Verschil tussen het CIMLK en de NSL-monitoringstool
Het Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit (CIMLK) is het instrument voor het berekenen en monitoren van de luchtkwaliteit in Nederland. Er zijn veel overeenkomsten met de NSL-monitoringstool die tot 2023 in gebruik was. Er zijn ook verschillen.
Vervanging NSL-monitoringstool
De monitoringstool van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) was aan vervanging toe. De webapplicatie was ruim 10 jaar oud en de programmacode was niet meer van deze tijd. Het onderhoud vergde steeds meer inspanning.
In 2022 heeft het RIVM daarom in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een nieuwe monitoringsinstrument gebouwd: het Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit (CIMLK). Dit instrument vervangt vanaf 1 januari 2023 de NSL-monitoringstool die op datzelfde moment offline is gegaan.
Veranderingen met het CIMLK
Het CIMLK is ook een webapplicatie en is gebaseerd op de werkwijze van de NSL-monitoringstool. Het vernieuwen van gegevens tijdens de monitoringsronde en het maken van eigen berekeningen met de Rekentool luchtkwaliteit is in grote lijnen gelijk gebleven.
De belangrijkste veranderingen zijn:
- manier van inloggen
- identificatie van de objecten in het CIMLK
- alle gegevens in 1 keer vernieuwen
- kolomnamen, opbouw en naam van de uitwisselbestanden
- veehouderijgegevens vernieuwen met uitwisselbestanden
- strenger acceptatie en minder veranderingen op de achtergrond
- hellingshoek van talud toegevoegd
Manier van inloggen: eHerkenning
De grootste verandering die iedereen merkt is dat voor het inloggen in het CIMLK eHerkenning niveau 3 nodig is. Het CIMLK bewaart zelf geen gegevens meer, zoals namen en e-mailadressen. Dit komt de veiligheid ten goede. Meer over het inloggen staat op de pagina Inloggen met eHerkenning in het CIMLK.
Identificatie van de objecten in het CIMLK
In het CIMLK is voor de identificatie van objecten aangesloten bij NEN3610. Deze norm stelt dat elk object een eigenaar heeft en een unieke identificatie. In het CIMLK bestaat de identificatie van alle objecten uit:
- het KVK-nummer van de eigenaar van het object (gemeente, provincie, Rijkswaterstaat)
- een underscore (_)
- een eigen unieke identificatie van het object door de eigenaar
Dit levert in het CIMLK bijvoorbeeld de volgende identificatie op: 34362354_8757
Alle gegevens in 1 keer vernieuwen
In het CIMLK vernieuwt u altijd alle gegevens van een bepaald rekenjaar. Anders dan in de NSL-monitoringstool kunt u in het CIMLK geen acties uitvoeren op een deelset van de gegevens. Bij het uploaden van de uitwisselbestanden, verwijdert het CIMLK eerst al uw bestaande gegevens van het rekenjaar. Vervolgens zet het CIMLK de nieuwe gegevens uit uw uitwisselbestanden er in. U moet, ook als u maar een kleine verandering heeft, toch altijd alle gegevens van dat rekenjaar uploaden.
Voordeel hiervan is dat het altijd duidelijk is welke gegevens in het CIMLK terechtkomen, namelijk de gegevens in de uitwisselbestanden die u als laatste heeft aangeboden.
Kolomnamen, opbouw en naam van de uitwisselbestanden
De kolomnamen en opbouw van de uitwisselbestanden zijn in het CIMLK anders dan ze in de NSL-monitoringstool waren. Op de pagina Documentatie op de website van het CIMLK staat een spreadsheet met de verschillen tussen de CIMLK-kolomnamen en de oude NSL-kolomnamen.
Op de pagina Uitwisselbestanden van het CIMLK staan de 9 uitwisselbestanden van het CIMLK. Op de pagina van elk uitwisselbestand staat een tabel met de kolomnamen en kolomvolgorde en de waarden die in de kolommen kunnen en mogen staan.
Veehouderijgegevens vernieuwen met uitwisselbestanden
De veehouderijgegevens kunt u in het CIMLK alleen nog vernieuwen met de uitwisselbestanden van veehouderijgegevens en veehouderijrekenpunten.
Strenger acceptatie en minder veranderingen op de achtergrond
Het CIMLK is strenger gemaakt over de gegevens die u met de uitwisselbestanden aanbiedt. In de NSL-monitoringstool werden soms gegevens die eigenlijk niet meer waren toegestaan bij het uploaden automatisch aangepast. Een voorbeeld hiervan is het wegtype 'a' dat al een aantal jaren niet meer was toegestaan. Dit werd automatisch vervangen door het wegtype 'd'. Het CIMLK doet dit niet en geeft over gegevens die niet (meer) zijn toegestaan een foutmelding.
Hellingshoek van talud toegevoegd
De weghoogte en de hellingshoek van het talud hebben in de Standaardrekenmethode luchtkwaliteit 2 (SRM-2) invloed op het resultaat. In de NSL-monitoringstool werd het talud altijd geïnterpreteerd als een dijk of wal met scherpe zijkanten. Als de dijk of wal een vlakker talud had, kon dit gecorrigeerd worden door de hoogte te corrigeren.
In het CIMLK is een kolom 'taludSoort' toegevoegd waarmee u de hellingshoek van het talud kunt opgegeven. De mogelijke waarden in deze kolom zijn:
- 'zvz': talud met zeer vlakke zijkanten, hoek kleiner dan 20 graden
- 'vz': talud met vlakke zijkanten, hoek groter dan of gelijk aan 20 graden en kleiner dan 45 graden
- 'sz': talud met scherpe zijkanten, hoek groter dan of gelijk aan 45 graden
- 'v': viaduct met vrije doorgang
- 't': tunnelbak
Het is in het CIMLK hiermee niet meer nodig om de hoogte te corrigeren als het talud een hellingshoek heeft van minder dan 45 graden.
In de Technische beschrijving van SRM-2 is in de paragraaf 'Initiële verticale dispersie' de invloed van de helling van het talud op de initiële dispersie (verspreiding) beschreven.