Eisen aan de brandbeveiligingsinstallatie bij opslag van vuurwerk
Er gelden eisen aan de brandbeveiligingsinstallatie voor de opslag en verkoop van vuurwerk, zoals voor de aanleg en wijzigingen ervan en voor de jaarlijkse beoordeling.
Uitgangspuntendocument
In artikel 4.1047 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal) staan eisen voor de brandbeveiligingsinstallatie. Op de locatie voor het opslaan van vuurwerk moet een door een inspectie-instantie goedgekeurd uitgangspuntendocument (UPD) aanwezig zijn.
In het UPD zijn de uitgangspunten voor de opslag vastgelegd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de hoeveelheid verpakt en onverpakt vuurwerk, de grootte van de ruimte en de wijze van opslag. Op basis van deze uitgangspunten worden in het UPD alle bouwkundige, installatietechnische en organisatorische aspecten in alle te beveiligen ruimtes omschreven, die van belang zijn voor het goed functioneren van de sprinklerinstallatie. Het UPD moet zijn opgesteld volgens Memorandum 60:2020.
Aanleg brandbeveiligingsinstallatie
Bij aanleg (of wijziging) van de brandbeveiligingsinstallatie zijn de volgende stappen nodig:
- Maken van een uitgangspuntendocument (UPD).
- UPD beoordelen en goedkeuren door een inspectie-instantie.
De goed- en afkeurcriteria voor de beoordeling van het UPD staan in het CCV-inspectieschema Uitgangspuntendocument Brandbeveiliging Vuurwerk versie 2.0 - Na aanleg en voor ingebruikname vindt een inspectie plaats door een inspectie-instantie. Bij een inspectierapport met een positieve conclusie mag de ruimte in gebruik worden genomen.
Zie hiervoor ook de beschrijving Opstellen en toetsen uitgangspuntendocument voor brandbeveiliging vuurwerk van de Handreiking brandbeveiliging vuurwerk.
Aandachtspunten:
- Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) stelt geen eisen aan de opsteller van het UPD. Een inspectie-instantie mag door de accreditatie-regels geen UPD opstellen en deze ook zelf beoordelen.
- In het Bal staat dat eeninspectie-instantie (Een door de Stichting Raad voor Accreditatie geaccrediteerde NEN-EN-ISO/IEC 17020 type A inspectie-instantie voor het CCV-inspectieschema Uitgangspuntendocument Brandbeveiliging Vuurwerk of het CCV-inspectieschema Brandbeveiliging Vuurwerk.) beoordeelt of het UPD volgens Memorandum 60:2020 is opgesteld. De inspectie-instantie doet bij de beoordeling van het UPD geen beoordeling of de beschreven situatie in het uitgangspuntendocument overeenkomt met de feitelijke situatie ter plaatse. Dat laatste is een taak van het bevoegd gezag.
- Het in gebruik nemen van een opslagruimte of verkoopruimte kan pas nadat een inspectie-instantie een inspectierapport met een positieve conclusie heeft afgegeven. Daaruit moet blijken dat de brandbeveiligingsinstallatie voldoet aan het goedgekeurde UPD.
Jaarlijkse beoordeling
Na aanleg van de installatie beoordeelt een inspectie-instantie de brandbeveiligingsinstallatie jaarlijks. Dit gebeurt aan de hand van het goedgekeurde UPD. De inspectie-instantie toetst of de feitelijke situatie voldoet aan het UPD.
Goed- en afkeurcriteria
De goed- en afkeurcriteria voor de beoordeling van de brandbeveiligingsinstallatie staan in het CCV-inspectieschema Brandbeveiliging Vuurwerk versie 2.0+A1:2023
Vijfjaarlijkse beoordeling
De vijfjaarlijkse beoordeling staat als eis in het Bal. Bij deze beoordeling toetst een inspectie-instantie of het UPD voldoet aan de huidige stand der techniek.
Voldoet niet aan de beste beschikbare technieken
Als de afwijkingen niet aanvaardbaar zijn, zal meestal de kans worden gegeven de afwijkingen te verhelpen. Dit kan door het opstellen van een gewijzigd UPD of, bij kleine wijzigingen, een nota van aanvulling (NvA). Deze wijziging van het UPD of de NvA moet volgens regelkring 1 worden beoordeeld/goedgekeurd, zoals opgenomen in Opstellen en toetsen uitgangspuntendocument voor brandbeveiliging vuurwerk van de Handreiking brandbeveiliging.
Vervolgens moet de installatie/situatie op een eventueel gewijzigd of aangevuld UPD worden aangepast en is een inspectierapport met een positieve conclusie nodig.
Voldoet wel aan de stand der techniek
Als de afwijkingen aanvaardbaar zijn, zullen de jaarlijkse inspecties worden uitgevoerd op basis van het bestaande goedgekeurde UPD.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.