Publicatiereeks gevaarlijke stoffen (PGS) 15 - Opslag van gasflessen in een brandveiligheidsopslagkast
Voor de opslag van gasflessen in een brandveiligheidsopslagkast gelden voorschriften uit de Publicatiereeks gevaarlijke stoffen (PGS 15). Zo zijn er voorschriften voor inpandige opslag en voor de locatie van de brandveiligheidsopslagkast.
Let op: u bekijkt nu de handleiding PGS 15 versie 2021. De handleidingen PGS 15 versie 2016 en versie 2011 kunt u bekijken in het webarchief van Kenniscentrum InfoMil.
Onderstaand de volgende onderwerpen uit hoofdstuk 6 van PGS 15:
Algemene eisen
Als inpandige opslag nodig is, geldt volgens voorschrift 6.2.19 van PGS 15 dat ten minste 1 wand een buitenmuur is. In deze buitenmuur zit ten minste 1 deur. Het komt in de praktijk regelmatig voor dat gasflessen inpandig of op een verdieping worden opgeslagen. Bijvoorbeeld omdat het voor de bedrijfsvoering noodzakelijk is. Hierbij is voldoen aan voorschrift 6.2.19 niet mogelijk. In deze gevallen worden de gasflessen opgeslagen in een brandveiligheidsopslagkast. Een brandveiligheidsopslagkast heeft een brandwerendheid van 60 minuten en voldoet aan de norm NEN-EN14470-2. Deze norm geeft productspecificaties voor brandveiligheidsopslagkasten.
Een brandveiligheidsopslagkast die voor 1 januari 2006 in gebruik is genomen, voldoet aan de NEN 2678.
Volgens de NEN-EN-14470-2 is de volgende informatie op de buitenkant (voorzijde) van de kast aangebracht:
- de classificatie van de kast, aangegeven in type G60 of G90
- opschrift 'deuren sluiten'
- verbodsbord (vuur, open vlam, roken verboden) volgens NEN-EN-ISO 7010: 2012
- gevaarsymbool (gasflessen onder druk) volgens NEN-EN-ISO 7010 W029
- de norm die van toepassing is (NEN-EN-14470-2)
- naam of merk van de producent
- modelnummer en jaar van productie van de brandveiligheidsopslagkast
Eisen aan de locatie
Er gelden eisen aan de locatie van de brandveiligheidsopslagkast. Deze kast bevindt zich niet in een kelder, op een verdieping of in een vluchtroute. Binnen 5 meter van de brandveiligheidsopslagkast is er bovendien een buitendeur aanwezig. Op deze buitendeur zit het gevaarsymbool voor drukhouders (ADR-klasse 2, inclusief bijkomend gevaar). Doel hiervan is dat de brandweer dan van buitenaf de brandveiligheidsopslagkast kan koelen.
Het gaat hierbij uitsluitend om de opslag van de voorraad gasflessen. Dus niet om de gasflessen die zijn aangesloten op apparatuur of aan een leidingnet. Deze gasflessen worden beschouwd als werkvoorraad.