Lozingsvoorschriften calamiteitenoefening (paragraaf 6.2.7.2 en 7.2.7.2 Bal en decentrale regels)
Voor calamiteitenoefeningen gelden lozingsvoorschriften uit paragrafen 6.2.7.2 en 7.2.7.2 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), als er wordt geloosd op een rijkswater. Het gaat om afvalwater dat vrijkomt bij een calamiteitenoefening, zoals het testen van een installatie voor brandbestrijding. Er staan ook regels in het omgevingsplan (voor lozen op de bodem of in de riolering) en de waterschapsverordening (voor lozen op regionaal water). Er is geen voorkeursroute voor lozing van het afvalwater.
Op deze pagina
Wat u moet weten bij deze lozingsvoorschriften:
- Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Beste beschikbare technieken (BBT)
- Informatieplicht
- Verboden en voorwaarden - zorgplicht
- Controleaspecten
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Calamiteitenoefeningen worden uitgevoerd om bij een echte brand, of een andere ramp, de schade tot een minimum beperken. Bij een brandbestrijdingsoefening worden soms grote hoeveelheden bluswater gebruikt. Dit stroomt tijdens de oefening in de bodem, een rioolstelsel of een oppervlaktewaterlichaam.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 6 en 7 van het Bal staan regels voor lozingsactiviteiten op rijkswateren of op de Noordzee. Het gaat om activiteiten die niet volgen uit een milieubelastende activiteit als bedoeld in hoofdstuk 3 van het Bal. Lozingsregels voor calamiteitenoefeningen staan in paragraaf 6.2.7.2 en 7.2.7.2 van het Bal.
Voor afvalwater dat vrijkomt uit een vaste voorziening voor het oefenen van brandbestrijdingstechnieken gelden andere regels (paragraaf 3.7.10 van het Bal).
Er staan ook lozingsregels voor deze activiteit in het omgevingsplan en in de waterschapsverordening. Welke regel geldt, hangt af van de lozingsroute(s).
Decentrale regels
Totdat de gemeente zelf lozingsregels heeft opgesteld, geldt het tijdelijk deel van het omgevingsplan: de bruidsschat. U vindt de regels in paragraaf 22.3.8.9.
Totdat het waterschap de lozingsregels heeft aangepast, gelden de regels die van rechtswege zijn toegevoegd aan de waterschapsverordening: de bruidsschat. U vindt de regels in afdeling 2.12.
Als de Omgevingswet ingaat, kunnen gemeenten en waterschappen de bruidsschatregels aanpassen. En kiezen voor regels die beter passen bij de lokale situatie.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Is er sprake van zorgvuldig handelen volgens de zorgplicht? Met andere woorden: raakt het water niet onnodig verontreinigd? Dan kan het zonder problemen worden geloosd (BBT).
Oefenblusschuim
Door bij calamiteitenoefeningen biologisch afbreekbare oefenblusschuimen of testschuimen te gebruiken, voldoet men aan de zorgplicht. Deze oefenblusschuimen en echt blusschuim hebben vergelijkbare uitvloeieigenschappen. Bovendien zijn ze minder schadelijk dan de slecht afbreekbare organische fluorverbindingen of andere halogeenverbindingen in echt blusschuim. En goedkoper.
Zorgplicht
In de handreiking Omgaan met restanten bluswater bij calamiteitenoefeningen op infomil.nl, staat hoe u invulling geeft aan de zorgplicht voor het lozen van verontreinigd bluswater na calamiteitenoefeningen.
Informatieplicht
Bij lozen op rijkswater moeten minimaal 48 uur voorafgaand aan de calamiteitenoefening de volgende gegevens en bescheiden worden ingediend:
- informatie waaruit blijkt of blusschuim wordt gebruikt bij de oefening
- als er blusschuim wordt gebruikt, welke stoffen er in het blusschuim zitten
Bij lozen in de bodem, de riolering of regionaal water moet minimaal 4 weken van tevoren informatie over de lozing worden verstrekt.
Verboden en voorwaarden - zorgplicht
Er is geen voorkeursroute om te lozen.
Het is toegestaan om te lozen op of in de bodem of riool of op een oppervlaktewaterlichaam. De lozingsvoorwaarde is het toepassen van de zorgplicht.
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
- gelden de regels voor het omgevingsplan of voor de bruidsschat omgevingsplan?
- gelden de regels van de nieuwe waterschapsverordening of de regels van de bruidsschat waterschapsverordening?
- wordt gewerkt volgens BBT?
- wordt er geloosd op het vuilwaterriool? Is het lozingspunt terug te vinden op een riooltekening?
Riooltekening
Bij lozing op een riool is er een riooltekening waar duidelijk op staat:
- op welke punten welk afvalwater wordt geloosd.
- of de lozingspunten zijn aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool.
- op welke lozingsroutes het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uitkomen.
Begrip: Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer op Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving.