Lozingsvoorschriften jachthaven (paragraaf 4.58 Bal)
Voor de milieubelastende activiteit jachthavens gelden lozingsvoorschriften uit paragraaf 4.58 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Om illegale lozingen te voorkomen moeten jachthavens afvalstoffen van alle pleziervaartuigen accepteren. De voorkeursroute voor een lozing is het vuilwaterriool.
Op deze pagina
Wat u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
- Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Beste beschikbare technieken (BBT)
- Verboden en voorwaarden Bal
- Maatwerk
- Overgangsrecht
- Gerelateerde wetgeving
- Controleaspecten
- Let op: er gelden ook andere voorschriften
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
In een jachthaven is er gelegenheid voor het afmeren van pleziervaartuigen. De gebruikers van deze ligplaatsen kunnen verschillende soorten afval(water) aanbieden, die de jachthaven moet accepteren. Bijvoorbeeld:
- bilgewater, mengsel van water en olie dat kan ontstaan onder in de machinekamer van een pleziervaartuigen
- huishoudelijk afvalwater vanuit een vuilwatertank
- de inhoud van chemische toiletten
Chemische toiletten
In het afvalwater dat vrijkomt uit de chemische toiletten van pleziervaartuigen, worden alleen zeer lage concentraties schadelijke stoffen en restverontreiniging verwacht. Bij het opstellen van de regels is men uitgegaan van normaal gebruik van de toiletvloeistoffen voor deze toiletten. Tijdens een normale verblijfsduur zullen deze stoffen voldoende afbreken. Daarna kan dit afvalwater via de rioolaansluiting van de jachthaven geloosd worden als huishoudelijk afvalwater.
Ander afvalwater
Bij een jachthaven komt niet alleen afvalwater vrij via de gebruikers van de ligplaatsen. Vaak vinden er ook andere werkzaamheden plaats. Denk bijvoorbeeld aan horeca, het onderhoud van pleziervaartuigen of het leveren van brandstoffen.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.58 van het Bal valt
- uw activiteit onder paragraaf 3.9.2 Jachthaven of paragraaf 3.11.1 Militaire zeehaven valt
Het gaat hier om jachthavens met minimaal 51 ligplaatsen. Wanneer een jachthaven ook zeegaande pleziervaartuigen herbergt, gaat het om minimaal 10 beschikbare ligplaatsen.
Beste beschikbare technieken (BBT)
De beste beschikbare techniek (BBT) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) is het voorkomen van (illegale) lozingen in het oppervlaktewater. Jachthavens moeten afvalstoffen daarom zonder aparte kosten accepteren van alle pleziervaartuigen (zie de afvalvoorschriften in artikel 4.684 van het Bal). Ook al gebruiken ze alleen tijdelijk een ligplaats in de haven.
Bilgewater en gebruik olieafscheider
De standaardlozingseis voor oliehoudend afvalwater is 20 mg/liter minerale olie, gemeten in een steekmonster. Deze hoeveelheid komt overeen met 1 druppel olie in een emmer water.
Bij bilgewater is de hoeveelheid olie per liter altijd meer. Daarom is bilgewater lozen via een olieafscheider BBT. Het gezuiverde afvalwater mag daarna in het vuilwaterriool. Bij gebruik van een goed werkende olieafscheider gelden er verder geen specifieke eisen. Dan is de BBT een verdere afbraak in de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi).
Douches, toiletten en afwassen
Een jachthaven kan ook verschillende andere faciliteiten aanbieden om te voorkomen dat bij de gebruikers van de ligplaatsen afvalwater ontstaat. Denk daarbij aan douches, toiletten en locaties voor het kunnen doen van de afwas. Dit afvalwater kan via de rioolaansluiting van de jachthaven geloosd worden als huishoudelijk afvalwater. Dan is de BBT een verdere afbraak in de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi).
Douches, toiletten en locaties voor het kunnen doen van de afwas is niet alleen nodig voor die gebruikers van ligplaatsen die dit niet aan boord kunnen. Door het gebruik te stimuleren zal de waterkwaliteit in de jachthaven zelf ook positief beïnvloed worden.
Het gebruik van de walfaciliteiten is ook in het belang van de ligplaats gebruiker. Die hoeft dankzij het gebruik van deze zaken de vuilwatertank niet of minder vaak te legen.
Vuilwatertanks
Na het aannemen van huishoudelijk afvalwater uit een vuilwatertank moet de jachthaven dit afvalwater afvoeren via het vuilwaterriool. Er gelden verder geen specifieke eisen. Dan is de BBT een verdere afbraak in de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi).
Verboden en voorwaarden Bal
De voorkeursroute is lozen op vuilwaterriool (artikel 4.678 van het Bal).
Voor het lozen van afvalwater afkomstig van deze activiteit geldt een grenswaarde van 20 mg/l olie (artikel 4.679 van het Bal) en 300 mg/l onopgeloste stoffen (specifieke zorgplicht). Wanneer door preventieve maatregelen niet aan deze norm voldaan kan worden, moet een olieafscheider en slibvangput geplaatst worden.
