Aansluiten om omgevingsdocumenten te publiceren
Als overheid of leverancier sluit u uw plansysteem verplicht aan op de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Zo publiceert u uw omgevingsdocumenten, zoals het omgevingsplan of de waterschapsverordening.
Aansluiten verplicht om omgevingsdocumenten te publiceren
U publiceert omgevingsdocumenten via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). U sluit uw plansysteem daarvoor verplicht aan op deze publicatievoorziening.
U hoeft uw officiële publicaties maar 1 keer aan te leveren aan de LVBB. De LVBB zorgt dan voor het volgende:
- De bekendmaking of publicatie voldoet de juridische vereisten.
- De besluiten en geconsolideerde regelingen die daaruit volgen zijn te zien in wetten- en regelingenbanken en registers. Dit gebeurt volgens de wettelijke eisen.
- De geconsolideerde regelingen zijn ook te zien in het Omgevingsloket. Initiatiefnemers kunnen de regels via een kaart bekijken via het onderdeel Regels op de kaart.
Aansluiten niet nodig bij uitbesteden publiceren
Besteedt u omgevingsdocumenten publiceren en bekendmaken uit aan een andere organisatie? Dan hoeft u niet zelf aan te sluiten. U kunt het bijvoorbeeld uitbesteden aan een omgevingsdienst of samenwerkingsverband.
Als gemeente kunt u publiceren en bekendmaken bijvoorbeeld uitbesteden aan een omgevingsdienst. U moet de omgevingsdienst daarvoor mandateren (machtigen). De omgevingsdienst sluit dan aan namens u en kan zo omgevingsdocumenten voor u publiceren. U blijft wel juridisch verantwoordelijk voor de bekendmaking.
Planbureaus kunnen niet publiceren en bekendmaken
Als overheid kunt u plannen maken ook uitbesteden aan een planbureau. Maar vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen planbureaus deze plannen niet meer zelf publiceren.
Onder de Omgevingswet verwijst het besluit niet meer naar het plan, maar is het plan onderdeel van het besluit geworden. Het plan en besluit worden samen bekendgemaakt. U kunt de bekendmaking alleen uitbesteden aan een andere overheidsorganisatie, niet aan een bedrijf.
Geen ruimtelijke plannen meer publiceren via ruimtelijkeplannen.nl
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet publiceert u uw omgevingsdocumenten via de LVBB. Alleen plannen die na de inwerkingtreding van de wet nog in procedure zijn, kunt u nog publiceren via ruimtelijkeplannen.nl. Ook kunt u ze nog veranderen via de oude standaard IMRO2012.
Lees meer over de transitie van ruimelijkeplannen.nl naar het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Aansluiten oefenomgeving en productieomgeving
U sluit uw plansysteem eerst aan op de oefenomgeving van de LVBB om te oefenen met omgevingsdocumenten publiceren. U kunt daarna aansluiten op de productieomgeving van de LVBB.
Aansluiten na mei 2023 afhankelijk van aansluitteam
U kon tot 1 mei 2023 aansluiten op de oefenomgeving en tot 1 juni 2023 op de productieomgeving. Op de productieomgeving is aansluiten om omgevingsdocumenten te publiceren mede afhankelijk van het moment dat uw leverancier de productiecheck op de oefenomgeving succesvol heeft doorlopen. Leveranciers kunnen hier afwijkende afspraken over maken met het aansluitteam.
Lukt het niet om voor deze data aan te sluiten? Dan kunt u alleen nog aansluiten in overleg met het aansluitteam en uw leverancier. In dat geval heeft u tot 1 oktober 2023 de tijd om aan te sluiten op de oefenomgeving en tot 1 november 2023 voor de productieomgeving. Op voorwaarde dat op 1 september 2023 duidelijk is wie uw softwareleverancier is en de planning bij het aansluitteam bekend is.
Meer hierover leest u op de pagina Planning en de werkwijze aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
Aansluiten via JUBES
U sluit uw plansysteem aan op de LVBB via Justitie Berichten Service (JUBES). JUBES is een digitaal knooppunt dat zorgt voor de uitwisseling van officiële berichten tussen partijen en overheidsorganisaties. Dat zijn bijvoorbeeld omgevingsdocumenten, bezwaarschriften, besluiten en adviezen.
Lees meer over omgevingsdocumenten publiceren via de LVBB.
