Bekendmaking en publicatie actieplan geluid
Het actieplan geluid wordt beschikbaar gesteld via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) (artikel 20.26, Omgevingswet). Van daaruit worden de verplichte kennisgeving en/of bekendmaking gedaan. En vanuit de LVBB komt het programma ook vanzelf terecht in het Omgevingsloket en de regels op de kaart van het DSO. Deze wijze is voorgeschreven in de Omgevingswet, de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Bekendmakingswet.
Actieplan geluid en Awb
Volgens artikel 16.27 van de Omgevingswet is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing op de voorbereiding van het actieplan. Dit betekent dat een ontwerp van het actieplan gedurende 6 weken ter inzage wordt gelegd. In die periode mag iedereen een zienswijze indienen over het ontwerpplan.
Voorafgaand aan de terinzagelegging wordt kennisgegeven van het ontwerp conform artikel 12 van de Bekendmakingswet. In de kennisgeving wordt vermeld wie zienswijzen kunnen inbrengen en op welke wijze (artikel 3.12 Awb).
Artikel 3:15 van de Awb laat de gemeente een zekere ruimte. Uit lid 1 van dat artikel volgt dat de betrokkenen hun zienswijze over het ontwerp mondeling of schriftelijk naar voren kunnen brengen. In het actieplan beschrijft u dan ook hoe iedereen de gelegenheid is geboden om zienswijzen over het ontwerp van het actieplan naar voren te brengen. Zie ook de pagina Participatie en overleg bij actieplan geluid.
Het actieplan is op zichzelf geen besluit in de zin van de Awb. Het is namelijk niet gericht op rechtsgevolg. Het bevat in principe alleen beleidsvoornemens en voorgenomen maatregelen. Daarbij gaat het hooguit – soms – om voorgenomen besluiten. Daarom staat tegen het actieplan als zodanig geen beroep open. Elementen van het actieplan kunnen wel het karakter hebben van beleidsregels. Het actieplan kan in dat geval een besluitkarakter hebben, maar dat leidt niet tot een mogelijkheid voor beroep (artikel 8:2 van de Awb).
Omgevingsdocument
Het actieplan geluid wordt in de Regeling standaarden publicaties Omgevingswet (deze is nog in procedure) aangewezen als omgevingsdocument. Dat betekent dat het moet worden opgesteld conform de TPOD programma.
Uit de TPOD programma (TPOD Programma_versie 2.0.1 (geonovum.github.io)) volgt dat het programma altijd gekoppeld wordt aan een werkingsgebied dat in de TPOD regelingsgebied wordt genoemd (vaak grondgebied van de betreffende overheid, soms een beperkter gebied). Dit maakt dat het programma met een klik op de kaart kan worden gevonden. Door (niet verplichte) annotatie kan de zichtbaarheid op de kaart worden verbeterd.
DSO
De inhoud van het actieplan geluid komt in het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Een vastgesteld actieplan geluid is een omgevingsdocument dat wordt ontsloten via DSO-LV. Dit gebeurt volgens de Standaard voor Officiële Publicaties, het Informatiemodel Omgevingswet en het voorgeschreven Toepassingsprofiel voor Omgevingsdocumenten (TPOD).
Als overheid publiceert u hiervoor het actieplan via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).