ABM - Algemene beoordelingsmethodiek
Het uitvoeren van de Algemene beoordelingsmethodiek (ABM) is een belangrijke stap in het Nederlandse waterbeleid voor het bepalen van de waterbezwaarlijkheid van stoffen en mengsels. Het betreft stoffen die bedrijven gebruiken en uiteindelijk via afvalwater lozen. De Algemene beoordelingsmethodiek is een aangewezen informatiedocument voor de beoordeling van een vergunningaanvraag.
Bij vergunningaanvragen van (in)directe lozingen op het oppervlaktewater van zowel de rijkswateren als de regionale wateren moet aan de ABM worden getoetst als onderdeel van de aanvraag. Voor de ABM is als hulpmiddel een Excel-programma beschikbaar om de waterbezwaarlijkheid van stoffen en mengsels vast te stellen en de daarbij behorende saneringsverplichting te bepalen. De ABM-tool deelt stoffen in waterbezwaarlijkheidsklassen in. De hoogte van de waterbezwaarlijkheid bepaalt vervolgens de saneringsinspanning die een gebruiker moet doen.
Voor wie de applicatie bedoeld is
De ABM wordt samen met de Immissietoets door de initiatiefnemer gebruikt om de lozing vooraf te beoordelen. Dit gebeurt tijdens en/of vóór de fase van het vooroverleg. Dus voordat de lozing mag starten. Op bladzijde 5 in het informatiedocument ABM staat dat de ABM gebruikt moet worden bij directe en indirecte lozingen. Het bevoegd gezag beoordeelt daarna het resultaat van de door de initiatiefnemer ingevulde ABM.
De berekende samenstelling en hoeveelheid afvalwater zijn de basis voor:
- (de beoordeling van) vergunningaanvragen voor vergunningplichtige lozingen
- (de beoordeling van) een verzoek om verruimend maatwerk bij lozingen die onder algemene regels vallen
- de ambtshalve beoordeling of bij algemeen geregelde lozingen verscherpend maatwerk nodig is. Of dat handhaving op basis van de zorgplicht nodig is.
Applicatie ABM
Naast het informatiedocument ABM (pdf, 1.3 MB), is er een Excel-tool: ABM Algemene Beoordelings Methodiek versie 23 september 2024 (xlsm, 1.8 MB). Om de tool in te vullen, is er wel algemene stofinformatie nodig over stoffen en Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Die vindt u bij het RIVM op de pagina Stoffenlijsten.
Ook is er een Handreiking voor het opzoeken van gegevens voor de uitvoering van de ABM: Stofinformatie opzoeken voor ABM Excelprogramma (pdf, 1.7 MB)
Op dit moment is er geen Engelstalige versie beschikbaar van de ABM applicatie. U kunt de Nederlandse versie gebruiken eventueel in combinatie met de oude Engelstalige handleiding: General Assessment Methodology (GAM) 2016 (pdf, 1.3 MB).
Handleiding en systeemvereisten
De handleiding is opgenomen in het setup- en installatiepakket van ABM.
De nieuwe Excel-tool kan worden gedraaid als een complete versie van Excel 2010 is geïnstalleerd.
Meer informatie
U vindt meer informatie:
- over de werkwijze van de ABM op de pagina Uitleg werkwijze Algemene BeoordelingsMethodiek (ABM)
- over het Handboek Immissietoets op de pagina Uitleg werkwijze immissietoets
- Kosteneffectiviteit/BBT+ en de KE-RWS tool
Updates ABM-tool
23 september 2024
- update van de (p)ZZS-lijsten naar de uitdraai van 23 september 2024
- enkele kleine visuele updates
17 mei 2023
- update van de (p)ZZS-lijsten naar de uitdraai van 17 mei 2023
- enkele kleine visuele updates
1 november 2021
Naar aanleiding van gebruikerservaringen is de tool aangepast.
23 augustus 2021
In deze versie zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd.
31 maart 2021
Naar aanleiding van gebruikerservaringen zijn in deze versie een paar verbeteringen doorgevoerd.
22 december 2020
De lijst van ZZS en potentiële ZZS is geüpdatet. Daarnaast is een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd, naar aanleiding van vragen door gebruikers.
8 oktober 2020
Er is een nieuwe update van de ABM-tool. Hierin is een aantal verbeteringen doorgevoerd naar aanleiding van vragen over toepassing in de praktijk. Ook zijn de lijsten van ZZS en potentiële ZZS geüpdatet. Deze lijsten komen nu weer overeen met de meest recente versie van de RIVM-website.
18 september 2019
Diverse kleine wijzigingen doorgevoerd.
2 augustus 2018
- Lijst van potentiële ZZS-stoffen is opgenomen in de tool
- Er is een update doorgevoerd van de ZZS-lijst
- Bij een potentiële ZZS wordt dit aangegeven, maar het heeft geen invloed op de beoordeling in ABM-klassen.
Januari 2018
In deze versie is een alert opgenomen voor PMT (persistente mobiele toxische) stoffen. De tool filtert nu alleen op persistentie en mobiel karakter. Als het gaat om een stof die niet afbreekbaar is en die mobiel is (log Kow <1.5), dan wordt een waarschuwing afgegeven voor mogelijke risico’s bij de drinkwaterbereiding. Toxiciteit wordt door de ABM-tool apart gedaan door indeling in tox-klassen (A1 t/m A4 of B1 t/m B4).