Applicaties en modellen alfabetisch
Hier vindt u een overzicht van de applicaties en modellen van Rijkswaterstaat die ook buiten Rijkswaterstaat gebruikt worden. De applicaties en modellen zijn alfabetisch geordend.
Zoeken in de index
Met de Algemene beoordelingsmethodiek (ABM) kan de waterbezwaarlijkheid van stoffen worden vastgesteld. Er is een Excel-tool beschikbaar.
Het Actueel Waterbericht biedt een online omgeving van de actuele stand van zaken rondom het waterbeheer in Nederland.
Aqualarm is een systeem waarmee de waterkwaliteit van de Rijn Lobith-Bimmen en de Maas in Eijsden wordt gemeten.
Met de Basis Module (BM) Asfalt Golfklap kan men deterministisch de veiligheid van asfaltbekleding bepalen. Het programma berekent de veiligheidsfactor van asfaltbekledingen met behulp van de Miner-som.
Met de Basis Module (BM) Gras Buitentalud kan men, voor het toetsspoor Erosie Gras Buitentalud (GEBU), deterministisch de veiligheid over grasbekleding bepalen.
Het Deltamodel werd door Rijkswaterstaat toegepast voorafgaand aan het huidige Nationaal Water Model (2015). Met het Deltamodel worden beleidskeuzes onderbouwd.
D-FAST bestaat uit 2 applicaties: D-FAST Morphological Impact (MI) en D-FAST Bank Erosion (BE). Met D-FAST MI kunt u een eerste inschatting maken van het effect van een zogenoemde maatregel, een aanpassing van een rivier, op de bodem van de hoofdgeul van die rivier.
D-FAST BE is hulpmiddel voor een snelle beoordeling van de erosie van de rivieroever.
Met D-Flow Slide kan men de bijdrage van zettingsvloeiing aan de overstromingskans bepalen volgens de voorschriften van het Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium (BOI).
Met D-GeoFlow kan de grondwaterstroming onder een waterkering worden gemodelleerd, worden berekend of er kans is op piping en hoe de pipe zich ontwikkelt.
D-HYDRO Suite is een simulatiesoftwarepakket dat speciaal is gericht op kustgebieden, estuaria, rivieren en landelijk en stedelijk gebied.
Met het D-Soilmodel kan de ondergrond geschematiseerd worden voor de toetssporen macrostabiliteit, piping en geotechnische faalmechanismen.
Met D-Stability is het mogelijk om één berekening uit te voeren voor de toetssporen binnenwaartse en buitenwaartse stabiliteit.
Voor een efficiënte uitvoering van de beoordeling zijn door Rijkswaterstaat, Deltares, waterschappen en marktpartijen verschillende hulptools ontwikkeld.
Hydra-NL is een model dat de statistiek berekent van de hydraulische belastingen voor de beoordeling van de primaire dijken en kunstwerken.
Voor de immissietoets is een webapplicatie beschikbaar om de toelaatbaarheid van de restlozing van een bron voor het oppervlaktewater te bepalen.
KosWat (KOSten voor versterken WATerkeringen) is een instrument om, over dijkversterkingsprogramma’s en -projecten heen, een zelfde kostenbasis te geven aan alle geraamde maatregelen en oplossingen.
De KRW-Verkenner is een analyse-instrument voor het doorrekenen van maatregelen die voor de Europese Kaderrichtlijn Water worden genomen.
Het Landelijk Informatiesysteem Water en Overstromingen (LIWO) bevat kaartlagen voor professionals van veiligheidsregio's, waterschappen en RWS.
MARS is een door Rijkswaterstaat ontwikkeld meet- en registratiesysteem voor zoute baggerwerken. De afkorting MARS staat voor ‘Monitoring And Registration System’ en wordt beheert door de Mars Support groep (MSG). De eindgebruikers van MARS zijn twee landelijke baggerprogramma’s (ZD A Baggeren & Bergingen, ZD A Kustlijnzorg) en de Port of Rotterdam.
MATROOS brengt voorspellingen van waterstanden, stroming en golven door het Watermanagementcentrum Nederland online in beeld.
