Inhoud
Wat u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Bij de aanleg van zowel een gesloten bodemenergiesysteem als een open bodemenergiesysteem worden eerst boorgaten in de bodem gemaakt. Daarbij komt afvalwater vrij.
Boren
Bij het boren wordt gebruikgemaakt van boorspoelwater, ook wel werkwater genoemd. Dit bestaat uit leidingwater of oppervlaktewater, waaraan boorspoeladditieven zijn toegevoegd. Deze boorspoeladditieven zijn nodig om het water viskeus (dik) te houden. De boorspoeladditieven zijn ontwikkeld in de drinkwatersector. Het gaat om boorspoeladditieven als:
- bentoniet
Dit is een soort van zeer fijne klei, waardoor het slecht bezinkt en een hardnekkige troebeling veroorzaakt bij een lozing. Verder is het een inerte stof.
- polymeren, waaronder carboxymethylcellulose (CMC), polyanionic cellulose (PAC) en Antisol (een merknaam). Deze bestaan uit cellulosederivaten en zijn goed biologisch afbreekbaar.
Bij het boren en tijdens het inbouwen van de bronnen, wordt een beperkte hoeveelheid water geloosd. Het gaat om zo’n 5 tot 10 m³ per boorgat. Dit afvalwater bevat biologisch goed afbreekbare, zuurstofbindende cellulosederivaten en onopgeloste stoffen in de vorm van gronddeeltjes en bentoniet.
Ontwikkelen en onderhouden van de bron
Bij een gesloten bodemenergiesysteem is het niet nodig om een 'bron' te ontwikkelen. Ook is het niet nodig om de bron te onderhouden. Er komt dus géén gebiedseigen grondwater als afvalwater. Alleen als een systeem wordt afgesloten, moet de vloeistof die in het gesloten bodemenergiesysteem zit, worden afgevoerd.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In de hoofdstukken 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.111 van het Bal valt
- paragraaf 4.111 in hoofdstuk 3 van het Bal voor uw bedrijfstak is aangewezen
Beste beschikbare technieken (BBT)
De voorkeursroute voor de lozing is het vuilwaterriool of de bodem. Dit is de beste beschikbare techniek (BBT) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Bodemenergiesystemen worden ook aangelegd in nieuwbouwwijken waar nog geen werkend vuilwaterriool beschikbaar is. Dan mag het ook worden geloosd op de bodem. Dit kan in een dergelijke omgeving door het afvalwater te verspreiden over de bodem.
Dit moet dan wel binnen een stukje van voldoende grootte zijn, dat met dammetjes en dijkjes is omgeven. Het afvalwater sijpelt daarna in de bodem. De vaste bestanddelen blijven daarbij op de bodem achter. Omdat dit vooral bentoniet is, heeft dit geen nadelige milieueffecten.
Verboden en voorwaarden Bal
De voorkeursroute is lozen op het vuilwaterriool of de bodem. Voor deze lozingsroutes gelden geen specifieke emissiegrenswaarden.
Via maatwerk kan de gemeente een andere route toestaan. Dit staat in artikel 4.1140, lid 2 van het Bal. Bij een route via het oppervlaktewater moet de gemeente die maatwerkroute in overleg met de beheerder van het oppervlaktewater opstellen. Voor rijkswateren is Rijkswaterstaat de beheerder. De beheerder van de overige wateren is het waterschap.
Gerelateerde wetgeving
De inhoud van het gesloten bodemenergiesysteem kan gevuld zijn met koelvloeistof. Dit is (gevaarlijk) afval, als dat wordt vervangen of afgetapt omdat de installatie buiten gebruik wordt gesteld. Dit mag niet geloosd worden en moet op een andere manier worden afgevoerd. Daarvoor geldt titel 10.6 van de Wet milieubeheer (Wm):
Besluit bodemkwaliteit: gebruik alleen erkende bedrijven
Voor ontwerp, aanleg en beheer van bodemenergiesystemen stelt het Besluit bodemkwaliteit eisen in het kader van kwaliteitsborging. Het ontwerpen, installeren en beheer en onderhoud van een bodemenergiesysteem mag alleen door daarvoor erkende bedrijven worden uitgevoerd.
Een instantie moet erkend zijn om deze werkzaamheden te mogen uitvoeren. Een erkenning wordt afgegeven door Rijkswaterstaat Bodem+, namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat.
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
Riooltekening
Bij lozing op een riool is er een riooltekening waar duidelijk op staat:
- op welke punten welk afvalwater wordt geloosd
- of de lozingspunten zijn aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool
- op welke lozingsroutes het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uitkomen
Andere voorschriften
Let op: naast lozingsvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Die vindt u op de pagina Inhoudelijke regels bodemenergiesysteem.