan de ILT. Daarbij delen wij nooit persoonsgegevens. Echter, voor het kunnen beantwoorden van de vraag is het voor de ILT nodig de organisatienaam van de vraagsteller te kennen. Hiermee verzekert u zich van een binnen het gehele Ministerie van IenW, incl. ILT, afgestemd antwoord. Vervolgens zal ILT met dit antwoord rekening houden in haar toezicht. Daarom vragen wij u vooraf of we uw organisatienaam mogen doorgeven aan de ILT bij het voorleggen van een vraag. Als u hier geen akkoord voor geeft, geven wij uw organisatienaam uiteraard niet door. Dan wordt in het antwoord op de vraag vermeld dat geen (volledige) afstemming met de ILT heeft kunnen plaatsvinden.