Vernieuwen veehouderijgegevens in het CIMLK
In een aantal gebieden in Nederland is de concentratie van fijnstof relatief hoog. De bijdrage vanuit veehouderijen aan de concentratie is daar vaak relatief groot. Daarom zijn veehouderijen onderdeel van de monitoring van de luchtkwaliteit. De monitoring geeft inzicht in de concentraties fijnstof rond veehouderijen en de bijdrage van veehouderijen daaraan.
Taak monitoringgegevens veehouderijen in CIMLK
Monitoring van luchtkwaliteit rond veehouderijen is aan de orde als de gemeente:
- in een aandachtsgebied fijnstof ligt
- deelnemer aan het Schone Lucht Akkoord is
- gedetailleerd inzicht wil hebben in luchtkwaliteit rond veehouderijen
Het bevoegd gezag is verantwoordelijk voor het invoeren van gegevens van relevante veehouderijen in het Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit (CIMLK). In de meeste gevallen is de gemeente het bevoegd gezag.
Omgevingsdiensten voeren de vergunningverlening uit voor gemeenten en provincies. Als beheerders van de gegevens zijn zij de logische partij om deze in het CIMLK in te voeren. Dat geldt ook voor het beperkt aantal gevallen waarin de provincie bevoegd gezag is van een veehouderij.
Het vraagt van zowel gemeenten en provincies als van omgevingsdiensten een proactieve houding om de taakverdeling en opdrachtverlening voor deze taak tijdig te regelen. De planning voor de jaarlijkse monitoringsronde staat op de pagina Afspraken en planning.
Criteria veehouderijen in monitoring
Voor de monitoring van de luchtkwaliteit zijn alleen de veehouderijen met een relevante emissie van fijnstof van belang. Het betreft ten minste alle veehouderijen die voldoen aan 1 of meer van de volgende criteria:
- De totale emissie fijnstof van het bedrijf is groter dan 800 kg per jaar.
- De totale emissie fijnstof is groter dan 500 kg per jaar in een gebied waar de jaargemiddelde achtergrondconcentratie fijnstof hoger is dan 27 microgram/m3.
Het Informatiepunt Leefomgeving heeft een document gemaakt van de concentratie fijnstof in 2021 (GCN2022) (pdf, 13 MB) waarin deze gebieden zijn aangegeven. - Uit de luchtkwaliteitsberekening voor de vergunningverlening blijkt het totaal aantal overschrijdingsdagen 30 dagen of meer te zijn bij een omliggende woning.
- Het bevoegd gezag vindt dat het toevoegen en doorrekenen van de veehouderij om een andere reden relevant is om een goed beeld te krijgen van de luchtkwaliteit.
Beheer en vernieuwen monitoringsgegevens
De gemeenten en omgevingsdiensten vernieuwen jaarlijks tijdens de monitoringsronde de veehouderijgegevens in het CIMLK. Het bevoegd gezag heeft in het CIMLK de juiste rechten voor het vernieuwen van de veehouderijgegevens. Voor het vernieuwen van de gegevens in het CIMLK moet u inloggen met eHerkenning niveau 3. Als u namens een bevoegd gezag de gegevens vernieuwt heeft u ook eHerkenning niveau 3 nodig en een machtiging van het bevoegd gezag.
Bij de eerste deelname aan de monitoring gaat u na welke veehouderijen voldoen aan de criteria. In de volgende jaren vernieuwt u uw veehouderijgegevens op basis van de wijzigingen in bijvoorbeeld de verleende vergunningen. Een veehouderij of bedrijfslocatie waarvan de vergunning is ingetrokken verwijdert u uit uw gegevens. Verleende vergunningen voor nieuwe veehouderijen of locaties voegt u toe.
Het is belangrijk dat u de gegevens van de veehouderijen controleert en zonodig vernieuwt op de volgende punten:
- de veehouderijgegevens (stalkenmerken, dieraantallen, et cetera)
- de volledigheid van de set toetspunten ('te beschermen object', afgekort TBO) rond iedere veehouderij. Voer ten minste in alle windrichtingen de eerste woning in. Als dat de eigen bedrijfswoning is dan voert u ook de eerste volgende niet-bedrijfswoning in.
- de typering van de toetspunten (niet-bedrijfswoning, eigen bedrijfswoning, et cetera)
Let op: Het CIMLK heeft geen digitaal formulier om de veehouderijgegevens te vernieuwen zoals het geval was in de NSL-monitoringstool. De uitwisseling van gegevens doet u in het CIMLK met de veehouderij-uitwisselbestanden voor veehouderijgegevens en veehouderij-rekenpunten.
Maken uitwisselbestanden CIMLK
De gegevens in het CIMLK kunt u vernieuwen door veehouderij-uitwisselbestanden in het CIMLK te uploaden. Deze uitwisselbestanden hebben een specifieke naam en een specifieke indeling. Als uw bestanden niet voldoen aan deze indeling dan kan het CIMLK de bestanden en de gegevens niet verwerken. U krijgt dan bij het uploaden foutmeldingen.
Hoe u de uitwisselbestanden maakt en vult met uw gegevens hangt af van uw eigen procedures en mogelijkheden om bestanden te kunnen bewerken. U kunt de uitwisselbestanden zelf maken, maar het is vaak gemakkelijker om een download uit het CIMLK te maken en die te bewerken. Na het bewerken gaat u deze bestanden weer uploaden in het CIMLK.