Vaststellen zuiveringsrendement zuiveringsinstallatie glastuinbouw
In het Besluit activiteiten leefomgeving is voor glastuinbouwbedrijven een zuiveringsplicht voor gewasbeschermingsmiddelen opgenomen. Een zuiveringsinstallatie moet ten minste 95% van de gewasbeschermingsmiddelen verwijderen.
Inhoud
Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw
Aantonen zuiveringsrendement
Het is voor zowel tuinder als toezichthouder van belang dat het zuiveringsrendement van een zuiveringsinstallatie op een eenduidige manier wordt vastgesteld zodat:
- een tuinder duidelijkheid heeft over welke zuiveringsinstallatie in zijn/haar situatie geschikt is om aan de regelgeving te voldoen
- de toezichthouder inzicht heeft of het verplichte zuiveringsrendement met de door een tuinder toegepaste zuiveringsinstallatie wordt behaald
Het vaststellen van het zuiveringsrendement van een installatie gebeurt met onderzoek. Hiervoor is een meetprotocol opgesteld. Het meetprotocol biedt een praktische invulling aan het op een eenduidige manier vaststellen van het zuiveringsrendement van zuiveringsinstallaties. In de praktijk is het meestal de fabrikant van een zuiveringsinstallatie die het zuiveringsrendement van de installatie laat onderzoeken.
Meer informatie over de zuiveringsverplichting vindt u op de pagina zuiveringsverplichting voor glastuinbouw.
Meetprotocol
In het ‘meetprotocol voor het testen van het zuiveringsrendement van zuiveringsinstallaties glastuinbouw (pdf, 807 kB)’ is een testmethode beschreven. De test wordt uitgevoerd met een hiervoor speciaal ontwikkeld ‘Standaard Water'. Aan Standaard Water wordt een selectie van gewasbeschermingsmiddelen toegevoegd.
In het meetprotocol is ook vastgelegd dat het onderzoek door een derde, onafhankelijke partij moet worden uitgevoerd.
Het zuiveringsrendement van de zuiveringsinstallatie moet worden berekend volgens een vastgelegde, statistische methode. Hiervoor is de ‘berekeningstool rendement zuiveringsinstallaties glastuinbouw (xlsx, 121 kB)’ beschikbaar.
Beoordeling testresultaat
Na het testen van de installatie is de volgende stap het beoordelen of het uitgevoerde onderzoek aan de eisen voldoet. De Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG) voert de beoordeling uit.
Leidraad voor de beoordeling is het rapport ‘Werkwijze beoordeling zuiveringsrendement zuiveringsinstallaties glastuinbouw (docx, 48 kB)’. Hierin staat beschreven hoe een aanvraag voor beoordeling van het uitgevoerde onderzoek bij de BZG kan worden ingediend en hoe de beoordeling wordt uitgevoerd.
BZG-lijst en informatiebladen
Bij goedkeuring van het uitgevoerde onderzoek plaatst de BZG de zuiveringsinstallatie op de BZG-lijst zuiveringsinstallaties glastuinbouw (pdf, 294 kB). Op deze lijst staat een actueel overzicht van zuiveringsinstallaties die voldoen aan het zuiveringsrendement van ten minste 95%.
Bij iedere techniek op de BZG-lijst hoort een informatieblad. In het informatieblad staat onder andere informatie over de zuiveringsinstallatie, het toepassingsbereik van de installatie en instellingen en randvoorwaarden waarbij de installatie moet worden toegepast. Na goedkeuring van de BZG wordt het informatieblad gekoppeld aan de BZG-lijst met zuiveringsinstallaties. De informatiebladen kunt u vinden op de pagina informatiebladen zuiveringsinstallaties glastuinbouw.
Het informatieblad moet volgens een vast format informatieblad (docx, 27 kB), bij de aanvraag worden aangeleverd.
Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw
De Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG) valt onder de verantwoordelijkheid van het Platform Duurzame Glastuinbouw (PDG). De BZG is een technische beoordelingscommissie, waarin belanghebbende partijen vanuit de overheid en het bedrijfsleven zitting hebben.
De BZG vergadert 4-5 keer per jaar. De vergaderdata (pdf, 139 kB) worden aan begin van ieder jaar vastgesteld.