Overgangsrecht
Volgens het overgangsrecht mogen olieafscheiders die al in gebruik waren voor 2 november 2010, beschouwd worden als olieafscheiders die voldoen aan NEN-EN 858. Op voorwaarde dat ze toen voldeden aan de norm en voldoende capaciteit hebben. Dit geldt ook voor olieafscheiders van voor 1 maart 1997 met voldoende capaciteit.
Door toezicht en handhaving mag worden aangenomen dat deze installaties al die tijd al goed hebben gewerkt.
Gerelateerde wetgeving
Dat jachthavens afvalstoffen van pleziervaartuigen zonder extra kosten moeten accepteren, is een implementatie van artikel 21 van de Kaderrichtlijn afvalstoffen en van de artikelen 4 en 8 van de richtlijn Havenontvangstvoorzieningen.
Dit betekent dat de kosten voor het inzamelen van de afvalstoffen (havenontvangstinstallatie) wel onderdeel mogen zijn in het liggeld. Dit blijkt ook uit artikel 8 van de richtlijn Havenontvangstvoorzieningen.
Wet milieubeheer
De inhoud van de olieafscheider is gevaarlijk afval. Dat moet op een andere manier worden afgevoerd. Behalve voor afvalwater van huishoudelijke aard geldt dit ook de andere niet vloeibare afvalstromen. Daarvoor geldt titel 10.6 van de Wet milieubeheer (Wm):
- Het afval moet worden afgegeven aan een erkende inzamelaar (artikel 10.37 Wm).
- De gegevens hierover moeten worden bewaard (artikel 10.38 Wm).
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
- Is er maatwerk voor een andere lozingsroute?
- Wordt gewerkt volgens BBT?
- Hoeveel ligplaatsen heeft de jachthaven?
- de regels gelden voor minimaal 50 ligplaatsen of
- voor zeegaande pleziervaartuigen gaat het om minimaal 10 beschikbare ligplaatsen
- Is er een olieafscheider en slibvangput aanwezig?
- Nee: zit er minder dan 20 mg/liter olie in enig steekmonster? Dan is een olieafscheider met slibvangput volgens NEN-EN 858-1 en -2 niet verplicht.
- Ja: Check de regels voor handhaving olieafscheiders en slibvangput.
- Wordt het gevaarlijke (vloeibare) bedrijfsafval correct afgevoerd?
Meten en bemonsteren
Voldoet de lozing aan de emissiegrenswaarden? Voor het bemonsteren en analyseren van afvalwater gelden de volgende normen:
- voor het bemonsteren van afvalwater: NEN 6600-1
Het monster wordt niet gefiltreerd. Bij het analyseren van een monster worden onopgeloste stoffen meegenomen. - voor het conserveren van een monster: NEN-EN-ISO 5667-3
- voor analyse van een monster voor onopgeloste stoffen: NEN-EN 872
- voor analyse van een monster voor olie NEN-EN-ISO 9377-2
Riooltekening
Bij lozing op een riool is er een riooltekening waar duidelijk op staat:
- op welke punten welk afvalwater wordt geloosd
- of de lozingspunten zijn aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool
- op welke lozingsroutes het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uitkomen
Voorkomen grijswater in de jachthaven
Bij het gebruik van de keuken of pantry van pleziervaartuigen komt grijswater vrij. Dit licht vervuild water kan de kwaliteit van het water in de jachthaven slechter maken. Het heeft daarom de voorkeur om de afwas op het land te doen wanneer de jachthaven daarvoor de mogelijkheid heeft. Dan wordt dit grijswater op het riool geloosd en niet op oppervlaktewater. Dit is niet verplicht maar het is belangrijk om de kwaliteit van het water in de jachthaven te beschermen. Het water in de jachthaven is meestal doodlopend water, daarom is het moeilijk om waterkwaliteit in de jachthaven goed te houden.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast lozingsvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Deze vindt u op de pagina Inhoudelijke regels jachthaven.
Houd ook rekening met:
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Het meest doeltreffende en geavanceerde ontwikkelingsstadium van de activiteiten en exploitatiemethoden waarbij de praktische bruikbaarheid van speciale technieken om het uitgangspunt voor de emissiegrenswaarden en andere vergunningvoorwaarden te vormen is aangetoond, met als doel emissies en gevolgen voor het milieu in zijn geheel te voorkomen, of wanneer dit niet mogelijk is, te beperken, waarbij wordt verstaan onder:
- technieken: zowel de toegepaste technieken als de wijze waarop de installatie wordt ontworpen, gebouwd, onderhouden, geëxploiteerd en ontmanteld
- beschikbare: op zodanige schaal ontwikkeld dat de betrokken technieken, kosten en baten in aanmerking genomen, economisch en technisch haalbaar in de betrokken industriële context kunnen worden toegepast, onafhankelijk van de vraag of die technieken wel of niet binnen Nederland worden toegepast of geproduceerd, mits zij voor de exploitant op redelijke voorwaarden toegankelijk zijn,
- beste: het meest doeltreffend voor het bereiken van een hoog algemeen niveau van bescherming van het milieu in zijn geheel
Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.