Plansysteem moet werken volgens nieuwe standaard
Omgevingsdocumenten maken en publiceren gaat via de Standaard officiële publicaties met toepassingsprofielen (STOP/TPOD). Uw plansysteem moet volgens deze nieuwe standaard werken. Alleen dan kunt u uw omgevingsdocumenten of mutaties daarvan publiceren.
Leveranciers van plansystemen moeten hun systemen aanpassen aan de nieuwe standaard. Heeft u nog geen plansysteem dat voldoet aan de nieuwe standaard? Start dan zo snel mogelijk met uw selectie- en inkoopproces. Onder de kop Meer informatie op deze pagina vindt u bronnen die u daarbij kunnen helpen.
Verplichte basischeck voor leveranciers
Sinds 1 juli 2022 is er een verplichte basischeck voor leveranciers. Dit is een toets om de planketen per leverancier werkend te krijgen. Meer informatie en het aanmeldformulier voor leveranciers vindt u op het Ontwikkelaarsportaal.
Hulp bij aansluiten
Aansluiten met ondersteuning van aansluitteam DSO
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet helpt u en uw leveranciers met aansluiten. U kunt uw lokale software dan aansluiten met hulp van het aansluitteam van het DSO. Uw leverancier kan u hiervoor aanmelden bij het aansluitteam.
Handleiding aansluiten
Als u of uw leverancier plansystemen wil aansluiten, kunt u er een handleiding bij gebruiken. U vindt de handleiding op het Ontwikkelaarsportaal bij de informatie over het aansluiten op de LVBB.
Doorontwikkeling LVBB heeft geen invloed op aansluiting
De LVBB wordt verder doorontwikkeld. Dit heeft geen effect op de aansluiting met plansystemen.
Afstemming tussen ketenpartners is belangrijk
Aansluiten op het DSO vraagt afstemming tussen u, uw leveranciers en andere betrokken organisaties. Omdat er naast technische dingen ook processen worden ingericht, is het ook belangrijk om af te stemmen met eventuele andere ketenpartners.
Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM)
Kunt u als gemeente uw omgevingsplan nog niet via de LVBB wijzigen? Er is een tijdelijk alternatieve maatregel beschikbaar: de TAM-IMRO. Daarmee kunt u via de IMRO-standaard (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) het omgevingsplan wijzigen voor urgente gebiedsontwikkelingen.
Veelgestelde vragen en een bijsluiter over TAM-IMRO vindt u op de website van VNG.
Meer informatie
- De VNG heeft veel informatie beschikbaar over de software voor de Omgevingswet. Er is bijvoorbeeld een handreiking voor het verwerven van Omgevingswetsoftware en specificaties voor het aanschaffen van software.
- De Handleiding Aansluiten, inregelen en beproeven kunt u gebruiken om een overzicht te krijgen over het proces van aansluiten op en beproeven van de oefenomgeving en de productieomgeving.
- Informatie voor ontwikkelaars over het publiceren van omgevingsdocumenten is te vinden op het Ontwikkelaarsportaal.
- Bekijk de volgende webinars over aansluiten en software:
- Webcollege 'Casco document verwerven Omgevingswet software' (webcollege Vereniging van Nederlandse Gemeenten, november 2020)
- Webinar 'Technisch aansluiten op het DSO, de aanpak in 2020' (webinar Aan de slag met de Omgevingswet, 16 april 2020)
- Webinar ‘Gegevens en koppelingen in het digitaal Stelsel – technisch aansluiten’ (webinar Aan de slag met de Omgevingswet, 28 april 2020)
Begrip: Omgevingsdocument
Als overheid kunt u verschillende wettelijke instrumenten inzetten om de Omgevingswet uit te voeren. U legt uw visie, beleid en regels vast in documenten, ook wel omgevingsdocumenten genoemd (zie artikel 20.26 lid 2 Omgevingswet). Het zijn de besluiten die in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) kunnen of moeten worden opgenomen. Dit geldt voor documenten die zijn aangewezen in de Regeling standaarden publicaties Omgevingswet.
Overheden gebruiken de Standaard officiële publicaties (STOP) en de Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (TPOD) als ze omgevingsdocumenten opstellen. Ze publiceren omgevingsdocumenten via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Lees meer over Omgevingsdocumenten opstellen: digitale eisen.