Besluit uniforme saneringen (BUS)
Het Besluit uniforme saneringen (BUS) is een landelijke uniforme regeling voor eenvoudige en gelijksoortige saneringen onder de (voormalige) Wet bodembescherming (Wbb).
Let op: deze webpagina beschrijft het regime van de Wet bodembescherming. De Wet bodembescherming is onder de Omgevingswet alleen van toepassing (geheel of gedeeltelijk) als dit volgt uit het overgangsrecht.
Gebruik van BUS alleen mogelijk onder overgangsrecht
Voor saneringen waarvoor overgangsrecht uit de Aanvullingswet bodem geldt, is het mogelijk om gebruik te maken van het BUS. Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een BUS-melding is ingediend en binnen 1 jaar is gestart met de sanering, dan valt dit onder overgangsrecht. Ook locaties waarvoor onder de Wbb een besluit is genomen over een ernstig geval van bodemverontreiniging en waarvoor met spoed een sanering nodig is (beschikking ernst en spoed) valt onder overgangsrecht. Voor locaties waarvoor geen overgangsrecht geldt, gelden de regels uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor de activiteiten 'graven in de bodem' en 'saneren van de bodem'.
Regelgeving en meldingsformulieren
De basis voor de regelgeving uit het BUS vormt artikel 39b van de Wet bodembescherming. Het BUS en de onderliggende Regeling uniforme saneringen (RUS) bevatten regels voor ontgravingen en saneringen met een standaard aanpak voor vier categorieën, namelijk:
- categorie immobiel
- categorie mobiel
- categorie tijdelijk uitplaatsen
- categorie projectgebied De Kempen
De officiële publicaties van het Besluit en de Regeling uniforme saneringen kunt u vinden op overheid.nl. Op wetten.overheid.nl staat de laatst geldende tekst van het besluit en de regeling. Voor nadere uitleg over het BUS en de RUS is er een Handreiking uniforme saneringen.
Degene die de sanering uitvoert (opdrachtgever of uitvoerder) moet de sanering vooraf melden. Achteraf moet diegene een formulier voor een evaluatieverslag invullen. Voor het melden en het indienen van het evaluatieverslag van de BUS-sanering zijn er meldingsformulieren en evaluatieverslagen van de Rijksoverheid. Het indienen zelf vindt plaats bij het bevoegd gezag Wbb. Hier kunt u ook een overzicht vinden van de contactgegevens van de bevoegde overheden Wbb.
Geldigheid en duur van een BUS-sanering
Geldigheid van een BUS-sanering
De geldigheidstermijn van een BUS-melding (dat wil zeggen de termijn tussen indienen van de melding en de daadwerkelijke start) bedraagt 1 jaar. Een extra verlenging van deze termijn is niet mogelijk. Starten na deze termijn van 1 jaar betekent dat opnieuw een BUS-melding nodig is (als sprake is van een beschikking ernst en spoed). In andere situaties is een melding voor de activiteiten graven en/of saneren van de bodem onder het Bal nodig.
Duur van een BUS-sanering
Hoewel het BUS bedoeld is voor kortdurende saneringen, is er in de regelgeving geen maximale termijn opgenomen. In artikel 39b, 1e lid, van de Wbb staat een definitie van uniforme sanering, namelijk 'een eenvoudige, gelijksoortige sanering van korte duur'. In de artikelen van het Besluit en de Regeling is er voor gekozen de term 'van korte duur' niet in te vullen met een strikte maximale termijn. De saneringswerkzaamheden moeten slechts binnen een redelijke termijn zijn afgerond. Hier vallen ook alle bijkomende werkzaamheden onder, zoals het opruimen van depots die voor de sanering zijn ingericht. De werkzaamheden mogen in verschillende fasen worden uitgevoerd.
In de algemene toelichting bij de Regeling uniforme saneringen staan wel richttermijnen. De richttermijn voor de afronding van de saneringswerkzaamheden voor de categorieën immobiel, tijdelijk uitplaatsen en projectgebied De Kempen is circa 6 maanden. Voor de categorie mobiel is dat, in geval van een grondsanering circa 1 maand en voor een grondwatersanering circa 12 maanden. De richttermijn voor de afronding van de saneringswerkzaamheden wordt gerekend vanaf het tijdstip van de feitelijke aanvang van de sanering. Er kan dus niet gehandhaafd worden op het niet behalen van een richttermijn.