Monitoring luchtkwaliteit
Gemeenten, provincies en het Rijk monitoren de omgevingswaarden voor luchtkwaliteit in de aandachtsgebieden en daarbuiten. Ook de deelnemers aan het Schone Lucht Akkoord monitoren de luchtkwaliteit. Voor de monitoring is het Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit (CIMLK) ontwikkeld.
Gemeenten, provincies en het Rijk moeten jaarlijks omgevingswaarden voor luchtkwaliteit monitoren binnen de aandachtsgebieden en daarbuiten.
De luchtkwaliteit wordt jaarlijks gemonitord met het CIMLK. In het voorjaar vernieuwen de wegbeheerders de gegevens. In de zomer volgt een eerste berekening en vóór het einde van het jaar de monitoringsrapportage.
Onder de Omgevingswet wordt de luchtkwaliteit gemonitord in de aandachtsgebieden stikstofdioxide en fijnstof en onder bepaalde voorwaarden ook daarbuiten. Het Rijk zal de luchtkwaliteit langs de autosnelwegen blijven monitoren, ook buiten de aandachtsgebieden.
De luchtkwaliteit wordt sinds 2010 jaarlijks gemonitord en de resultaten beschreven in de monitoringsrapportage. De monitoringsrapportages vanaf 2010 kunt u hier inzien en downloaden.
Het Centraal Instrument Monitoring Luchtkwaliteit (CIMLK) is het instrument voor het berekenen en monitoren van de luchtkwaliteit in Nederland. De luchtkwaliteit kunt u zelf berekenen met de Rekentool in het CIMLK
Voor het controleren en vernieuwen van gegevens in het CIMLK moet u inloggen. Dit doet u met eHerkenning niveau 3. U kunt in het CIMLK ook iemand anders machtigen om uw gegevens te vernieuwen, bijvoorbeeld een omgevingsdienst.
De invoergegevens en rekenresultaten van de monitoringsronden 2010 t/m 2022 van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) kunt u als zipfile downloaden.
Nieuwsberichten monitoringsronde 2023
Tijdens de monitoringsronde verstuurt het Informatiepunt Leefomgeving digitale nieuwsberichten over de processen en benodigde acties. Het Informatiepunt stuurt deze berichten naar de contactpersonen van gemeenten, provincies en het Rijk die de omgevingswaarden voor luchtkwaliteit monitoren. Ook stuurt ze de berichten naar de deelnemers aan het Schone Lucht Akkoord.
Voor de monitoring van luchtkwaliteit is de Rekentool 2024 beschikbaar. De planning voor de monitoringsronde 2024 is aangepast.
Nieuwsbrief over de voortgang van de monitoringsronde 2024.
Nieuwsbrief over de start van de monitoring luchtkwaliteit (Monitoringsronde 2024, afgekort MR2024) en de jaarlijks te doorlopen cyclus van 2024.