Basisnet - dit is veranderd
Hieronder zijn de belangrijkste veranderingen voor het basisnet op een rijtje gezet, na inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Wat is veranderd
- Een gedeelte van de huidige categorie kwetsbare gebouwen staat nu in een nieuwe categorie: zeer kwetsbare gebouwen. In een zeer kwetsbaar gebouw verblijven mensen die niet zelf kunnen vluchten als er gevaar is. Daarom moeten overheden deze mensen extra beschermen. Dat gebeurt door extra eisen te stellen aan de manier van bouwen voor deze gebouwen. Naast categorieën voor gebouwen gelden er 2 categorieën voor locaties. Locaties zijn gebieden voor recreatief nachtverblijf, voor sport, spel of recreatief dagverblijf of voor evenementen in de open lucht. Met het toevoegen van de categorie zeer kwetsbare gebouwen zijn er 5 categorieën die voor de externe veiligheid van belang zijn:
- zeer kwetsbare gebouwen
- kwetsbare gebouwen
- beperkt kwetsbare gebouwen
- kwetsbare locaties
- beperkt kwetsbare locaties
- Een nieuwe wijze van omgaan met het groepsrisico: langs Basisnetroutes liggen aandachtsgebieden voor externe veiligheidsrisico’s. Het groepsrisico houdt verband met de aandachtsgebieden en wordt een meer bestuurlijke, gebiedsgerichte beoordeling. De verplichte berekening van het groepsrisico voor gemeenten verdwijnt.
- Het plasbrandaandachtsgebied is brandaandachtsgebied geworden; daarnaast is er een explosie- en een gifwolkaandachtsgebied. Brand-, explosie- en gifwolkaandachtsgebieden staan langs alle Basisnetroutes.
- Uitgangspunt is: gemeenten wijzen binnen een brand- en explosieaandachtsgebied een brand- en explosievoorschriftengebied aan. Dat doen zij in het omgevingsplan. Binnen dit voorschriftengebied gelden extra bouweisen voor nieuwbouw. De extra bouweisen gaan over de scenario’s brand en explosie die van buitenaf komen. Een brand- en explosievoorschriftengebied legt de gemeente in het omgevingsplan vast. Voor nieuwe kwetsbare en beperkt kwetsbare gebouwen kan een gemeente gemotiveerd afzien om een brand- of explosievoorschriftengebied aan te wijzen. Als onderbouwing van het omgevingsplan moet de gemeente uitleggen hoe zij binnen het aandachtsgebied rekening houdt met het groepsrisico. Het kan zijn dat het omgevingsplan locaties heeft die de bouw van zeer kwetsbare gebouwen toelaat. Dan heeft de gemeente niet de vrijheid om die locaties wel of niet aan te wijzen als voorschriftengebied. Dit geldt ook als er al zeer kwetsbare gebouwen aanwezig zijn. De gemeente moet die locaties binnen het brand- en explosieaandachtsgebied bij het Basisnet in het omgevingsplan aanwijzen als brand- en explosievoorschriftengebied.
- Het Register externe veiligheidsrisico's (REV) heeft het Register Risicosituaties Gevaarlijke Stoffen (RRGS) vervangen. Het REV is voor iedereen digitaal op te zoeken.
- Gewerkt wordt aan het geometrisch begrenzen van het Basisnet. Hiermee is het mogelijk de ligging van de Basisnetroutes en de bijbehorende aandachtsgebieden via digitale kaarten in te zien. Het streven is dat de Basisnetkaarten gereed zijn bij inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Wat ongewijzigd blijft
- Het plaatsgebonden risico blijft bestaan. Dat betekent dat langs alle Basisnetroutes afstanden zijn vastgelegd waar de kans op overlijden niet hoger mag zijn dan één op een miljoen per jaar. En dat er binnen de zone waarvan die afstand de grens is, beperkingen gelden voor nieuwbouw.
- De bescherming van personen buiten gebouwen. Er geldt een verplichting om in omgevingsplannen rekening te houden met de mogelijkheden om branden, rampen of crises te voorkomen, te beperken en te bestrijden.
- De regels over het vervoer van gevaarlijke stoffen blijven gelijk. Zoals voor gegevens verzamelen, prognoses, berekenen, monitoren en verslaglegging.
Regels waarvoor nog aanpassingen volgen
- Gifwolkaandachtsgebieden langs het Basisnet en de daarbij behorende afstand
- Aandachtsgebieden voor binnenwateren die onderdeel zijn van het Basisnet.