Transport van grond of baggerspecie
Het transporteren van grond of baggerspecie is geen milieubelastende activiteit volgens het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Melden van het transport via het Omgevingsloket is daarom niet nodig. Wel gelden soms meldverplichtingen voor het graven, (tijdelijk) opslaan en toepassen van grond of baggerspecie. De transporteur heeft met verplichtingen uit andere regelgeving te maken.
Geen melding voor transport, soms wel voor andere activiteiten
Het Bal stelt geen regels aan het transporteren van grond of baggerspecie, omdat transport niet als milieubelastende activiteit is aangewezen. Daarom is geen melding voor het transport nodig via het Omgevingsloket.
Voor sommige bijkomende activiteiten die wel in het Bal geregeld zijn, kunnen wel meld- of informatieverplichtingen gelden. Die moeten dan voorafgaand aan de activiteit via het Omgevingsloket gedaan zijn. Een uitleg hierover staat op de pagina Stroomschema graven in de bodem. Die verplichting om te melden ligt bij degene die de activiteit uitvoert. Dat kan zowel de opdrachtgever als degene die de activiteit uitvoert (aannemer) zijn. De opdrachtgever en uitvoerend aannemer moeten onderling afspreken wie de melding doet. Het is ook toegestaan dat een andere organisatie namens de initiatiefnemer de melding doet, bijvoorbeeld een adviseur of de transporteur.
Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende activiteiten:
Graven in de landbodem
Het Bal stelt regels aan het graven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit en graven in de bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit. Meestal is er een meld- en informatieplicht voorafgaand aan het graven. De termijn hiervoor is 1 week en soms 4 weken. Soms is er een uitzondering voor de meld- en informatieplicht. Het Stroomschema graven in de bodem is een hulpmiddel om te bepalen of er een meld- of informatieplicht geldt.
Opslaan van grond of baggerspecie
Het opslaan van grond of baggerspecie, maar ook het in gebruik hebben van een grondbank en grondreinigingsbedrijf, zijn milieubelastende activiteiten volgens het Bal waar voorafgaand aan de activiteiten een vergunning aangevraagd moet worden of een melding moet worden gedaan. Voor vaste (reeds bestaande) opslaglocaties is die melding vaak al eerder gedaan of de vergunning al aanwezig. Voor tijdelijke opslaglocaties is die melding soms nog nodig.
Toepassen van grond of baggerspecie
Het toepassen van grond of baggerspecie is een milieubelastende activiteit volgens het Bal. Degene die de grond gaat toepassen, moet in de meeste gevallen een melding doen via het Omgevingsloket. En soms is er ook een informatieplicht per toe te passen partij grond of baggerspecie.
Transport van afvalstoffen vanuit andere regelgeving
Tijdens het transport over de openbare weg wordt grond of baggerspecie in veel gevallen als afvalstof gezien. Meer informatie over de vraag of materiaal een afvalstof of product is, vindt u op de website van Afval Circulair.
Transportbegeleidingsformulier
Voor het transport van een afvalstof over de openbare weg of over water moet een transportbegeleidingsformulier aanwezig zijn. Op dit formulier staat vermeld op welke locatie de afvalstof is vrijgekomen en naar welke locatie de afvalstof wordt vervoerd. Ook staan de contactgegevens van de ontdoener, de transporteur en de acceptant. Tot slot staat ook de aard van de afvalstof vermeld, bijvoorbeeld schone of licht verontreinigde grond en/of dat sprake is van een gevaarlijke afvalstof.
De verplichting voor het gebruik van een transportbegeleidingsformulier geldt ook voor een transport van herbruikbare grond of baggerspecie naar een toepassing of tijdelijke opslaglocatie onder het Besluit activiteiten leefomgeving. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij bij transport van afval geen begeleidingsformulier nodig is.
Acceptatie van afvalstoffen: melding via het LMA
Het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen regelt dat iedereen die bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen opslaat, overslaat of verwerkt, dit maandelijks aan het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) moet melden. Wel zijn er enkele uitzonderingen. De meldplicht richt zich tot de acceptant van de afvalstof. Voor grond en baggerspecie geldt de meldplicht in ieder geval voor grond- en baggerspeciedepots met een opslagcapaciteit groter dan 50 m³, grondreinigers en stortplaatsen.
De acceptant verstrekt aan de ontdoener van de afvalstoffen een afvalstroomnummer, dat tijdens transport op de begeleidingsbrief moet staan. Op de website van het LMA staat meer informatie over afvalstroomnummers en gebruik van de begeleidingsbrief. Bij afvoer van de grond of baggerspecie naar een toepassingslocatie (toepassen van grond of baggerspecie onder de regels uit het Bal) is geen afvalstroomnummer nodig.
VIHB-registratie
Voor vervoerders maar ook inzamelaars, handelaars of bemiddelaars in afvalstoffen binnen Nederland is in bijna alle gevallen een vermelding op de landelijke VIHB-lijst verplicht. VIHB staat voor Vervoeren, Inzamelen, Handelen, Bemiddelen. Op de website van AfvalCirculair staat meer uitleg over afval inzamelen.