Met de MHWp (Maatgevend Hoogwaterprocessor) kan de benodigde kruinhoogte van keringen in de Rijn-Maasmonding onder diverse omstandigheden berekend worden.
MorphAn is een applicatie voor de Morfologische Analyse van de kust op basis van profielen en rastermetingen die de veiligheid van duinen toetst.
Met de waterveiligheidsmodellen van het Nationaal Water Model kunnen we zien of de waterkeringen klaar zijn voor de toekomst.
Het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI) is het geïntegreerd landdekkende grond- en oppervlaktewater model van Nederland.
OpenDA is een generiek open-source softwareproduct voor Data Assimilatie en kalibratie van numerieke modellen. OpenDA wordt uitgegeven door de OpenDA Association (openda.org).
Het programma PROTIDE berekent de tijd waarin een schip de toegangsgeul van een zeehaven veilig kan bevaren, kijkend naar waterstand en stroming.
Riskeer is een doorontwikkeling van de applicatie Ringtoets. Hiermee kan men primaire waterkeringen, volgens het Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium (BOI), beoordelen. Het ondersteunt ook het ontwerpproces van dijken.
Met de systemen van RWsOS produceert Rijkswaterstaat verwachtingen van waterstanden, debiet, golven en stroming van Zwitserland tot IJsland.
SAW@ is zowel de naam voor de samenwerking tussen waterschappen en Rijkswaterstaat, als voor de applicatie voor vergunningverlening en handhaving voor water.
Met de Schade- en Slachtoffer Module (SSM) kunt u schade en slachtoffers bij overstromingen berekenen. Dit gebeurt volgens een landelijke standaardmethode.
Met SEDIAS kunnen de meeste berekeningen die de Handreiking beoordelen waterbodems voorschrijft, worden uitgevoerd.
Het model Sedisoil berekent de levenslanggemiddelde, dagelijkse blootstelling (dosis) van de mens aan een verontreinigde waterbodem.
SIMPAR is een deeltjesmodel waarmee de verspreiding van (opgeloste) stoffen in water kan worden gesimuleerd door hun banen in het water te volgen.
SOBEK is een modellenpakket voor het voorspellen van overstromingen, optimaliseren van afvoersystemen, irrigatiesystemen, riviermorfologie, zoutintrusie en oppervlaktewaterkwaliteit.
De Sommen Generator Water Modellen (SGWM) is een applicatie waarmee grote aantallen invoer(bestanden) en rekenopdrachten geautomatiseerd aangemaakt kunnen worden voor verschillende soorten rekenmodellen (watermodellen).
Met Steentoets kan men de veiligheidsbeoordeling van dijkbekledingen met gezette steen uitvoeren. Het programma is toepasbaar voor bijna alle steenzettingen in Nederland.
SWAN is een golvenmodel voor de simulatie van korte golven die door wind worden gegenereerd voor de kust en in binnenwateren.
TRIWAQ is het waterbewegingmodel waarmee waterloopkundige processen in meren, rivieren, zeeën en estuaria in drie dimensies kunnen worden gesimuleerd.
Met Wanda-Locks kan worden berekend hoeveel zout er via een schut(sluis)complex het zoete watersysteem in komt en wat de invloed van zoutlekbeperkende maatregelen op deze hoeveelheid zout, het zoutlek, is
WAQUA is het waterbewegingmodel waarmee waterloopkundige processen in meren, rivieren, zeeën en estuaria in 2 dimensies kunnen worden gesimuleerd.
Deze applicatie (tool) behorende bij de Waterbodemimmissietoets stelt de gebruiker in staat om de Waterbodemimmissietoets uit te voeren zoals opgenomen in paragraaf 4.2 van het Handboek Immissietoets.
Waterinfo stelt de watergegevens van Rijkswaterstaat beschikbaar en bevat actuele, verwachte en historische watergegevens.
De Waterstandsverlopentool levert, tijdens het passeren van een storm of hoogwatergolf, voor alle primaire waterkeringen de tijdsafhankelijke waterstand aan.
De relaties tussen waterbeheer, landbouw en natuur in kaart.
Een groot aantal partijen werkt hard aan verbetering of vernieuwing van de methodieken die hiervoor worden ingezet. Dat gebeurt onder de titel 'Waterwijzer'.